Szerbia
Brüsszeli párbeszéd: Mogherini Vučićtyal és Thacival

Federica Mogherini, Aleksandar Vučić és Hashim Thaci háromoldalú megbeszélést tartottak Brüsszelben. A tárgyalás előtt Mogherini külön-külön találkozott a szerb államfővel és a koszovói elnökkel, mivel az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetít Belgrád és Pristina között a párbeszédben.

A Mogherinivel folytatott kétoldalú tárgyalás után Thaci Facebook-profilján közölte, hogy megállapodtak a párbeszéd dinamikájáról, és hogy szó esett a jogilag kötelező érvényű megállapodásról Belgrád és Pristina között.

A tárgyalás előtt mindkét fél bejelentette, hogy nehéz beszélgetésre számít. Brüsszel elvárja, hogy a két elnök igazolja felkészültségét arról, hogy intenzívebben fognak dolgozni a normalizációról szóló, jogilag kötelező érvényű megállapodáson, amely döntő lesz Szerbia és Koszovó európai útját tekintve.

Hashim Thaci korábbi kijelentésére reagálva, mely szerint előbb paktálna le az ördöggel, mint Vučićtyal, a szerb államfő ma elmondta: az ő feladata, hogy mindenki másnál felelősségteljesebben és komolyabban viselkedjen a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

Az előző találkozó alkalmával Vučić nem volt hajlandó tárgyalni a pristinai delegációval, mert azok nem akartak beleegyezni abba, hogy a szerb államfő a Gazivode-tóhoz látogasson.

A tárgyalásra még egy problematikus helyzet árnyéka vetült, méghozzá Pristina azon döntése, hogy a Szerbiából érkező árura 10 százalékos vámot vet ki, amit az EU el is ítélt, mert ezzel Pristina megszegte a CEFTA szabadkereskedelmi egyezményét.

Brüsszel közölte, hogy a tárgyalás hozadéka valószínűleg az lesz, hogy megállapodnak a jövőbeni találkozók ütemében annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban megszülethessen a végleges megállapodás, a bejelentések szerint pedig a tárgyalások ezen szakaszában fokozzák a szakértői szintű beszélgetéseket. (RTS, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Obradović: A Pink fontosabb az RTS-nél - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 13:05 ]
Nem szabad elfelejteni, ami húsz évvel ezelőtt történt, ez a szerb nép fennmaradásának egyetlen feltétele - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak huszadik évfordulója alkalmából vasárnap szervezett megemlékezésen Nišben. Kiemelte: a szerbeknek nem szabad elfelejteniük az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 22:08 ]
Jugoszlávia bombázásának huszadik évfordulója alkalmából felvonultak Belgrád utcáin a Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai. A menetet Vojislav Šešelj, a párt elnöke vezette, aki felgyújtotta az Európai Unió és NATO zászlaját. Šešelj elmondta, a zászlóégetéssel akarta kifejezni, mit gondol az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 15:13 ]
A NATO-bombázások nem szennyezték be az egész ország területét, erről egy átfogó tanulmány készítése után tudhatunk meg többet – közölte Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője. Arra mutatott rá, hogy szinte már nincs olyan család, amelynek valamely tagjánál ne...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban