Szerbia
Licht: A koszovó kérdés "fényt vet" minden más problémára is

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Alapítvány elnöke úgy véli, hogy a koszovói problémát meg kell oldani, és emiatt a kérdés miatt Szerbiának meg van kötve a keze, nem csak a régió más részein élő szerb kisebbség helyzete kapcsán, hanem a szomszédos országokkal folytatott kapcsolat további fejlődésében és a 21. századi kihívások terén is, írja a Tanjug.

A legkomolyabb probléma nem csak Szerbia és Koszovó, hanem az egész régió számára az, hogy miként érjék el a megoldást, amely nem lesz tökéletes, és nem fog teljes mértékben megfelelni az egyetemes emberi jogok és demokrácia elveinek.

„A valós életben megpróbáljuk egyszer és mindenkorra áthidalni, ha tudjuk, a Szerbia és Koszovó közötti szakadékot. Ezeket a témákat nem hagyhatjuk a „mélyhűtőben”, ahonnan bármilyen őrült elő tudja majd rángatni. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de sajnálatosan szembe kell néznünk egy ilyen lehetőséggel is. Látjuk, hogy ez történik a világban”, mondta Licht.

Értékelése szerint a befagyasztott konfliktus, amihez a társadalom egy része ragaszkodik, ismét veszélyt jelenthet és lángba boríthatja a régiót, ugyanakkor kérdéses az is, hogy itt ki kivel fog harcolni, mert a fiatalok mind elmennek az országból, és csak azok maradnak itt, akiknek nincs lehetőségük távozni.

„Nem mondom azt, hogy mindenki elment, de nagyon nagy számban menekülnek innen az emberek, nem csak a gazdasági helyzet miatt, hanem azért, mert itt nincs jövőképük. Ahhoz, hogy visszaadjuk a társadalmunknak a perspektívát, nekünk valójában a koszovói problémát kell megoldanunk”, véli Licht.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pece
2018. AUGUSZTUS 10. [ 11:22 ]

Mondom Óbecseinek. A jobb élet reménye viszi el az embereket természetesen. Az életszínvonalbeli különbségeken pedig semmilyen szerb politika nem tudna még hosszabb távon sem változtatni. Persze a politika is szempont - hogyne lenne az -, de mint írtam: nem döntő. Ez az én véleményem. Ha megengedi. Az általános iskolám iránt érdeklődött, elárulhatom: a nyolc "elemim" megvan. (Meg még nyolc év: gimnázium és egyetem.)


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 10. [ 10:51 ]

Kérdezem Pecét, hogy ha az országért és annak politikájáért beleértve gazdaságáért nem a kormánypárt a felelős, hát akkor ki? Talán az emberek kalandvágyból mennek el. Mond már meg csak úgy egymásközt, hogy hány elemid van?


Pece
2018. AUGUSZTUS 9. [ 10:51 ]

A menni vagy maradni dilemmájában nem a szerb politika a döntő szempont.


Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 9. [ 9:01 ]

Jó előjelnek tartom azt, hogy az emberek (a mai fiatalok is) ma tudnak dönteni a szerb politika elfogadásáról azzal, hogy mennek vagy maradnak.


Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az Amerikai Egyesült Államok (USA) támogatja Koszovó felosztásának ötletét, amelyről a koszovói és a szerb tisztviselők egyre gyakrabban nyíltan beszélnek, ezt nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Daniel Serwer amerikai Balkán-szakértő, egyetemi tanár.Fontos megemlíteni, hogy a...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:06 ]
Zorаnа Mihаjlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter elrendelte a rendkívüli ellenőrzést a 100 méternél hosszabb hidak és a felüljárók esetében.A rendkívüli vizsgálatot egy szakemberkből álló csoport fogja elvégezni, amelyet az illetékes minisztérium, valamint a közúti és...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 14:26 ]
A délkelet-szerbiai Vlasotince közelében lévő Stajkovce faluban egy újabb autótulajdonos gyújtotta fel járművét tiltakozásképpen amiért nem engedték át a műszaki vizsgálaton.A férfi Fiat Bravo típusú autója nem ment át a műszaki vizsgálaton, ezért tüntetésképpen megtömte szalmával a járművet, lelocsolta benzinnel...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban