Szerbia
Hétfőtől új fegyelmi intézkedések a szerbiai iskolákban, a szülőket is feljelenthetik
Betűméret:             

A szerbiai oktatási minisztériumnak a közhasznú munkáról szóló szabályzata számos új fegyelmi rendszabályt irányoz elő. Büntetést kapnak például azok, akik alkoholt, drogot visznek be az iskolába, akik más gyerekeket bántalmaznak, akik megrongálják az iskola vagyonát, netalán maguk írnak be maguknak jegyet a naplóba. A szabályzat szombaton lépett életbe és holnaptól, azaz szeptember 17-étől alkalmazzák.

Az új szabályzattal kapcsolatban az oktatási minisztérium közleményében leírja, ezek az intézkedések “egyáltalán nem tekinthetők büntetésnek”, hanem “olyan aktivitásokról van szó, amelyek a tanulókkal folytatott nevelői munka kiegészítésének tekinthetők”. A “kiegészítő aktivitás” pedig a tanár és a pedagógus munkaidejében történik.

Az új szabályzat egyebek mellett az eddig fegyelmezési rendszert egy új elemmel, az ún. “közhasznú munkával” bővíti, ami azt jelenti, hogy minden kihágás esetében meghatározott munkafeladatot kell elvégezni, a feladatot pedig a minisztérium által javasolt jegyzékből választják ki. A közhasznú munka jellege és időtartama a vétség mértékétől fog függeni.

Enyhébb fajta “megregulázás” jár az alkalomhoz nem illő öltözék viseléséért, az iskola helyiségeiben történő szemetelésért, az óra zavarásáért stb. A súlyosabb kihágások közé tartozik a lelki terror és a fizikai erőszak, a jegyek átjavítása a naplóban, illetve ha valaki alkoholt, drogot, pirotechnikai eszközöket, netalán fegyvert visz az iskolába.

A súlyosabb fegyelmi intézkedések közé tartozik pl. a takarítói munka, vagy a részvétel olyan aktivitásokban, ahol a problematikus viselkedés elhárítását tanulják. Az iskolának gondot okozó diákok közhasznú munkát végezhetnek olyan szervezetekben is, mint a Vöröskereszt, illetve a menhelyek.

Annak a tanulónak például, aki megveri iskolatársát, segítenie kell megvert társán, már amennyiben az megengedi, vinnie kell a táskáját és együtt készíthetik el a házi feladatot is.

A közhasznú munka időtartama napi 15-45 perc, a munkába pedig az illető tanuló szüleit is bevonják.

Amennyiben a tanuló megtagadja a közhasznú, illetve a humanitárius munkát, abban az esetben az oktatási minisztérium szerint a felelősség a szülőket fogja terhelni az oktatás és nevelés alapjairól szóló törvénnyel összhangban, amely előírja, hogy ilyen esetben az iskola kezdeményezi a szabálysértési eljárást megindítását, illetve a bűnvádi feljelentést a szülő felelősségének megállapítására. (Tanjug, N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. SZEPTEMBER 18. [ 14:26 ]

"A súlyosabb kihágások közé tartozik a lelki terror ...". Szerintem ezt a közhasznú tevékenységet politikusokra is ki lehetne terjeszteni és még sok más illetékes elvtársra.


Gigi
2018. SZEPTEMBER 18. [ 9:06 ]

Ez a legújabb heppje az,mi lesz a következö?


Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban