Szerbia
Újvidék mellett csak öt községben pozitív a természetes népszaporulat

Tavaly Szerbia 169 községe közül csupán hatban volt pozitív a természetes népszaporulat, mégpedig Újvidéken, Novi Pazarban, Bujanovacon, Sjenicán, Preševóban és Tutinban, derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

Vajdaság legnagyobb településén kívül olyan községekről van szó, amelyekben jelentős mértékben élnek bosnyákok, illetve albánok, írja a Politika.

A demográfiai mutatók arra figyelmeztetnek, hogy Szerbiában a legalacsonyabb a természetes népszaporulat a volt jugoszláv tagköztársaságok közül.

Másrészről a világ 233 állama közül csupán 32-ben csökkent a lakosság száma, a világ országai közül pedig mindössze 18-ban negatív a természetes népszaporulat, ebből 17 ország európai. Ide tartozik Szerbia is.

Szerbiában évente 35-38 ezer személlyel több hal meg, mint amennyi születik, így nem kell csodálkozni, hogy két népszámlálás között „elvesztettünk” 350-380 ezer lakost, mondta dr. Ivan Marinković, a Társadalomtudományi Intézet tudományos munkatársa.

Emellett a fiatalok külföldre vándorlása miatt kedvezőtlenül alakul a lakosság átlagéletkora is, amely Szerbiában közel 43 év.

Ha továbbra is megmaradnak a jelenlegi demográfiai tendenciák, akkor 2061-re hárommillióval lesz kevesebb az ország lakossága, mint most, figyelmeztet Marinković.

A szakértők szerint, ha Szerbia az Európai Unió tagjává válik, akkor tömegesen vándorolnak majd külföldre a fiatalok. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2018. NOVEMBER 6. [ 11:33 ]

... vannak nemzeti kisebbségek akik képesek a gyermekvállalásra állami ösztönzés nélkül is, és vagyunk mi, akik még ebben a témában is megosztottak vagyunk. Ezt lehet leszűrni a közösségi oldalakon megjelenő kommentekből úgy a vajdasági magyar ellenzék, mint a magyarországi ellenzék táborában.


Obradović: A Pink fontosabb az RTS-nél - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 13:05 ]
Nem szabad elfelejteni, ami húsz évvel ezelőtt történt, ez a szerb nép fennmaradásának egyetlen feltétele - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak huszadik évfordulója alkalmából vasárnap szervezett megemlékezésen Nišben. Kiemelte: a szerbeknek nem szabad elfelejteniük az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 22:08 ]
Jugoszlávia bombázásának huszadik évfordulója alkalmából felvonultak Belgrád utcáin a Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai. A menetet Vojislav Šešelj, a párt elnöke vezette, aki felgyújtotta az Európai Unió és NATO zászlaját. Šešelj elmondta, a zászlóégetéssel akarta kifejezni, mit gondol az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 15:13 ]
A NATO-bombázások nem szennyezték be az egész ország területét, erről egy átfogó tanulmány készítése után tudhatunk meg többet – közölte Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője. Arra mutatott rá, hogy szinte már nincs olyan család, amelynek valamely tagjánál ne...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban