Szerbia
Brüsszeli párbeszéd: Mogherini Vučićtyal és Thacival

Federica Mogherini, Aleksandar Vučić és Hashim Thaci háromoldalú megbeszélést tartottak Brüsszelben. A tárgyalás előtt Mogherini külön-külön találkozott a szerb államfővel és a koszovói elnökkel, mivel az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetít Belgrád és Pristina között a párbeszédben.

A Mogherinivel folytatott kétoldalú tárgyalás után Thaci Facebook-profilján közölte, hogy megállapodtak a párbeszéd dinamikájáról, és hogy szó esett a jogilag kötelező érvényű megállapodásról Belgrád és Pristina között.

A tárgyalás előtt mindkét fél bejelentette, hogy nehéz beszélgetésre számít. Brüsszel elvárja, hogy a két elnök igazolja felkészültségét arról, hogy intenzívebben fognak dolgozni a normalizációról szóló, jogilag kötelező érvényű megállapodáson, amely döntő lesz Szerbia és Koszovó európai útját tekintve.

Hashim Thaci korábbi kijelentésére reagálva, mely szerint előbb paktálna le az ördöggel, mint Vučićtyal, a szerb államfő ma elmondta: az ő feladata, hogy mindenki másnál felelősségteljesebben és komolyabban viselkedjen a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

Az előző találkozó alkalmával Vučić nem volt hajlandó tárgyalni a pristinai delegációval, mert azok nem akartak beleegyezni abba, hogy a szerb államfő a Gazivode-tóhoz látogasson.

A tárgyalásra még egy problematikus helyzet árnyéka vetült, méghozzá Pristina azon döntése, hogy a Szerbiából érkező árura 10 százalékos vámot vet ki, amit az EU el is ítélt, mert ezzel Pristina megszegte a CEFTA szabadkereskedelmi egyezményét.

Brüsszel közölte, hogy a tárgyalás hozadéka valószínűleg az lesz, hogy megállapodnak a jövőbeni találkozók ütemében annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban megszülethessen a végleges megállapodás, a bejelentések szerint pedig a tárgyalások ezen szakaszában fokozzák a szakértői szintű beszélgetéseket. (RTS, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban