Szerbia
Dačić: Mit tehetne a NATO, hogy javítson a szerbiai kapcsolatán

Ivica Dačić szerb külügyminiszter ma Belgrádban kijelentette: nagyon fontos, hogy a KFOR mandátumát az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es rezolúciójával összhangban valósítsák meg, és az továbbra is változatlan összetételben maradjon meg Koszovóban. Dačić arra emlékeztetett, hogy a KFOR nagyon fontos biztosítéka a brüsszeli egyezménynek, és fontos az is, hogy saját tevékenységével semleges maradjon.

A 6. NATO-hét konferencia megnyitóján Belgrádban a szerb külügyminiszter elmondta, hogy Szerbia ellenzi a biztonsági erők átalakulását koszovói hadsereggé, mert ezzel megszegnék az 1244-es rezolúciót és veszélybe sodornák a régió stabilitását.

„Szemmel láthatóan Pristina nem tágít. Ismét egyoldalú intézkedéseket tesznek, amelyek lehetséges veszélyforrást jelentenek a stabilitásra nézve”, mondta Dačić.

A külügyminiszter szerint Szerbiának fontos, hogy garantálják azt, hogy a koszovói erők nem léphetnek be Koszovó északi részére a KFOR beleegyezése nélkül, a KFOR-tól pedig elvárják, hogy megelőző intézkedéseket tegyen ezzel kapcsolatban.

Dačić kiemelte továbbá, hogy Koszovó jelenti a legfőbb biztonsági kihívást és hogy a béke elérése csak kompromisszumos megoldással lehetséges. A Szerbia és NATO közötti kapcsolatra pedig a múltbéli események nyomják rá bélyegüket, hiszen a polgárok többsége elsősorban az 1999-es bombázásokra gondol a NATO kapcsán, viszont fontos, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajnálatát fejezte ki a civil áldozatok miatt. Ezt nemrég Kyle Scott, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete is megtette.

Dačić szerint a NATO és Szerbia között kapcsolatot az Észak-atlanti Szerződés Szervezete úgy javíthatná, ha ellenezné a koszovói biztonsági erők átalakulását, ha segítene a koszovói kulturális örökség megőrzését, és ha támogatná a lebombázott infrastruktúra és objektumok újjáépítését.

„A Külügyminisztérium feladata az, hogy elmagyarázza a nyilvánosságnak, a NATO-val történő együttműködés lényegét”, közölte Dačić.

A NATO álláspontja szerint Koszovónak joga van hadsereget alakítani

A NATO nem ellenzi a koszovói biztonsági erők átalakulását, mivel a koszovói kormánynak ezt joga van véghez vinni, de minden változásnak összhangban kell lennie az Alkotmánnyal és a nemzetközi közösség akaratával, jelentette ki Robert Pszczel, a NATO diplomáciai osztályának tagja.

A KFOR koszovói jelenlétével kapcsolatban Pszczel elmondta, hogy egyelőre nem léteznek tervek, amelyek csökkentenének vagy változtatnának bármit is, vagyis az ő jelenlétük teljes mértékben a biztonsági helyzettől függ.

A NATO továbbra is azon az állásponton van, amely szerint olyan megoldást kell találni, amely minden oldal számára elfogadható, közölte Pszczel.

Filipović: Nem lehet két hadsereg egy területen

Branimir Filipović, a szerb külügyminiszter tanácsosa szerint Szerbia álláspontja az, hogy a koszovói biztonsági erők átalakulása hadsereggé ellenkezik az 1244-es rezolúcióval.

„Nem lehet két hadsereg egy területen. A NATO szerint lehetséges az átalakulás az alkotmányos keretek között, de az közös bennünk, hogy ellenezzük az egyoldalú intézkedéseket. Pontosan ezek Pristina azon intézkedései, amelyek problémát jelentenek”, mondta Filipović. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban