Szerbia
Licht: A koszovó kérdés "fényt vet" minden más problémára is

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Alapítvány elnöke úgy véli, hogy a koszovói problémát meg kell oldani, és emiatt a kérdés miatt Szerbiának meg van kötve a keze, nem csak a régió más részein élő szerb kisebbség helyzete kapcsán, hanem a szomszédos országokkal folytatott kapcsolat további fejlődésében és a 21. századi kihívások terén is, írja a Tanjug.

A legkomolyabb probléma nem csak Szerbia és Koszovó, hanem az egész régió számára az, hogy miként érjék el a megoldást, amely nem lesz tökéletes, és nem fog teljes mértékben megfelelni az egyetemes emberi jogok és demokrácia elveinek.

„A valós életben megpróbáljuk egyszer és mindenkorra áthidalni, ha tudjuk, a Szerbia és Koszovó közötti szakadékot. Ezeket a témákat nem hagyhatjuk a „mélyhűtőben”, ahonnan bármilyen őrült elő tudja majd rángatni. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de sajnálatosan szembe kell néznünk egy ilyen lehetőséggel is. Látjuk, hogy ez történik a világban”, mondta Licht.

Értékelése szerint a befagyasztott konfliktus, amihez a társadalom egy része ragaszkodik, ismét veszélyt jelenthet és lángba boríthatja a régiót, ugyanakkor kérdéses az is, hogy itt ki kivel fog harcolni, mert a fiatalok mind elmennek az országból, és csak azok maradnak itt, akiknek nincs lehetőségük távozni.

„Nem mondom azt, hogy mindenki elment, de nagyon nagy számban menekülnek innen az emberek, nem csak a gazdasági helyzet miatt, hanem azért, mert itt nincs jövőképük. Ahhoz, hogy visszaadjuk a társadalmunknak a perspektívát, nekünk valójában a koszovói problémát kell megoldanunk”, véli Licht.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pece
2018. AUGUSZTUS 10. [ 11:22 ]

Mondom Óbecseinek. A jobb élet reménye viszi el az embereket természetesen. Az életszínvonalbeli különbségeken pedig semmilyen szerb politika nem tudna még hosszabb távon sem változtatni. Persze a politika is szempont - hogyne lenne az -, de mint írtam: nem döntő. Ez az én véleményem. Ha megengedi. Az általános iskolám iránt érdeklődött, elárulhatom: a nyolc "elemim" megvan. (Meg még nyolc év: gimnázium és egyetem.)


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 10. [ 10:51 ]

Kérdezem Pecét, hogy ha az országért és annak politikájáért beleértve gazdaságáért nem a kormánypárt a felelős, hát akkor ki? Talán az emberek kalandvágyból mennek el. Mond már meg csak úgy egymásközt, hogy hány elemid van?


Pece
2018. AUGUSZTUS 9. [ 10:51 ]

A menni vagy maradni dilemmájában nem a szerb politika a döntő szempont.


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 9. [ 9:01 ]

Jó előjelnek tartom azt, hogy az emberek (a mai fiatalok is) ma tudnak dönteni a szerb politika elfogadásáról azzal, hogy mennek vagy maradnak.


Srđan Nogo, a Dveri képviselője halállal fenyegette meg Ana Brnabić kormányfőt és Aleksandar Vučić államfőt.„Hozzák nyilvánosságra, amit mondok: fel kell akasztani a Teraziján”, jelentette ki Nogo, akinek elmondása szerint fenyegetését az váltotta ki, hogy megtudta: Ana Brnabić parafálta a dublini egyezményt, amely...
2018. OKTÓBER 18.
[ 12:42 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán régióban szükség van az Európai Unió jelenlétének megerősítésére, a polgárok számára pedig fel kell kínálni valamilyen valós és szilárd célt a jövőre nézve.„Szerbia minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a békét és a stabilitást a...
2018. OKTÓBER 18.
[ 11:06 ]
Ha Szerbia tagja lenne az Európai Uniónak, akkor ő lenne a legszegényebb tagországa.A szegénység elleni küzdelem világnapján Szerbia félmillió lakosa teljes szegénységben él, minden negyedik polgárt pedig fenyegeti a szegénység.A legaggasztóbb tény az, hogy a legszegényebbek közül 400.000 a kisgyerek.Az Európai...
2018. OKTÓBER 18.
[ 8:01 ]
Beolvasás folyamatban