Szerbia
Mali: Október elsejétől olyan magasak lesznek a nyugdíjak, mint még soha

Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS-nek elmondta, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel együtt azt szeretné, ha az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődne a fogyasztói kosár értékével. A miniszter szerint Szerbia az aranykor felé halad.

Siniša Mali a Szerbiai Rádió és Televízió híradójában elmondta: a gazdasági növekedés az idei év első felében 4,9 százalékos volt.

„A GDP növekedése jelenleg a két legmagasabb között van Európában. Növekvőben van az építőipar, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság is. A munkanélküliség aránya ma 11,9 százalék, 2013-ban ez 25,9 százalék volt”, mondta a miniszter, a pénzügyi politika területéről szólva pedig közölte, hogy a költségvetésben már két éve többlet van.

„Többet takarítottunk meg, így ez a pénz a költségvetésben maradt. A beruházásokat illetően 1,4 milliárd euró befektetésünk van az év első felében, ami 15,6 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Éppen ezek miatt az eredmények miatt emeljük meg még soha nem látott szintre a nyugdíjakat október elsejétől, a közszférában pedig az év végéig várható béremelés”, magyarázta Mali.

„Ezek szerint valós alapunk van arra, hogy megemeljük a nyugdíjakat és a béreket. Megközelítjük és el is érjük néhány szomszédos ország szintjét az 500 eurós átlagbérrel. A 4,9 százalékos növekedés pedig a legjobb az elmúlt 10 évben”, véli a miniszter.

Mali közölte azt is, hogy 155 dinárra emelték a minimális órabért.

„Első alkalommal léptük át ezt a pszichológiai 27.000 dináros határt. Szeretnénk megnövelni az átlagbért is, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közösen pedig szeretnénk elérni, hogy az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődjön a fogyasztói kosáréval”, tette hozzá Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aláírták a Frontex és a szerb belügyminisztérium közötti megállapodást - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 20.
[ 14:37 ]
Li Ko-csiang kínai kormányfő ma fogadta Aleksandar Vučić szerb elnököt Tiencsinben. A vezető kínai politikus Vučićot szerb nyelven köszöntötte.Vučić részt vett a „nyári Davos” megnyitóján, ahol elmondta: Szerbiának be kell kapcsolódnia a 4. ipari forradalomba, és mindent megtesz, hogy a korszerű technológiákat...
2018. SZEPTEMBER 19.
[ 12:35 ]
Miután az Air Serbia légitársaság Goran Bregović repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre Cipruson, mert füst volt a pilótafülkében, ma reggel folytatta az útját El-Gurdaka ( Hurghada) felé, ahol 8 óra körül landolt.A legújabb információk szerint a gép ezt követően visszaindult Belgrádba.A Prva TV jelentette, hogy...
2018. SZEPTEMBER 19.
[ 10:35 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma Pekingben kijelentette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök elfogadta meghívását és ismét Szerbiába látogat, írja a Tanjug.„Megtettem azt, amit megígértem. Két alkalommal is meghívtam Hszi elnököt, ő pedig utasítást adott a külügyminiszternek, hogy készítse elő a látogatást, szóval el...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:44 ]
Beolvasás folyamatban