Szerbia
Szabadon engedték a Koszovóban előállított öt szerb állampolgárt

Nem sokkal déli 12 óra után szabadon engedték azt az öt szerb állampolgárt, akit a koszovói rendőrség különleges erői tartóztattak le ma reggel, közli az RTS.

A Kosovska Kamenicához tartozó Berivojce faluból származó testvérpárt, Aleksandar és Predrag Đorđevićet azután engedték szabadon, hogy vallomást tettek a rendőrségen.

„Azzal vádoltak bennünket, hogy aláástuk Koszovó alkotmányos rendjét, és megfenyegettük a koszovói biztonsági szolgálat szerb tagjait. Mi ezt tagadtuk, ők pedig nem találtak semmit, amivel vádolhatnának bennünket, így szabadon engedtek”, nyilatkozta az RTV Pulsnak Aleksandar Đorđević.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodájának vezetője ma korábban azt közölte, hogy „amennyiben a Gnjilane községben elfogott öt személyt estig nem engedik szabadon, akkor egy ideig nem lesz párbeszéd”.

Đurić kiemelte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök is ugyanezt üzeni, az Európai Unió illetékeseit pedig értesítették, de tőlük még nem érkezett válasz.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Đurić elmondta, hogy Gnjilane községben a koszovói rendőrség letartóztatta Radovan Stojkovićot, a Koszovó és Morava mente körzet parancsnokát, Jovan Denićet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fiókintézetének igazgatóját, valamint Nenad Stojanovićot, a Szerb Katonaság tagját, aki Koszovóban él, de Vranjéban dolgozik.

Elfogták továbbá a már említett Đorđević testvéreket, akik közül az egyik aktív, míg a másik nyugállományban lévő tagja a szerb Belügyminisztériumnak.

„A támadást brutális módon hajtották végre, az albán szélsőségesek kipróbált forgatókönyve alapján, ami teljesen ellentétes azzal, amiben Vučić és Federica Mogherini a legutóbbi találkozójukon megegyeztek. Akkor ugyanis egyértelműen és világosan megállapodtak abban, hogy ilyesmi nem fog megtörténni, az albánok pedig elkötelezték magukat amellett, hogy tisztelettel bánnak a szerbekkel”, mondta Đurić, majd hozzáfűzte: mindez akkor történik, amikor a régió kormányfői Londonban a békéről tárgyalnak, közölte a Tanjug nyomán a Politika.

„Egyetlen bűnük az volt, hogy szóban ellenezték a koszovói katonaság megalakítását”, mondta Đurić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi közösség sürgetése ellenére sem fog megszületni 2018-ban vagy 2019 elején a koszovói kérdés megoldása, írja a belgrádi média.A Blic diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy lassan enyhülni látszik a nyugati országok által gyakorolt nyomás, hogy a Szerbia és Koszovó közötti nyílt...
2018. SZEPTEMBER 25.
[ 10:38 ]
A szerbiai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy fokozott ellenőrzést rendelt el a határátkelőkön, mivel a nyugat-európai országokban megjelentek az ún. majomhimlő első esetei, jelenti a Tanjug.Külön munkacsoport alakult a majomhimlő figyelemmel kísérésére és ellenőrzésére.A majomhimlő egy vírusos...
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 18:34 ]
Szerbia azért szembesül munkanélküliséggel, mert sok ember nem rendelkezik a munkaadó által elvárt képzettséggel és képességekkel, mondta Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) igazgatója.A Délkelet-európai Foglalkoztatási Szolgálatok Társulásának (CPESSEC) konferenciáján Belgrádban elmondta, a...
2018. SZEPTEMBER 24.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban