Szerbia
Vučić: Nem lesznek titkos megoldások Koszovóval kapcsolatban, viselem a következményeket

A koszovói probléma megoldása elengedhetetlen számunkra, és több okból kifolyólag mielőbb szeretnénk túl leni rajta, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő mai sajtóértekezletén. Hozzátette: Szerbia számára a megoldás elérése nem győzelmet jelent, hanem a jövőt.

„Ha bármilyen megoldás közelébe kerülünk, amit kétlek, akkor ki fogok állni és nyíltan fogok beszélni róla, valamint személyesen mindent megteszek, hogy én viseljem a megoldás következményeit, bármennyire is legyen az csapás a pártomra és a politikámra”, jelentette ki Vučić a Tanjug hírügynökség tudósítása szerint.

„Ha bármilyen megoldást is javasolok majd önöknek, az elődeimtől eltérően nem fogom megengedni, hogy a szerbek jogaik nélkül maradjanak. De hogy ez okot ad-e az ünneplésre? Nem. Sem nekünk, sem a másik félnek”, mondta a szerb elnök.

Vučić kiemelte, hogy amikor a korábbi kormány kérdéssel fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz, tőrt döfött saját nemzetének szívébe. Az államfő rámutatott arra, hogy az 1244-es határozat több részben kedvezőtlen a szerbek számára.

A koszovói probléma megoldásának felelősséget, ha lesz ilyen, minden polgárnak vállalnia kell, én pedig nem fogok megszökni a saját felelősségem elől, ha nem kapom meg a polgárok támogatását, jelentette ki Vučić.

A szerb elnök elmondta azt is, hogy az EU-s csatlakozásról szóló népszavazás alkalmával nem fogják még azt is megkérdezni a polgároktól, hogy mi a véleményük a pristinai egyezményről. A népnek lehetősége lesz, hogy egyértelműen és pontosan nyilatkozzon az egyezményről, ha lesz ilyen.

Négy feladatot kell megoldanunk, ha szeretnénk megmaradni Koszovóban, és Szerbiában is, mondta Vučić. A rendkívüli sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mindenekelőtt próbát kell tennünk a koszovói megoldás elérésére, mert jelenleg nagyon messze vagyunk tőle.

Vučić felszólalásában hangsúlyozta, hogy a megoldás biztosítaná a hosszú távú békét a szerbek és az albánok számára, szavatolná a polgárok biztonságát, és teret adna a további gazdasági fejlődés és a demográfiai helyzet javításának.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Tibor
2018. AUGUSZTUS 7. [ 19:39 ]

Ez most mit is akart mondani??????????


Srđan Nogo, a Dveri képviselője halállal fenyegette meg Ana Brnabić kormányfőt és Aleksandar Vučić államfőt.„Hozzák nyilvánosságra, amit mondok: fel kell akasztani a Teraziján”, jelentette ki Nogo, akinek elmondása szerint fenyegetését az váltotta ki, hogy megtudta: Ana Brnabić parafálta a dublini egyezményt, amely...
2018. OKTÓBER 18.
[ 12:42 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán régióban szükség van az Európai Unió jelenlétének megerősítésére, a polgárok számára pedig fel kell kínálni valamilyen valós és szilárd célt a jövőre nézve.„Szerbia minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a békét és a stabilitást a...
2018. OKTÓBER 18.
[ 11:06 ]
Ha Szerbia tagja lenne az Európai Uniónak, akkor ő lenne a legszegényebb tagországa.A szegénység elleni küzdelem világnapján Szerbia félmillió lakosa teljes szegénységben él, minden negyedik polgárt pedig fenyegeti a szegénység.A legaggasztóbb tény az, hogy a legszegényebbek közül 400.000 a kisgyerek.Az Európai...
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:01 ]
Beolvasás folyamatban