Szerbia
Ha most lennének a választások, a Szerb Haladó Párt fölényes győzelmet aratna

A szavazatok több mint felét, kb. 53,6 százalékát szerezné meg a Szerb Haladó Párt (SNS), amennyiben most vasárnap lennének választások, derül ki a Faktor plus felméréséből, írja a Blic.

Az előző hónaphoz képest valamelyest nőtt a Szövetség Szerbiáért (SZS) népszerűsége, a szavazók 13,1 százalékának bizalmát élvezné, rajtuk kívül azonban egyedül a szocialisták lépnék át a parlamenti küszöböt a szavazatok 9,5 százalékával.

A Szerb Radikális Párt (SRS) a szavazatok 4,7, a Szabad Polgárok Mozgalma 3,5, a nyugdíjaspárt 1,4, az Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetség pedig a szavazatok 2,7 százalékára számíthatna.

A felmérés szerint a Nenad Popović nevével fémjelzett Szerb Néppárt (SNP) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a választópolgárok 2 százalékának bizalmát élvezi, a Boris Tadić vezette SDS 1,2 százalékon áll, míg a megkérdezettek 4,3 százaléka más pártokra szavaznak.

Vladimir Pejić, a Faktor plus igazgatója a Blicnek nyilatkozva elmondta, a helyzet valamelyest stabilizálódott, a politikai színtér polarizálódott, de az erőviszonyok korántsem egyenlítődtek ki.

“A SZS szilárdan áll a második helyen, jó a megítélése, de nem tudja veszélyeztetni a Szerb Haladó Pártot. A haladók stabilan őrzik fölényes többségüket, ebben segíti őket a pártban uralkodó fegyelem és ennek eredménye az is, hogy számukra minden község fontos”, emelte ki Pejić, hozzátéve, a szocialisták stabilan állnak a harmadik helyen, míg az ellenzék meglehetősen heterogén.

A részvétel nem lenne túl magas, a választópolgároknak csak a 42 százaléka menne el szavazni, míg a polgárok 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem szavazna.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nap folyamán tárgyaltak a társadalmat érintő minden témáról, Koszovóról és a gazdasági együttműködés fejlesztéséről is. Putyin pedig kiemelte, hogy mindketten egyetértettek abban, hogy tovább kell...
2019. JANUÁR 17.
[ 18:09 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök ma hivatalos látogatásra érkezett Szerbiába. Előbb a Belgrád felszabadítóinak szentelt temetőbe látogatott, majd Aleksandar Vučić szerb államfő a Szerbia Palotába kísérte, ahol közösen tekintették meg azt a szerb-orosz kapcsolatokat bemutató kiállítást, amely az 1804 és 1918 közötti...
2019. JANUÁR 17.
[ 16:28 ]
Minden tizedik sofőr döntött úgy, hogy áthajt a vasúti átjárón annak ellenére, hogy a sorompó vagy félsoromból le volt engedve, derült ki abból a felmérésből, amely az emberi tényezők hatását vizsgálja a vasúti átjáróknál történt közlekedési balesetekre Belgrád területén.A közlekedési kar szakemberei, akik...
2019. JANUÁR 17.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban