Szerbia
Brüsszeli párbeszéd: Mogherini Vučićtyal és Thacival

Federica Mogherini, Aleksandar Vučić és Hashim Thaci háromoldalú megbeszélést tartottak Brüsszelben. A tárgyalás előtt Mogherini külön-külön találkozott a szerb államfővel és a koszovói elnökkel, mivel az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közvetít Belgrád és Pristina között a párbeszédben.

A Mogherinivel folytatott kétoldalú tárgyalás után Thaci Facebook-profilján közölte, hogy megállapodtak a párbeszéd dinamikájáról, és hogy szó esett a jogilag kötelező érvényű megállapodásról Belgrád és Pristina között.

A tárgyalás előtt mindkét fél bejelentette, hogy nehéz beszélgetésre számít. Brüsszel elvárja, hogy a két elnök igazolja felkészültségét arról, hogy intenzívebben fognak dolgozni a normalizációról szóló, jogilag kötelező érvényű megállapodáson, amely döntő lesz Szerbia és Koszovó európai útját tekintve.

Hashim Thaci korábbi kijelentésére reagálva, mely szerint előbb paktálna le az ördöggel, mint Vučićtyal, a szerb államfő ma elmondta: az ő feladata, hogy mindenki másnál felelősségteljesebben és komolyabban viselkedjen a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

Az előző találkozó alkalmával Vučić nem volt hajlandó tárgyalni a pristinai delegációval, mert azok nem akartak beleegyezni abba, hogy a szerb államfő a Gazivode-tóhoz látogasson.

A tárgyalásra még egy problematikus helyzet árnyéka vetült, méghozzá Pristina azon döntése, hogy a Szerbiából érkező árura 10 százalékos vámot vet ki, amit az EU el is ítélt, mert ezzel Pristina megszegte a CEFTA szabadkereskedelmi egyezményét.

Brüsszel közölte, hogy a tárgyalás hozadéka valószínűleg az lesz, hogy megállapodnak a jövőbeni találkozók ütemében annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban megszülethessen a végleges megállapodás, a bejelentések szerint pedig a tárgyalások ezen szakaszában fokozzák a szakértői szintű beszélgetéseket. (RTS, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó sétát tartottak Belgrádban Oliver Ivanović meggyilkolásának évfordulójára. Azt követelték a megjelentek, hogy találják meg a gyilkosság elrendelőjét és elkövetőjét. Szeretnénk hallani a választ arra a kérdésre, hogy ki mondta ki azt, hogy „végezzetek vele‟, jelentette ki Branislav Trifunović színész. A...
2019. JANUÁR 16.
[ 20:36 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik a 40 év munkaviszonyuk alatt átlagbért kaptak, amely jelenleg 50 ezer dinár körül mozog a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szerint, és öt évvel a meghatározott idő előtt vonulnak nyugdíjba, havonta mintegy 6.300 dinárral kapnak kevesebbet.A becslések szerint sok polgár (mintegy 700 ezer...
2019. JANUÁR 16.
[ 16:17 ]
Az egészségügyi biztosításról szóló törvényjavaslat szerint, amely január 8-án került a parlamenti eljárásba, a választott orvos akár 60 napra is megnyithatja a betegszabadságot, ami a jelenlegi kétszerese.A javaslat szerint ha a szülő azért vesz ki betegszabadságot, hogy a 18 évnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja,...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:10 ]
Beolvasás folyamatban