Szerbia
Újvidék mellett csak öt községben pozitív a természetes népszaporulat

Tavaly Szerbia 169 községe közül csupán hatban volt pozitív a természetes népszaporulat, mégpedig Újvidéken, Novi Pazarban, Bujanovacon, Sjenicán, Preševóban és Tutinban, derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

Vajdaság legnagyobb településén kívül olyan községekről van szó, amelyekben jelentős mértékben élnek bosnyákok, illetve albánok, írja a Politika.

A demográfiai mutatók arra figyelmeztetnek, hogy Szerbiában a legalacsonyabb a természetes népszaporulat a volt jugoszláv tagköztársaságok közül.

Másrészről a világ 233 állama közül csupán 32-ben csökkent a lakosság száma, a világ országai közül pedig mindössze 18-ban negatív a természetes népszaporulat, ebből 17 ország európai. Ide tartozik Szerbia is.

Szerbiában évente 35-38 ezer személlyel több hal meg, mint amennyi születik, így nem kell csodálkozni, hogy két népszámlálás között „elvesztettünk” 350-380 ezer lakost, mondta dr. Ivan Marinković, a Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa.

Emellett a fiatalok külföldre vándorlása miatt kedvezőtlenül alakul a lakosság átlagéletkora is, amely Szerbiában közel 43 év.

Ha továbbra is megmaradnak a jelenlegi demográfiai tendenciák, akkor 2061-re hárommillióval lesz kevesebb az ország lakossága, mint most, figyelmeztet Marinković.

A szakértők szerint, ha Szerbia az Európai Unió tagjává válik, akkor tömegesen vándorolnak majd külföldre a fiatalok. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2018. NOVEMBER 6. [ 11:33 ]

... vannak nemzeti kisebbségek akik képesek a gyermekvállalásra állami ösztönzés nélkül is, és vagyunk mi, akik még ebben a témában is megosztottak vagyunk. Ezt lehet leszűrni a közösségi oldalakon megjelenő kommentekből úgy a vajdasági magyar ellenzék, mint a magyarországi ellenzék táborában.


Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban