Szerbia
Mali: Október elsejétől olyan magasak lesznek a nyugdíjak, mint még soha

Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS-nek elmondta, hogy a munkaadókkal és a szakszervezetekkel együtt azt szeretné, ha az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődne a fogyasztói kosár értékével. A miniszter szerint Szerbia az aranykor felé halad.

Siniša Mali a Szerbiai Rádió és Televízió híradójában elmondta: a gazdasági növekedés az idei év első felében 4,9 százalékos volt.

„A GDP növekedése jelenleg a két legmagasabb között van Európában. Növekvőben van az építőipar, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság is. A munkanélküliség aránya ma 11,9 százalék, 2013-ban ez 25,9 százalék volt”, mondta a miniszter, a pénzügyi politika területéről szólva pedig közölte, hogy a költségvetésben már két éve többlet van.

„Többet takarítottunk meg, így ez a pénz a költségvetésben maradt. A beruházásokat illetően 1,4 milliárd euró befektetésünk van az év első felében, ami 15,6 százalékkal több, mint a tavalyi évben. Éppen ezek miatt az eredmények miatt emeljük meg még soha nem látott szintre a nyugdíjakat október elsejétől, a közszférában pedig az év végéig várható béremelés”, magyarázta Mali.

„Ezek szerint valós alapunk van arra, hogy megemeljük a nyugdíjakat és a béreket. Megközelítjük és el is érjük néhány szomszédos ország szintjét az 500 eurós átlagbérrel. A 4,9 százalékos növekedés pedig a legjobb az elmúlt 10 évben”, véli a miniszter.

Mali közölte azt is, hogy 155 dinárra emelték a minimális órabért.

„Első alkalommal léptük át ezt a pszichológiai 27.000 dináros határt. Szeretnénk megnövelni az átlagbért is, a munkaadókkal és a szakszervezetekkel közösen pedig szeretnénk elérni, hogy az elkövetkező években a minimálbér összege kiegyenlítődjön a fogyasztói kosáréval”, tette hozzá Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A francia nagykövet bocsánatot kért Belgrádtól az “ülésrend” miatt - illusztráció
2018. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
Minden eddigit felülmúló méretű hadgyakorlatot tartottak ma Szerbiában az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából.A Győztesek évszázada fedőnevű hadgyakorlaton a szerbiai hadsereg nyolcezer tagja vett részt, és 645 fajta fegyvert próbáltak ki, amelyek összesen 125 tonna lőszert “fogyasztottak”....
2018. NOVEMBER 10.
[ 16:52 ]
Ma eljuttatták az akadémia osztályainak titkáraihoz a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) elnökének, Vladimir Kostićnak a lemondását, erősítették meg a Tanjug hírügynökségnek.Kostić megkérte az osztályokat, hogy minél rövidebb időn belül nyilatkozzanak a felkínált lemondással kapcsolatban, amelyet a...
2018. NOVEMBER 9.
[ 20:25 ]
Az állami és közvállalatokban a jövő évtől öt százalékkal emelkednek a bérek, döntött pénteken a szerb kormány, miután elfogadta az idevágó törvénymódosítást.A közalkalmazottak béralapjának ideiglenes rendezéséről szóló törvény módosításai a 25.000 dinárnál nagyobb bérekre vonatkoznak azokban a...
2018. NOVEMBER 9.
[ 16:50 ]
Beolvasás folyamatban