Szerbia
Antić: 500 millió dinár az energiahatékonyságra

Aleksandar Antić bányászati miniszter bejelentette, hogy a költségvetési alapból 2019-ben 500 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság fejlesztésére. A miniszter közölte, hogy ez az összeg eddig a legmagasabb, amelyet ilyen célokra fordítanak, és arra szólította fel a helyi önkormányzatokat, hogy jövőre készítsenek projekteket.

Antić ma 14 helyi önkormányzattal írt alá megállapodást vissza nem térítendő támogatás kiosztásáról, amelyet a költségvetési alapból biztosítottak, összesen 125 millió dinár értékben.

„A felhívásra 39 helyi önkormányzat jelentkezett, és a 14 legjobb projektet hagytuk jóvá”, nyilatkozta Antić. Ezek a községek pedig Osečina, Krupanj, Ljubovija, Ürög, Kragujevac, Ćuprija, Bosilegrad, Kraljevo, Gandžin Han, Velika Plana, Bela Palanka, Svilajnac, Knjaževac és Magyarkanizsa.

A becslések szerint ezekkel a projektekkel mintegy 2,3 millió kilowatt óra áramot takarítanak meg évente, és 1.200 tonnával csökken a kibocsátott szén-dioxid.

Antić szerint azokban az épületkeben, amelyek részei ennek a projektnek, 40 százalékkal csökken az energia felhasználása.

A projektek négy általános iskolát, két iskoláskor előtti intézményt, két középiskolát, két kulturális intézményt és négy helyi önkormányzati épületet érintenek.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2018-ban a köztársasági alap három felhívása keretében összesen 39 hasonló projekt valósult meg, és mintegy 9,4 millió kilowatt óra energiát takarítottak meg.

Antić hozzátette: az energiahatékonyság az illetékes minisztérium és a szerb kormány prioritásai közé tartozik, valamint bejelentette egy energiahatékonysági alap megalakítását is. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2018. NOVEMBER 8. [ 17:17 ]

Emlékeztetőül, az energiahatékonyság nem abból áll, hogy stiroporral szigetelünk és a fa ablakokat műanyagra cseréljük. Amint látható, felénk ezt teszik. A természetes szigetelőanyagokról szó sincs és a fa ablakokat felújító kisvállalkozókról sincs szó. Volt egy jó előadásunk az energia hatékonyságról és az alternatív energia felhasználásáról. Az 5 meghívott községi "hajjakend" megbízott közül egy sem jött el. Ennyit az időjárásról.


Obradović: A Pink fontosabb az RTS-nél - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 13:05 ]
Nem szabad elfelejteni, ami húsz évvel ezelőtt történt, ez a szerb nép fennmaradásának egyetlen feltétele - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak huszadik évfordulója alkalmából vasárnap szervezett megemlékezésen Nišben. Kiemelte: a szerbeknek nem szabad elfelejteniük az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 22:08 ]
Jugoszlávia bombázásának huszadik évfordulója alkalmából felvonultak Belgrád utcáin a Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai. A menetet Vojislav Šešelj, a párt elnöke vezette, aki felgyújtotta az Európai Unió és NATO zászlaját. Šešelj elmondta, a zászlóégetéssel akarta kifejezni, mit gondol az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 15:13 ]
A NATO-bombázások nem szennyezték be az egész ország területét, erről egy átfogó tanulmány készítése után tudhatunk meg többet – közölte Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője. Arra mutatott rá, hogy szinte már nincs olyan család, amelynek valamely tagjánál ne...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban