Szerbia
Vučić: Nem lesznek titkos megoldások Koszovóval kapcsolatban, viselem a következményeket

A koszovói probléma megoldása elengedhetetlen számunkra, és több okból kifolyólag mielőbb szeretnénk túl leni rajta, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő mai sajtóértekezletén. Hozzátette: Szerbia számára a megoldás elérése nem győzelmet jelent, hanem a jövőt.

„Ha bármilyen megoldás közelébe kerülünk, amit kétlek, akkor ki fogok állni és nyíltan fogok beszélni róla, valamint személyesen mindent megteszek, hogy én viseljem a megoldás következményeit, bármennyire is legyen az csapás a pártomra és a politikámra”, jelentette ki Vučić a Tanjug hírügynökség tudósítása szerint.

„Ha bármilyen megoldást is javasolok majd önöknek, az elődeimtől eltérően nem fogom megengedni, hogy a szerbek jogaik nélkül maradjanak. De hogy ez okot ad-e az ünneplésre? Nem. Sem nekünk, sem a másik félnek”, mondta a szerb elnök.

Vučić kiemelte, hogy amikor a korábbi kormány kérdéssel fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz, tőrt döfött saját nemzetének szívébe. Az államfő rámutatott arra, hogy az 1244-es határozat több részben kedvezőtlen a szerbek számára.

A koszovói probléma megoldásának felelősséget, ha lesz ilyen, minden polgárnak vállalnia kell, én pedig nem fogok megszökni a saját felelősségem elől, ha nem kapom meg a polgárok támogatását, jelentette ki Vučić.

A szerb elnök elmondta azt is, hogy az EU-s csatlakozásról szóló népszavazás alkalmával nem fogják még azt is megkérdezni a polgároktól, hogy mi a véleményük a pristinai egyezményről. A népnek lehetősége lesz, hogy egyértelműen és pontosan nyilatkozzon az egyezményről, ha lesz ilyen.

Négy feladatot kell megoldanunk, ha szeretnénk megmaradni Koszovóban, és Szerbiában is, mondta Vučić. A rendkívüli sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mindenekelőtt próbát kell tennünk a koszovói megoldás elérésére, mert jelenleg nagyon messze vagyunk tőle.

Vučić felszólalásában hangsúlyozta, hogy a megoldás biztosítaná a hosszú távú békét a szerbek és az albánok számára, szavatolná a polgárok biztonságát, és teret adna a további gazdasági fejlődés és a demográfiai helyzet javításának.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Tibor
2018. AUGUSZTUS 7. [ 19:39 ]

Ez most mit is akart mondani??????????


Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban