Szerbia
Újvidék mellett csak öt községben pozitív a természetes népszaporulat

Tavaly Szerbia 169 községe közül csupán hatban volt pozitív a természetes népszaporulat, mégpedig Újvidéken, Novi Pazarban, Bujanovacon, Sjenicán, Preševóban és Tutinban, derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

Vajdaság legnagyobb településén kívül olyan községekről van szó, amelyekben jelentős mértékben élnek bosnyákok, illetve albánok, írja a Politika.

A demográfiai mutatók arra figyelmeztetnek, hogy Szerbiában a legalacsonyabb a természetes népszaporulat a volt jugoszláv tagköztársaságok közül.

Másrészről a világ 233 állama közül csupán 32-ben csökkent a lakosság száma, a világ országai közül pedig mindössze 18-ban negatív a természetes népszaporulat, ebből 17 ország európai. Ide tartozik Szerbia is.

Szerbiában évente 35-38 ezer személlyel több hal meg, mint amennyi születik, így nem kell csodálkozni, hogy két népszámlálás között „elvesztettünk” 350-380 ezer lakost, mondta dr. Ivan Marinković, a Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa.

Emellett a fiatalok külföldre vándorlása miatt kedvezőtlenül alakul a lakosság átlagéletkora is, amely Szerbiában közel 43 év.

Ha továbbra is megmaradnak a jelenlegi demográfiai tendenciák, akkor 2061-re hárommillióval lesz kevesebb az ország lakossága, mint most, figyelmeztet Marinković.

A szakértők szerint, ha Szerbia az Európai Unió tagjává válik, akkor tömegesen vándorolnak majd külföldre a fiatalok. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2018. NOVEMBER 6. [ 11:33 ]

... vannak nemzeti kisebbségek akik képesek a gyermekvállalásra állami ösztönzés nélkül is, és vagyunk mi, akik még ebben a témában is megosztottak vagyunk. Ezt lehet leszűrni a közösségi oldalakon megjelenő kommentekből úgy a vajdasági magyar ellenzék, mint a magyarországi ellenzék táborában.


Tiltakozó sétát tartottak Belgrádban Oliver Ivanović meggyilkolásának évfordulójára. Azt követelték a megjelentek, hogy találják meg a gyilkosság elrendelőjét és elkövetőjét. Szeretnénk hallani a választ arra a kérdésre, hogy ki mondta ki azt, hogy „végezzetek vele‟, jelentette ki Branislav Trifunović színész. A...
2019. JANUÁR 16.
[ 20:36 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik a 40 év munkaviszonyuk alatt átlagbért kaptak, amely jelenleg 50 ezer dinár körül mozog a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szerint, és öt évvel a meghatározott idő előtt vonulnak nyugdíjba, havonta mintegy 6.300 dinárral kapnak kevesebbet.A becslések szerint sok polgár (mintegy 700 ezer...
2019. JANUÁR 16.
[ 16:17 ]
Az egészségügyi biztosításról szóló törvényjavaslat szerint, amely január 8-án került a parlamenti eljárásba, a választott orvos akár 60 napra is megnyithatja a betegszabadságot, ami a jelenlegi kétszerese.A javaslat szerint ha a szülő azért vesz ki betegszabadságot, hogy a 18 évnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja,...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:10 ]
Beolvasás folyamatban