Szerbia
A jövő héttől felvehető az influenza elleni védőoltás

A teherautók az éjjel és ma reggel érkeztek meg Szerbiába 240.000 adag influenza elleni védőoltással, amelyet az Egészségügyi Minisztérium és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) szerzett be, jelenti az RTS.

Az elkövetkező napokban a Torlak intézet megszervezi a védőoltások szétosztását az egészségházak között, a vakcia beadását pedig hétfőn kezdik.

Dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta: az állam elegendő számú ingyenes védőoltást biztosított, ezért minden veszélyeztetett csoport megkapja a vakcinát, elsősorban a krónikus betegek és a 65 évnél idősebb személyek.

„Nagyon fontos, hogy a terhes nők és a krónikus betegek, akiknek szív- és érrendszeri panaszaik vannak, az anyagcserezavarral küzdők, a cukorbetegek, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek felvegyék az oltást”, emelte ki Jovanović.

A vakcina három vírustörzs ellen hatásos, amelyek az előző időszakban is megjelentek, ezek pedig az AH1N1, az AH2N3 és a B törzs.

Az igazgatónő arra emlékeztetett, hogy a vakcina felvétele után két-három hét szükséges a teljes védelem kialakulásához, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2018. OKTÓBER 11. [ 12:26 ]

Úgy látszik, hogy Szerbiában még nem igénylik az ingyenes védőoltást, ha a 240 ezer adag elegendőnek mutatkozik. Kellene propagálni, hátha többen vennék fel.


Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban