Szerbia
A jövő héttől felvehető az influenza elleni védőoltás

A teherautók az éjjel és ma reggel érkeztek meg Szerbiába 240.000 adag influenza elleni védőoltással, amelyet az Egészségügyi Minisztérium és a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) szerzett be, jelenti az RTS.

Az elkövetkező napokban a Torlak intézet megszervezi a védőoltások szétosztását az egészségházak között, a vakcia beadását pedig hétfőn kezdik.

Dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta: az állam elegendő számú ingyenes védőoltást biztosított, ezért minden veszélyeztetett csoport megkapja a vakcinát, elsősorban a krónikus betegek és a 65 évnél idősebb személyek.

„Nagyon fontos, hogy a terhes nők és a krónikus betegek, akiknek szív- és érrendszeri panaszaik vannak, az anyagcserezavarral küzdők, a cukorbetegek, valamint a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó személyek felvegyék az oltást”, emelte ki Jovanović.

A vakcina három vírustörzs ellen hatásos, amelyek az előző időszakban is megjelentek, ezek pedig az AH1N1, az AH2N3 és a B törzs.

Az igazgatónő arra emlékeztetett, hogy a vakcina felvétele után két-három hét szükséges a teljes védelem kialakulásához, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2018. OKTÓBER 11. [ 12:26 ]

Úgy látszik, hogy Szerbiában még nem igénylik az ingyenes védőoltást, ha a 240 ezer adag elegendőnek mutatkozik. Kellene propagálni, hátha többen vennék fel.


Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban