Szerbia
A költségvetési vita után dönthetnek a nyugdíjak jövő évi emeléséről Szerbiában
Hogyan fizetik vissza az elvett pénzt azoknak a nyugdíjasoknak, akik az elmúlt négy évben csökkentett járandóságot kaptak?

A nyugdíjakat a jövő évtől egységes százalékkal kellene emelniük minden nyugdíjas számára, de hogy ez az emelés pontosan mekkora lehet, az a 2019-es költségvetésről szóló vita után derül ki, írja mai számában a Politika.

A lap arra emlékeztet, hogy három nappal ezelőtt vesztette hatályát a nyugdíjak ideiglenes kifizetési módját szabályozó törvény, az októberi nyugdíjak kifizetésének alapját pedig a 2014 októberében kifizetett nyugdíjak képezik majd azzal, hogy azt összehangolják a jelenleg hatályban lévő előírásokkal.

Milan Nenadić, a Vajdasági Nyugdíjasok Szövetségének elnöke a Politikának elmondta, hogy a nyugdíjak összehangolására tett legújabb javaslat szorgalmazza a korábbiaknál nagyobb nyugdíjakat, amelyek követnék az infláció növekedését, mint ahogyan korábban is.

A jövő évi nyugdíjemelés százalékáról akkor fognak tárgyalni, miután befejezik a 2019-es költségvetésről szóló vitát, közölte Nenadić, majd hozzátette: minden nyugdíjasnak egységesen kell emelni a járandóságát, de a tervek szerint külön emelésre számíthatnak azok a nyugdíjasok, akiknek a bevétele nem haladja meg a 34.000 dinárt, összesen egy millió ilyen nyugdíjas van.

Nenadić kiemelte: azon gondolkodnak, hogy miként tudnák visszaadni a nyugdíjasoknak azt a 700-800 millió eurót, amennyivel az elmúlt négy évben kevesebbet kaptak, a kormány pedig azon gondolkodik, hogy ezt az összeget az elkövetkező 5-6 évben fizetné vissza egy tisztességes kamatlábbal mindazoknak, akiknek csökkentették a nyugdíját. (Politika, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Geza Balizs
2018. NOVEMBER 9. [ 17:00 ]

Na igen, ez még csak talán rendben is lenne, de...mi van azokkal a nyugdíjasokkal akik eddig 18.000-21.000 diinárt kaptak. Most meg emeltek nekünk 5%--ot? Közben azt igérték hogy többet kapunk mi is!! Arányosan többet, 13,3 %-ot emlegetett egyik szerbiai újsság...a pénzügyminiszter úr szava csak ennyit ér? Nekünk kellett volna többet emelni és nem azoknak, akiknek már így is magas. Jó, az ellopott pénzeket vissza kell fizetni, de mivelünk mi lesz jövőre? Így higyyen az ember !


Geza Balizs
2018. OKTÓBER 3. [ 23:16 ]

Arról azonban nem szól a cikk, sem Nenadity úr hogy a kisnyugdíjasok mekkora emelést kapnak és jövőre mekkora emelés jár majd nekünk. Nekem 21.000 dinár a havi nyugdíjam és vannak kölcsöneim, amiket felvettem...kellett Páromé még kevesebb, Őt mennyi illeti meg például jövőre.


Alfonz
2018. OKTÓBER 3. [ 14:49 ]

"...ezt az összeget az elkövetkező 5-6 évben fizetné vissza egy tisztességes kamatlábbal mindazoknak, akiknek csökkentették a nyugdíját.". Abban reménykedve, hogy többségük időközben "kiiratkozik", eltávozik a nyugdíjasok névjegyzékéről. Röviden, sokan meghalnak időközben. Ezt az ötletet el lehet húzni még öt évig és utána elkezdeni a visszafizetést. Ez valóban haladó gondolkodás.


Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban