Szerbia
Mali: Október elsejétől olyan magasak lesznek a nyugdíjak, mint még soha

Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS-nek elmondta, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel együtt azt szeretné, ha az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődne a fogyasztói kosár értékével. A miniszter szerint Szerbia az aranykor felé halad.

Siniša Mali a Szerbiai Rádió és Televízió híradójában elmondta: a gazdasági növekedés az idei év első felében 4,9 százalékos volt.

„A GDP növekedése jelenleg a két legmagasabb között van Európában. Növekvőben van az építőipar, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság is. A munkanélküliség aránya ma 11,9 százalék, 2013-ban ez 25,9 százalék volt”, mondta a miniszter, a pénzügyi politika területéről szólva pedig közölte, hogy a költségvetésben már két éve többlet van.

„Többet takarítottunk meg, így ez a pénz a költségvetésben maradt. A beruházásokat illetően 1,4 milliárd euró befektetésünk van az év első felében, ami 15,6 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Éppen ezek miatt az eredmények miatt emeljük meg még soha nem látott szintre a nyugdíjakat október elsejétől, a közszférában pedig az év végéig várható béremelés”, magyarázta Mali.

„Ezek szerint valós alapunk van arra, hogy megemeljük a nyugdíjakat és a béreket. Megközelítjük és el is érjük néhány szomszédos ország szintjét az 500 eurós átlagbérrel. A 4,9 százalékos növekedés pedig a legjobb az elmúlt 10 évben”, véli a miniszter.

Mali közölte azt is, hogy 155 dinárra emelték a minimális órabért.

„Első alkalommal léptük át ezt a pszichológiai 27.000 dináros határt. Szeretnénk megnövelni az átlagbért is, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közösen pedig szeretnénk elérni, hogy az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődjön a fogyasztói kosáréval”, tette hozzá Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai tisztségviselők sorra fejezték ki ma jókívánságaikat a hívőknek, akik ma ünneplik a húsvétot. Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján gratulált ma minden hívőnek, aki a Gergely-naptár szerint ünnepli a húsvétot. „A legnagyobb keresztény ünnep alkalmából minden hívőnek, aki most ünnepli a...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:01 ]
Stanislav Hočevar belgrádi érsek Szendrőn (Smederevo) szolgáltatta ma a húsvéti misét. A Gergely-naptár szerint ünneplő híveknek szánt húsvéti üzenetében figyelmeztetett arra, hogy „minden rossz, ami jelen van bennünk, köztünk és társadalmunkban, a személyes és kollektív bűn termése”. „A kollektív bűn...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 12:40 ]
A szerbiai polgároknak több mint egyötöde, 22 százaléka gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is. Ez derül ki a Miért hagyják el az emberek Szerbiát? elnevezésű kutatás eredményeiből, amelyet a Srbija 21 - Centar za buduću Srbiju...
2019. ÁPRILIS 20.
[ 19:33 ]
Beolvasás folyamatban