Szerbia
Licht: A koszovó kérdés "fényt vet" minden más problémára is

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Alapítvány elnöke úgy véli, hogy a koszovói problémát meg kell oldani, és emiatt a kérdés miatt Szerbiának meg van kötve a keze, nem csak a régió más részein élő szerb kisebbség helyzete kapcsán, hanem a szomszédos országokkal folytatott kapcsolat további fejlődésében és a 21. századi kihívások terén is, írja a Tanjug.

A legkomolyabb probléma nem csak Szerbia és Koszovó, hanem az egész régió számára az, hogy miként érjék el a megoldást, amely nem lesz tökéletes, és nem fog teljes mértékben megfelelni az egyetemes emberi jogok és demokrácia elveinek.

„A valós életben megpróbáljuk egyszer és mindenkorra áthidalni, ha tudjuk, a Szerbia és Koszovó közötti szakadékot. Ezeket a témákat nem hagyhatjuk a „mélyhűtőben”, ahonnan bármilyen őrült elő tudja majd rángatni. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de sajnálatosan szembe kell néznünk egy ilyen lehetőséggel is. Látjuk, hogy ez történik a világban”, mondta Licht.

Értékelése szerint a befagyasztott konfliktus, amihez a társadalom egy része ragaszkodik, ismét veszélyt jelenthet és lángba boríthatja a régiót, ugyanakkor kérdéses az is, hogy itt ki kivel fog harcolni, mert a fiatalok mind elmennek az országból, és csak azok maradnak itt, akiknek nincs lehetőségük távozni.

„Nem mondom azt, hogy mindenki elment, de nagyon nagy számban menekülnek innen az emberek, nem csak a gazdasági helyzet miatt, hanem azért, mert itt nincs jövőképük. Ahhoz, hogy visszaadjuk a társadalmunknak a perspektívát, nekünk valójában a koszovói problémát kell megoldanunk”, véli Licht.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pece
2018. AUGUSZTUS 10. [ 11:22 ]

Mondom Óbecseinek. A jobb élet reménye viszi el az embereket természetesen. Az életszínvonalbeli különbségeken pedig semmilyen szerb politika nem tudna még hosszabb távon sem változtatni. Persze a politika is szempont - hogyne lenne az -, de mint írtam: nem döntő. Ez az én véleményem. Ha megengedi. Az általános iskolám iránt érdeklődött, elárulhatom: a nyolc "elemim" megvan. (Meg még nyolc év: gimnázium és egyetem.)


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 10. [ 10:51 ]

Kérdezem Pecét, hogy ha az országért és annak politikájáért beleértve gazdaságáért nem a kormánypárt a felelős, hát akkor ki? Talán az emberek kalandvágyból mennek el. Mond már meg csak úgy egymásközt, hogy hány elemid van?


Pece
2018. AUGUSZTUS 9. [ 10:51 ]

A menni vagy maradni dilemmájában nem a szerb politika a döntő szempont.


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 9. [ 9:01 ]

Jó előjelnek tartom azt, hogy az emberek (a mai fiatalok is) ma tudnak dönteni a szerb politika elfogadásáról azzal, hogy mennek vagy maradnak.


Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban