Szerbia
Vučić: A kötelező katonai szolgálat visszaállításán gondolkodunk
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta: azon gondolkodnak, hogy 2020-tól vagy 2021-től bevezetik a három- vagy a hathónapos kötelező katonai szolgálatot a férfiaknak.

Ez a pénzügyek alakulásától is függ, tette hozzá az államfő Batajnicán, ahol átadták az Oroszországtól vásárolt két Mig-29-es vadászrepülőt.

Szavai szerint a katonai szolgálat 3-6 hónapig tartana, azok pedig, akik leszolgálják a katonaságot, előnyt élveznének a foglalkoztatás szempontjából az állami és a közvállalatokban.

„Még gondolkodunk. Ebben a kérdésben semmit sem ígérek. A pénzügyektől is függ”, mondta Vučić, majd hozzátette: az állam így megelőző intézkedéseket tudna foganatosítani, ha valaki veszélybe sodorná az ország biztonságát.

Az államfő elmondta azt is, hogy bezárták a Zlatiboron megszervezett ifjúsági tábort, mert az nem volt összhangban Szerbia törvényeivel, így azt akár „félkatonainak” is minősíthetik. Az államfő nem vonja kétségbe a szülők és a gyermekek jóindulatát, de ilyen jellegű táborokat a törvény szerint csak az állam szervezhet, civil szervezetek nem.

Vučić kijelentette: nem aggódik amiatt, hogy mekkora a támogatottsága a koszovói probléma megoldása kapcsán, mert értékelése szerint a jó vezető nem azzal törődik, hogy kik követik, hanem azzal, hogy mennyit tud megtenni a népért. (N1, Beta, Fonet)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2018. AUGUSZTUS 21. [ 22:15 ]

Álmodik a nyomor. Legyen könnyű az álma.


Tibor
2018. AUGUSZTUS 21. [ 17:29 ]

2020-ra,mire bevezetné,már csak a nyugdíjasok,politikusok és pártkatonák maradnak az országban.A nyugdíjasok koruknál fogva nem alkalmasak,a másik kettő kategóriáról meg jobb nem beszélni....Nagy hazafiak,ha más gyerekét kell a frontra küldeni...


Mattheus
2018. AUGUSZTUS 21. [ 15:47 ]

Azt gondoltam, hogy az ilyesmin már túlvagyunk. Senki sem szeretne egy feszültségekkel terhes ország hadseregének sorkatonája lenni. Csodálkoznék, ha a szerb parlament megszavazná ezt.


Polonez
2018. AUGUSZTUS 21. [ 15:34 ]

Én azt hiszem, hogy ezt nem is lehet már megcsinálni. Rendesen biztos nem. Aki pedig esetleg ezzel próbálna kampányolni, az nem számíthatna nagy sikerre.


Péter
2018. AUGUSZTUS 21. [ 15:32 ]

Ez a téma is a koszovói rendezés témakörébe tartozik? Mert ha igen, akkor lehet kezdeni félni.


München
2018. AUGUSZTUS 21. [ 15:30 ]

Nemhogy csak elmenekülnek a fiatalok a kötelező sorkatonai szolgálat elől, hanem még hazalátogatni sem mernek majd. Ezt kockázatos lépésnek tartom. Még az is kockázatos, hogy emlegetik.


Pece
2018. AUGUSZTUS 21. [ 15:28 ]

Ennek csak az lenne a gyorsan kivehető következménye, hogy még több fiatal menne el Szerbiából. Aki elég idős, az látott már hasonlót.


Luka Kastratović vezérőrnagy kijelentette, fontos a kötelező sorkatonai szolgálat kérdésének feloldása és annak beindítása, mert a védelmi rendszer nem valósítható meg, ha a szerbiai hadsereg nem rendelkeznek tartalékosokkal. „Igen, vannak képzett egységeink, de ha nincs, akit mozgósítanunk, akkor nem tudunk kellő...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 14:28 ]
Az Amerikai Egyesült Államok büszkén támogatja a srebrenicai népirtásról szóló határozat javaslatát, amelyet Ruanda, Németország és Bosznia-Hercegovina nyújtott be, jelentette be a State Department. „A bűntényről való megfelelő megemlékezés, valamint az emlékezés azokra az ezrekre, akik életüket vesztették,...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke az ENSZ-ben a Srebrenicáról szóló határozat-javaslatról szóló szavazás előtt azt mondta: Szerbia helyzete rendkívül nehéz, és „hősies politikai siker” lenne, ha a szavazáson több ország tartózkodna és ellenezné azt. „Számunkra ez is fontos. Arra törekszünk, hogy több olyan...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 9:50 ]
Beolvasás folyamatban