Szerbia
Ha most lennének a választások, a Szerb Haladó Párt fölényes győzelmet aratna

A szavazatok több mint felét, kb. 53,6 százalékát szerezné meg a Szerb Haladó Párt (SNS), amennyiben most vasárnap lennének választások, derül ki a Faktor plus felméréséből, írja a Blic.

Az előző hónaphoz képest valamelyest nőtt a Szövetség Szerbiáért (SZS) népszerűsége, a szavazók 13,1 százalékának bizalmát élvezné, rajtuk kívül azonban egyedül a szocialisták lépnék át a parlamenti küszöböt a szavazatok 9,5 százalékával.

A Szerb Radikális Párt (SRS) a szavazatok 4,7, a Szabad Polgárok Mozgalma 3,5, a nyugdíjaspárt 1,4, az Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetség pedig a szavazatok 2,7 százalékára számíthatna.

A felmérés szerint a Nenad Popović nevével fémjelzett Szerb Néppárt (SNP) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a választópolgárok 2 százalékának bizalmát élvezi, a Boris Tadić vezette SDS 1,2 százalékon áll, míg a megkérdezettek 4,3 százaléka más pártokra szavaznak.

Vladimir Pejić, a Faktor plus igazgatója a Blicnek nyilatkozva elmondta, a helyzet valamelyest stabilizálódott, a politikai színtér polarizálódott, de az erőviszonyok korántsem egyenlítődtek ki.

“A SZS szilárdan áll a második helyen, jó a megítélése, de nem tudja veszélyeztetni a Szerb Haladó Pártot. A haladók stabilan őrzik fölényes többségüket, ebben segíti őket a pártban uralkodó fegyelem és ennek eredménye az is, hogy számukra minden község fontos”, emelte ki Pejić, hozzátéve, a szocialisták stabilan állnak a harmadik helyen, míg az ellenzék meglehetősen heterogén.

A részvétel nem lenne túl magas, a választópolgároknak csak a 42 százaléka menne el szavazni, míg a polgárok 37 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem szavazna.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihajlović az autópálya Ub-Lajkovac szakaszáról: Szó szerint sárból építették, több bűnvádi feljelentést teszünk - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:55 ]
Fiskális Tanács: Nincs lehetőség nyugdíjemelésre 2019-ben - illusztráció
2018. NOVEMBER 15.
[ 15:40 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hashim Thaci koszovói elnökkel folytatott beszélgetésében megerősítette, hogy Moszkva készen áll támogatni a Belgrád és Pristina közötti megállapodást, ha az megszületik, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.Putyin és Thaci az első világháború befejezésének századik...
2018. NOVEMBER 14.
[ 16:02 ]
Ha a peres felek a szerbiai bíróságokon a főtárgyalás első eljárásának lezárása előtt közvetítéssel, bírósági egyezséggel, a kereseti kérelem elismerésével vagy az arról történő lemondással megegyeznek, akkor felszabadulnak minden bírósági illeték megtérítése alól.Ez az az újdonság, amely a bírósági...
2018. NOVEMBER 14.
[ 12:51 ]
A digitalizációt jelentő negyedik ipari forradalom egyedülálló lehetőséget biztosít Szerbiának, és megfelelő politikával az átalakulás nyertesei közé kerülhet - hangsúlyozta Ana Brnabić szerb kormányfő kedden Berlinben egy gazdasági fórumon. A Süddeutsche Zeitung című lap Gazdasági csúcs című tanácskozásán...
2018. NOVEMBER 13.
[ 20:22 ]
Beolvasás folyamatban