Szerbia
Antić: 500 millió dinár az energiahatékonyságra

Aleksandar Antić bányászati miniszter bejelentette, hogy a költségvetési alapból 2019-ben 500 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság fejlesztésére. A miniszter közölte, hogy ez az összeg eddig a legmagasabb, amelyet ilyen célokra fordítanak, és arra szólította fel a helyi önkormányzatokat, hogy jövőre készítsenek projekteket.

Antić ma 14 helyi önkormányzattal írt alá megállapodást vissza nem térítendő támogatás kiosztásáról, amelyet a költségvetési alapból biztosítottak, összesen 125 millió dinár értékben.

„A felhívásra 39 helyi önkormányzat jelentkezett, és a 14 legjobb projektet hagytuk jóvá”, nyilatkozta Antić. Ezek a községek pedig Osečina, Krupanj, Ljubovija, Ürög, Kragujevac, Ćuprija, Bosilegrad, Kraljevo, Gandžin Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Knjaževac és Magyarkanizsa.

A becslések szerint ezekkel a projektekkel mintegy 2,3 millió kilowatt óra áramot takarítanak meg évente, és 1.200 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid.

Antić szerint azokban az épületkeben, amelyek részei ennek a projektnek, 40 százalékkal csökken az energia felhasználása.

A projektek négy általános iskolát, két iskoláskor előtti intézményt, két középiskolát, két kulturális intézményt és négy helyi önkormányzati épületet érintenek.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2018-ban a köztársasági alap három felhívása keretében összesen 39 hasonló projekt valósult meg, és mintegy 9,4 millió kilowatt óra energiát takarítottak meg.

Antić hozzátette: az energiahatékonyság az illetékes minisztérium és a szerb kormány prioritásai közé tartozik, valamint bejelentette egy energiahatékonysági alap megalakítását is. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. NOVEMBER 8. [ 17:17 ]

Emlékeztetőül, az energiahatékonyság nem abból áll, hogy stiroporral szigetelünk és a fa ablakokat műanyagra cseréljük. Amint látható, felénk ezt teszik. A természetes szigetelőanyagokról szó sincs és a fa ablakokat felújító kisvállalkozókról sincs szó. Volt egy jó előadásunk az energia hatékonyságról és az alternatív energia felhasználásáról. Az 5 meghívott községi "hajjakend" megbízott közül egy sem jött el. Ennyit az időjárásról.


Aleksandar Vučić szerb államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nap folyamán tárgyaltak a társadalmat érintő minden témáról, Koszovóról és a gazdasági együttműködés fejlesztéséről is. Putyin pedig kiemelte, hogy mindketten egyetértettek abban, hogy tovább kell...
2019. JANUÁR 17.
[ 18:09 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök ma hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába. Előbb a Belgrád felszabadítóinak szentelt temetőbe látogatott, majd Aleksandar Vučić szerb államfő a Szerbia Palotába kísérte, ahol közösen tekintették meg azt a szerb-orosz kapcsolatokat bemutató kiállítást, amely az 1804 és 1918 közötti...
2019. JANUÁR 17.
[ 16:28 ]
Minden tizedik sofőr döntött úgy, hogy áthajt a vasúti átjárón annak ellenére, hogy a sorompó vagy félsoromból le volt engedve, derült ki abból a felmérésből, amely az emberi tényezők hatását vizsgálja a vasúti átjáróknál történt közlekedési balesetekre Belgrád területén.A közlekedési kar szakemberei, akik...
2019. JANUÁR 17.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban