Szerbia
Ha most lennének a választások, a Szerb Haladó Párt fölényes győzelmet aratna

A szavazatok több mint felét, kb. 53,6 százalékát szerezné meg a Szerb Haladó Párt (SNS), amennyiben most vasárnap lennének választások, derül ki a Faktor plus felméréséből, írja a Blic.

Az előző hónaphoz képest valamelyest nőtt a Szövetség Szerbiáért (SZS) népszerűsége, a szavazók 13,1 százalékának bizalmát élvezné, rajtuk kívül azonban egyedül a szocialisták lépnék át a parlamenti küszöböt a szavazatok 9,5 százalékával.

A Szerb Radikális Párt (SRS) a szavazatok 4,7, a Szabad Polgárok Mozgalma 3,5, a nyugdíjaspárt 1,4, az Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetség pedig a szavazatok 2,7 százalékára számíthatna.

A felmérés szerint a Nenad Popović nevével fémjelzett Szerb Néppárt (SNP) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a választópolgárok 2 százalékának bizalmát élvezi, a Boris Tadić vezette SDS 1,2 százalékon áll, míg a megkérdezettek 4,3 százaléka más pártokra szavaznak.

Vladimir Pejić, a Faktor plus igazgatója a Blicnek nyilatkozva elmondta, a helyzet valamelyest stabilizálódott, a politikai színtér polarizálódott, de az erőviszonyok korántsem egyenlítődtek ki.

“A SZS szilárdan áll a második helyen, jó a megítélése, de nem tudja veszélyeztetni a Szerb Haladó Pártot. A haladók stabilan őrzik fölényes többségüket, ebben segíti őket a pártban uralkodó fegyelem és ennek eredménye az is, hogy számukra minden község fontos”, emelte ki Pejić, hozzátéve, a szocialisták stabilan állnak a harmadik helyen, míg az ellenzék meglehetősen heterogén.

A részvétel nem lenne túl magas, a választópolgároknak csak a 42 százaléka menne el szavazni, míg a polgárok 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem szavazna.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Obradović: A Pink fontosabb az RTS-nél - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 13:05 ]
Nem szabad elfelejteni, ami húsz évvel ezelőtt történt, ez a szerb nép fennmaradásának egyetlen feltétele - hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő a NATO Jugoszlávia elleni légicsapásainak huszadik évfordulója alkalmából vasárnap szervezett megemlékezésen Nišben. Kiemelte: a szerbeknek nem szabad elfelejteniük az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 22:08 ]
Jugoszlávia bombázásának huszadik évfordulója alkalmából felvonultak Belgrád utcáin a Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai. A menetet Vojislav Šešelj, a párt elnöke vezette, aki felgyújtotta az Európai Unió és NATO zászlaját. Šešelj elmondta, a zászlóégetéssel akarta kifejezni, mit gondol az...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 15:13 ]
A NATO-bombázások nem szennyezték be az egész ország területét, erről egy átfogó tanulmány készítése után tudhatunk meg többet – közölte Danica Grujičić, a Szerbiai Klinikai Központ idegsebészeti osztályának vezetője. Arra mutatott rá, hogy szinte már nincs olyan család, amelynek valamely tagjánál ne...
2019. MÁRCIUS 24.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban