Szerbia
A jövő héttől felvehető az influenza elleni védőoltás

A teherautók az éjjel és ma reggel érkeztek meg Szerbiába 240.000 adag influenza elleni védőoltással, amelyet az Egészségügyi Minisztérium és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) szerzett be, jelenti az RTS.

Az elkövetkező napokban a Torlak intézet megszervezi a védőoltások szétosztását az egészségházak között, a vakcia beadását pedig hétfőn kezdik.

Dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta: az állam elegendő számú ingyenes védőoltást biztosított, ezért minden veszélyeztetett csoport megkapja a vakcinát, elsősorban a krónikus betegek és a 65 évnél idősebb személyek.

„Nagyon fontos, hogy a terhes nők és a krónikus betegek, akiknek szív- és érrendszeri panaszaik vannak, az anyagcserezavarral küzdők, a cukorbetegek, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek felvegyék az oltást”, emelte ki Jovanović.

A vakcina három vírustörzs ellen hatásos, amelyek az előző időszakban is megjelentek, ezek pedig az AH1N1, az AH2N3 és a B törzs.

Az igazgatónő arra emlékeztetett, hogy a vakcina felvétele után két-három hét szükséges a teljes védelem kialakulásához, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2018. OKTÓBER 11. [ 12:26 ]

Úgy látszik, hogy Szerbiában még nem igénylik az ingyenes védőoltást, ha a 240 ezer adag elegendőnek mutatkozik. Kellene propagálni, hátha többen vennék fel.


Kifütyülték Brnabićot az orašaci koszorúzáson - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 16:33 ]
Szerbia február 15-én és 16-án ünnepli a Gyertyaszentelőt (Sretenje) – az államiság napját, amikor is az ország az első szerb felkelés kezdetére és az első szerb alkotmány kikiáltására emlékezik, írja a Tanjug. Ebből az alkalomból Aleksandar Vučić szerb elnök kitüntetéseket nyújtott át az arra érdemes...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 10:19 ]
A szerbiai parlament elfogadta a kulturális nemzeti tanács (NSK) jelöltlistáját annak ellenére, hogy az ellen tiltakoztak a reprezentatív szakmai szervezetek, mint felhatalmazott beterjesztők. Elfogadták a szerb kormány jelöltjeit, Dušan Kovačević dramaturgot, Nikola Šuicát, a képzőművészet doktorát, Đorđe Đurić...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 15:17 ]
Szerbiában 29-en haltak meg az influenzajárvány miatt, és 104.687 megbetegedést jegyeztek fel az elmúlt hat hétben, közölte Dr Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet, amely szerint Szerbiában a kisgyermekek körében, négy éves korig a legnagyobb a betegek száma. Az intézet jelentése szerint az elmúlt héten magas...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:00 ]
Beolvasás folyamatban