Szerbia
Mali: Október elsejétől olyan magasak lesznek a nyugdíjak, mint még soha

Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS-nek elmondta, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel együtt azt szeretné, ha az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődne a fogyasztói kosár értékével. A miniszter szerint Szerbia az aranykor felé halad.

Siniša Mali a Szerbiai Rádió és Televízió híradójában elmondta: a gazdasági növekedés az idei év első felében 4,9 százalékos volt.

„A GDP növekedése jelenleg a két legmagasabb között van Európában. Növekvőben van az építőipar, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság is. A munkanélküliség aránya ma 11,9 százalék, 2013-ban ez 25,9 százalék volt”, mondta a miniszter, a pénzügyi politika területéről szólva pedig közölte, hogy a költségvetésben már két éve többlet van.

„Többet takarítottunk meg, így ez a pénz a költségvetésben maradt. A beruházásokat illetően 1,4 milliárd euró befektetésünk van az év első felében, ami 15,6 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Éppen ezek miatt az eredmények miatt emeljük meg még soha nem látott szintre a nyugdíjakat október elsejétől, a közszférában pedig az év végéig várható béremelés”, magyarázta Mali.

„Ezek szerint valós alapunk van arra, hogy megemeljük a nyugdíjakat és a béreket. Megközelítjük és el is érjük néhány szomszédos ország szintjét az 500 eurós átlagbérrel. A 4,9 százalékos növekedés pedig a legjobb az elmúlt 10 évben”, véli a miniszter.

Mali közölte azt is, hogy 155 dinárra emelték a minimális órabért.

„Első alkalommal léptük át ezt a pszichológiai 27.000 dináros határt. Szeretnénk megnövelni az átlagbért is, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közösen pedig szeretnénk elérni, hogy az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődjön a fogyasztói kosáréval”, tette hozzá Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nap folyamán tárgyaltak a társadalmat érintő minden témáról, Koszovóról és a gazdasági együttműködés fejlesztéséről is. Putyin pedig kiemelte, hogy mindketten egyetértettek abban, hogy tovább kell...
2019. JANUÁR 17.
[ 18:09 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök ma hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába. Előbb a Belgrád felszabadítóinak szentelt temetőbe látogatott, majd Aleksandar Vučić szerb államfő a Szerbia Palotába kísérte, ahol közösen tekintették meg azt a szerb-orosz kapcsolatokat bemutató kiállítást, amely az 1804 és 1918 közötti...
2019. JANUÁR 17.
[ 16:28 ]
Minden tizedik sofőr döntött úgy, hogy áthajt a vasúti átjárón annak ellenére, hogy a sorompó vagy félsoromból le volt engedve, derült ki abból a felmérésből, amely az emberi tényezők hatását vizsgálja a vasúti átjáróknál történt közlekedési balesetekre Belgrád területén.A közlekedési kar szakemberei, akik...
2019. JANUÁR 17.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban