Szerbia
Vučić Brüsszelben: Közös nevezőt keresünk a kompromisszumhoz
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb államfő úgy értékelte, hogy a mai tárgyalások Brüsszelben nagyon összetettek voltak és megállapodtak abban, hogy folytatni fogják azokat annak érdekében, hogy közös nevezőt találjanak egy kompromisszumos megoldáshoz, valamint igyekeznek megőrizni a békét és a stabilitást a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokban.

Vučić a tárgyalás utáni rövid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megbeszélés egyáltalán nem volt könnyű, és két dologban állapodtak meg.

„Az egyik az, hogy folytatjuk a tárgyalásokat, megpróbálunk közös nevezőt találni a kompromisszumos megoldáshoz, a másik pedig, hogy megőrizzük a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokban a békét és a stabilitást”, mondta a szerb elnök.

Vučić elmondta, hogy ehhez már nem tenne hozzá semmit, de közölte: az albánok és Hashim Thaci azt szeretnék, hogy megkapjanak mindent, és mindent követelnek a koszovói albánoknak, míg Belgrád arra törekszik, hogy kompromisszumos megoldást találjon, amelyben egyik fél sem érezné magát megalázva.

Arra a kérdésre, hogy milyen további lépésekre számít a párbeszédben, Vučić elmondta, hogy ez nehéz kérdés, a válasz pedig még összetettebb abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy maga a helyzet is összetett, mivel olyan problémáról van szó, amely több mint 150 éve fennáll.

„Van-e jogunk arra, hogy megszakítsuk a párbeszédet és mindent átengedjünk az érzelmeinknek és szenvedélyünknek, hogy azok uraljanak mindent – azt hiszem, hogy erre nincs jogunk. Éppen ezért Szerbia elkötelezett az iránt, hogy folytassa a párbeszédet, és amikor kitűzzük annak időpontját, akkor jóhiszeműen és a legjobb szándékkal folytatjuk majd a tárgyalást, hogy megszülessen a megoldás”, nyilatkozta Vučić, majd hozzátette: hogy eljutunk-e a megoldásig, vagyis addig, hogy az országunknak valamilyen megoldást tudjunk nyújtani, azt meglátjuk, ettől viszont egyelőre nagyon messze vagyunk.

A pristinai fél nyilatkozatai

Hashim Thaci, az ideiglenes koszovói intézmények elnöke a Vučićtyal folytatott brüsszeli találkozót, ahol Federica Mogherini, az európai diplomácia vezetője közvetített, úgy értékelte, hogy „ez volt a legnehezebb az elmúlt hat évben”. Thaci a Mogherini jelenlétében megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy „nehéz tárgyalás” volt.

Ramush Haradinaj koszovói kormányfő ma Brüsszelben elmondta: reméli, hogy Pristina az év végéig megkapja a vízumliberalizációt. Miután a koszovói delegáció bilaterális tárgyalást folytatott Mogherinivel, Haradinaj közölte az újságírókkal, hogy az Európai Bizottság ma fogja leellenőrizni a vízumliberalizációt.

Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke elmondta: elvárja, hogy Szerbia elismerje Koszovó függetlenségét. Veseli ezt az után mondta, miután a pristinai küldöttség kétoldalú megbeszélést folytatott Federica Mogherinivel.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban