Szerbia
Szabadon engedték a Koszovóban előállított öt szerb állampolgárt

Nem sokkal déli 12 óra után szabadon engedték azt az öt szerb állampolgárt, akit a koszovói rendőrség különleges erői tartóztattak le ma reggel, közli az RTS.

A Kosovska Kamenicához tartozó Berivojce faluból származó testvérpárt, Aleksandar és Predrag Đorđevićet azután engedték szabadon, hogy vallomást tettek a rendőrségen.

„Azzal vádoltak bennünket, hogy aláástuk Koszovó alkotmányos rendjét, és megfenyegettük a koszovói biztonsági szolgálat szerb tagjait. Mi ezt tagadtuk, ők pedig nem találtak semmit, amivel vádolhatnának bennünket, így szabadon engedtek”, nyilatkozta az RTV Pulsnak Aleksandar Đorđević.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodájának vezetője ma korábban azt közölte, hogy „amennyiben a Gnjilane községben elfogott öt személyt estig nem engedik szabadon, akkor egy ideig nem lesz párbeszéd”.

Đurić kiemelte, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök is ugyanezt üzeni, az Európai Unió illetékeseit pedig értesítették, de tőlük még nem érkezett válasz.

A rendkívüli sajtótájékoztatón Đurić elmondta, hogy Gnjilane községben a koszovói rendőrség letartóztatta Radovan Stojkovićot, a Koszovó és Morava mente körzet parancsnokát, Jovan Denićet, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat fiókintézetének igazgatóját, valamint Nenad Stojanovićot, a Szerb Katonaság tagját, aki Koszovóban él, de Vranjéban dolgozik.

Elfogták továbbá a már említett Đorđević testvéreket, akik közül az egyik aktív, míg a másik nyugállományban lévő tagja a szerb Belügyminisztériumnak.

„A támadást brutális módon hajtották végre, az albán szélsőségesek kipróbált forgatókönyve alapján, ami teljesen ellentétes azzal, amiben Vučić és Federica Mogherini a legutóbbi találkozójukon megegyeztek. Akkor ugyanis egyértelműen és világosan megállapodtak abban, hogy ilyesmi nem fog megtörténni, az albánok pedig elkötelezték magukat amellett, hogy tisztelettel bánnak a szerbekkel”, mondta Đurić, majd hozzáfűzte: mindez akkor történik, amikor a régió kormányfői Londonban a békéről tárgyalnak, közölte a Tanjug nyomán a Politika.

„Egyetlen bűnük az volt, hogy szóban ellenezték a koszovói katonaság megalakítását”, mondta Đurić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiát felvették a CERN-be - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) egyben megerősítette Szerbia hosszú és rövid futamidejű,...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:12 ]
Élesen bírálta Szerbia vezetése, hogy a koszovói parlament pénteken egyhangúlag megszavazta a biztonsági erők hadsereggé alakítását lehetővé tevő törvénycsomagot. Ana Brnabić miniszterelnök szerint a koszovói hadsereg megalakítása szembemegy a béke megőrzéséért tett lépésekkel. Mint mondta, Szerbia tovább akar...
2018. DECEMBER 14.
[ 15:37 ]
Szerbiában évente mintegy 35 ezer sofőr bújik ki az autópálya díj megfizetésének kötelezettsége alól, írja mai számában a Blic.A Belgrád-Niš autópályán éppen azért helyeznek ki tavaszra 56 kamerát, hogy rögzítsék azokat a szabálysértő sofőröket, akik megpróbálnak kibújni az autópályadíj megfizetése alól.Darko...
2018. DECEMBER 14.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban