Szerbia
Antić: 500 millió dinár az energiahatékonyságra

Aleksandar Antić bányászati miniszter bejelentette, hogy a költségvetési alapból 2019-ben 500 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság fejlesztésére. A miniszter közölte, hogy ez az összeg eddig a legmagasabb, amelyet ilyen célokra fordítanak, és arra szólította fel a helyi önkormányzatokat, hogy jövőre készítsenek projekteket.

Antić ma 14 helyi önkormányzattal írt alá megállapodást vissza nem térítendő támogatás kiosztásáról, amelyet a költségvetési alapból biztosítottak, összesen 125 millió dinár értékben.

„A felhívásra 39 helyi önkormányzat jelentkezett, és a 14 legjobb projektet hagytuk jóvá”, nyilatkozta Antić. Ezek a községek pedig Osečina, Krupanj, Ljubovija, Ürög, Kragujevac, Ćuprija, Bosilegrad, Kraljevo, Gandžin Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Knjaževac és Magyarkanizsa.

A becslések szerint ezekkel a projektekkel mintegy 2,3 millió kilowatt óra áramot takarítanak meg évente, és 1.200 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid.

Antić szerint azokban az épületkeben, amelyek részei ennek a projektnek, 40 százalékkal csökken az energia felhasználása.

A projektek négy általános iskolát, két iskoláskor előtti intézményt, két középiskolát, két kulturális intézményt és négy helyi önkormányzati épületet érintenek.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2018-ban a köztársasági alap három felhívása keretében összesen 39 hasonló projekt valósult meg, és mintegy 9,4 millió kilowatt óra energiát takarítottak meg.

Antić hozzátette: az energiahatékonyság az illetékes minisztérium és a szerb kormány prioritásai közé tartozik, valamint bejelentette egy energiahatékonysági alap megalakítását is. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. NOVEMBER 8. [ 17:17 ]

Emlékeztetőül, az energiahatékonyság nem abból áll, hogy stiroporral szigetelünk és a fa ablakokat műanyagra cseréljük. Amint látható, felénk ezt teszik. A természetes szigetelőanyagokról szó sincs és a fa ablakokat felújító kisvállalkozókról sincs szó. Volt egy jó előadásunk az energia hatékonyságról és az alternatív energia felhasználásáról. Az 5 meghívott községi "hajjakend" megbízott közül egy sem jött el. Ennyit az időjárásról.


Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban