Szerbia
Licht: A koszovó kérdés "fényt vet" minden más problémára is

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Alapítvány elnöke úgy véli, hogy a koszovói problémát meg kell oldani, és emiatt a kérdés miatt Szerbiának meg van kötve a keze, nem csak a régió más részein élő szerb kisebbség helyzete kapcsán, hanem a szomszédos országokkal folytatott kapcsolat további fejlődésében és a 21. századi kihívások terén is, írja a Tanjug.

A legkomolyabb probléma nem csak Szerbia és Koszovó, hanem az egész régió számára az, hogy miként érjék el a megoldást, amely nem lesz tökéletes, és nem fog teljes mértékben megfelelni az egyetemes emberi jogok és demokrácia elveinek.

„A valós életben megpróbáljuk egyszer és mindenkorra áthidalni, ha tudjuk, a Szerbia és Koszovó közötti szakadékot. Ezeket a témákat nem hagyhatjuk a „mélyhűtőben”, ahonnan bármilyen őrült elő tudja majd rángatni. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de sajnálatosan szembe kell néznünk egy ilyen lehetőséggel is. Látjuk, hogy ez történik a világban”, mondta Licht.

Értékelése szerint a befagyasztott konfliktus, amihez a társadalom egy része ragaszkodik, ismét veszélyt jelenthet és lángba boríthatja a régiót, ugyanakkor kérdéses az is, hogy itt ki kivel fog harcolni, mert a fiatalok mind elmennek az országból, és csak azok maradnak itt, akiknek nincs lehetőségük távozni.

„Nem mondom azt, hogy mindenki elment, de nagyon nagy számban menekülnek innen az emberek, nem csak a gazdasági helyzet miatt, hanem azért, mert itt nincs jövőképük. Ahhoz, hogy visszaadjuk a társadalmunknak a perspektívát, nekünk valójában a koszovói problémát kell megoldanunk”, véli Licht.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pece
2018. AUGUSZTUS 10. [ 11:22 ]

Mondom Óbecseinek. A jobb élet reménye viszi el az embereket természetesen. Az életszínvonalbeli különbségeken pedig semmilyen szerb politika nem tudna még hosszabb távon sem változtatni. Persze a politika is szempont - hogyne lenne az -, de mint írtam: nem döntő. Ez az én véleményem. Ha megengedi. Az általános iskolám iránt érdeklődött, elárulhatom: a nyolc "elemim" megvan. (Meg még nyolc év: gimnázium és egyetem.)


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 10. [ 10:51 ]

Kérdezem Pecét, hogy ha az országért és annak politikájáért beleértve gazdaságáért nem a kormánypárt a felelős, hát akkor ki? Talán az emberek kalandvágyból mennek el. Mond már meg csak úgy egymásközt, hogy hány elemid van?


Pece
2018. AUGUSZTUS 9. [ 10:51 ]

A menni vagy maradni dilemmájában nem a szerb politika a döntő szempont.


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 9. [ 9:01 ]

Jó előjelnek tartom azt, hogy az emberek (a mai fiatalok is) ma tudnak dönteni a szerb politika elfogadásáról azzal, hogy mennek vagy maradnak.


A Dél-afrikai Köztársaságban megölték az 51 éves Jugoslav D.-t. A gyilkosság szombaton, fényes nappal történt Roodepoortban, Johannesburg egyik külvárosában. A helyi rendőrség szóvivője elmondta, hogy az áldozat egy 51 éves férfi, aki motorja mellett állt, amikor megállt mögötte egy fekete autó, amelyből két...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:11 ]
Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium azt tervezi, hogy módosítja a politikai pártokról szóló törvényt. Jelentős újdonságnak számít, hogy az alapítókat felmentik bizonyos költségek fizetése alól, így az egységes választói névjegyzékbe történő feliratkozás igazolásának, a személyi igazolvány...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:04 ]
Húsz évvel Jugoszlávia bombázása után - tanulságok az európai biztonság számára a 21. században címmel tartottak hétfőn konferenciát Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében hangsúlyozta, ma már nyíltan beszélünk a történtekről, nem gyűlölettel, hanem azzal a vággyal, hogy elítéljük azt, amit...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 17:21 ]
Beolvasás folyamatban