Szerbia
Szabadon engedték a Koszovóban előállított öt szerb állampolgárt

Nem sokkal déli 12 óra után szabadon engedték azt az öt szerb állampolgárt, akit a koszovói rendőrség különleges erői tartóztattak le ma reggel, közli az RTS.

A Kosovska Kamenicához tartozó Berivojce faluból származó testvérpárt, Aleksandar és Predrag Đorđevićet azután engedték szabadon, hogy vallomást tettek a rendőrségen.

„Azzal vádoltak bennünket, hogy aláástuk Koszovó alkotmányos rendjét, és megfenyegettük a koszovói biztonsági szolgálat szerb tagjait. Mi ezt tagadtuk, ők pedig nem találtak semmit, amivel vádolhatnának bennünket, így szabadon engedtek”, nyilatkozta az RTV Pulsnak Aleksandar Đorđević.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodájának vezetője ma korábban azt közölte, hogy „amennyiben a Gnjilane községben elfogott öt személyt estig nem engedik szabadon, akkor egy ideig nem lesz párbeszéd”.

Đurić kiemelte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök is ugyanezt üzeni, az Európai Unió illetékeseit pedig értesítették, de tőlük még nem érkezett válasz.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Đurić elmondta, hogy Gnjilane községben a koszovói rendőrség letartóztatta Radovan Stojkovićot, a Koszovó és Morava mente körzet parancsnokát, Jovan Denićet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fiókintézetének igazgatóját, valamint Nenad Stojanovićot, a Szerb Katonaság tagját, aki Koszovóban él, de Vranjéban dolgozik.

Elfogták továbbá a már említett Đorđević testvéreket, akik közül az egyik aktív, míg a másik nyugállományban lévő tagja a szerb Belügyminisztériumnak.

„A támadást brutális módon hajtották végre, az albán szélsőségesek kipróbált forgatókönyve alapján, ami teljesen ellentétes azzal, amiben Vučić és Federica Mogherini a legutóbbi találkozójukon megegyeztek. Akkor ugyanis egyértelműen és világosan megállapodtak abban, hogy ilyesmi nem fog megtörténni, az albánok pedig elkötelezték magukat amellett, hogy tisztelettel bánnak a szerbekkel”, mondta Đurić, majd hozzáfűzte: mindez akkor történik, amikor a régió kormányfői Londonban a békéről tárgyalnak, közölte a Tanjug nyomán a Politika.

„Egyetlen bűnük az volt, hogy szóban ellenezték a koszovói katonaság megalakítását”, mondta Đurić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Dél-afrikai Köztársaságban megölték az 51 éves Jugoslav D.-t. A gyilkosság szombaton, fényes nappal történt Roodepoortban, Johannesburg egyik külvárosában. A helyi rendőrség szóvivője elmondta, hogy az áldozat egy 51 éves férfi, aki motorja mellett állt, amikor megállt mögötte egy fekete autó, amelyből két...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:11 ]
Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium azt tervezi, hogy módosítja a politikai pártokról szóló törvényt. Jelentős újdonságnak számít, hogy az alapítókat felmentik bizonyos költségek fizetése alól, így az egységes választói névjegyzékbe történő feliratkozás igazolásának, a személyi igazolvány...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:04 ]
Húsz évvel Jugoszlávia bombázása után - tanulságok az európai biztonság számára a 21. században címmel tartottak hétfőn konferenciát Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében hangsúlyozta, ma már nyíltan beszélünk a történtekről, nem gyűlölettel, hanem azzal a vággyal, hogy elítéljük azt, amit...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 17:21 ]
Beolvasás folyamatban