Szerbia
A költségvetési vita után dönthetnek a nyugdíjak jövő évi emeléséről Szerbiában
Hogyan fizetik vissza az elvett pénzt azoknak a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt négy évben csökkentett járandóságot kaptak?

A nyugdíjakat a jövő évtől egységes százalékkal kellene emelniük minden nyugdíjas számára, de hogy ez az emelés pontosan mekkora lehet, az a 2019-es költségvetésről szóló vita után derül ki, írja mai számában a Politika.

A lap arra emlékeztet, hogy három nappal ezelőtt vesztette hatályát a nyugdíjak ideiglenes kifizetési módját szabályozó törvény, az októberi nyugdíjak kifizetésének alapját pedig a 2014 októberében kifizetett nyugdíjak képezik majd azzal, hogy azt összehangolják a jelenleg hatályban lévő előírásokkal.

Milan Nenadić, a Vajdasági Nyugdíjasok Szövetségének elnöke a Politikának elmondta, hogy a nyugdíjak összehangolására tett legújabb javaslat szorgalmazza a korábbiaknál nagyobb nyugdíjakat, amelyek követnék az infláció növekedését, mint ahogyan korábban is.

A jövő évi nyugdíjemelés százalékáról akkor fognak tárgyalni, miután befejezik a 2019-es költségvetésről szóló vitát, közölte Nenadić, majd hozzátette: minden nyugdíjasnak egységesen kell emelni a járandóságát, de a tervek szerint külön emelésre számíthatnak azok a nyugdíjasok, akiknek a bevétele nem haladja meg a 34.000 dinárt, összesen egy millió ilyen nyugdíjas van.

Nenadić kiemelte: azon gondolkodnak, hogy miként tudnák visszaadni a nyugdíjasoknak azt a 700-800 millió eurót, amennyivel az elmúlt négy évben kevesebbet kaptak, a kormány pedig azon gondolkodik, hogy ezt az összeget az elkövetkező 5-6 évben fizetné vissza egy tisztességes kamatlábbal mindazoknak, akiknek csökkentették a nyugdíját. (Politika, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. NOVEMBER 9. [ 17:00 ]

Na igen, ez még csak talán rendben is lenne, de...mi van azokkal a nyugdíjasokkal akik eddig 18.000-21.000 diinárt kaptak. Most meg emeltek nekünk 5%--ot? Közben azt igérték hogy többet kapunk mi is!! Arányosan többet, 13,3 %-ot emlegetett egyik szerbiai újsság...a pénzügyminiszter úr szava csak ennyit ér? Nekünk kellett volna többet emelni és nem azoknak, akiknek már így is magas. Jó, az ellopott pénzeket vissza kell fizetni, de mivelünk mi lesz jövőre? Így higyyen az ember !


Geza Balizs
2018. OKTÓBER 3. [ 23:16 ]

Arról azonban nem szól a cikk, sem Nenadity úr hogy a kisnyugdíjasok mekkora emelést kapnak és jövőre mekkora emelés jár majd nekünk. Nekem 21.000 dinár a havi nyugdíjam és vannak kölcsöneim, amiket felvettem...kellett Páromé még kevesebb, Őt mennyi illeti meg például jövőre.


Alfonz
2018. OKTÓBER 3. [ 14:49 ]

"...ezt az összeget az elkövetkező 5-6 évben fizetné vissza egy tisztességes kamatlábbal mindazoknak, akiknek csökkentették a nyugdíját.". Abban reménykedve, hogy többségük időközben "kiiratkozik", eltávozik a nyugdíjasok névjegyzékéről. Röviden, sokan meghalnak időközben. Ezt az ötletet el lehet húzni még öt évig és utána elkezdeni a visszafizetést. Ez valóban haladó gondolkodás.


Obradović: A Pink fontosabb az RTS-nél - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 13:05 ]
Nem szabad elfelejteni, ami húsz évvel ezelőtt történt, ez a szerb nép fennmaradásának egyetlen feltétele - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak huszadik évfordulója alkalmából vasárnap szervezett megemlékezésen Nišben. Kiemelte: a szerbeknek nem szabad elfelejteniük az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 22:08 ]
Jugoszlávia bombázásának huszadik évfordulója alkalmából felvonultak Belgrád utcáin a Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai. A menetet Vojislav Šešelj, a párt elnöke vezette, aki felgyújtotta az Európai Unió és NATO zászlaját. Šešelj elmondta, a zászlóégetéssel akarta kifejezni, mit gondol az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 15:13 ]
A NATO-bombázások nem szennyezték be az egész ország területét, erről egy átfogó tanulmány készítése után tudhatunk meg többet – közölte Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője. Arra mutatott rá, hogy szinte már nincs olyan család, amelynek valamely tagjánál ne...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban