Szerbia
Vučić és Hahn találkozója: Szerbia nem vág vissza

Közel két órát tartott Aleksandar Vučić szerb elnök és Johannes Hahn uniós bővítési biztos mai belgrádi tárgyalása, amelyen a szerbiai és bosznia-hercegovinai árukra kivetett vám pristinai részről történt drasztikus megemeléséről, valamint a regionális stabilitásról volt szó.

Vučić elnök figyelmeztetett Pristina felelőtlen lépésének lehetséges következményeire, amely lépéssel megsértették a CEFTA-megállapodást, hangsúlyozva, hogy Pristina intézkedései az egész térség teljes destabilizációjához vezetnek, s a konfliktusok elmélyülése is bekövetkezhet, áll a szerb elnök kabinetjének közleményében.

Az államfő megköszönte Johannes Hahnnak, hogy megérti a helyzetet, hogy a probléma megoldására törekszik, valamint hogy támogatja Szerbiát európai útján. Hangsúlyozta, a térség további fejlődéséhez kulcsfontosságú a béke és a stabilitás megőrzése, valamint az európai integráció. Leszögezte, Szerbia kész folytatni a párbeszédet Pristinával, amennyiben visszavonja az intézkedést.

„Szerbia nem fog visszavágni semmilyen ellenintézkedések formájában, mert megbízható partner kíván maradni mind a régióban, mint pedig Európában és a világban” – üzente Vučić.

Johannes Hahn kijelentette, a tartós stabilitás megbékélést és jószomszédi viszonyokat igényel, s teljes mértékben támogatja a válság békés úton történő megoldása érdekében tett erőfeszítéseket, tiszteletben tartva a nemzetközi jogi normákat és az elért regionális megállapodásokat.

Hahn a Vučićtyal folytatott megbeszélést követően Pristinába utazott. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 23.
[ 13:48 ]
A Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ) egységes szakszervezeti szervezete arról tájékoztatott, hogy az intézet dolgozói folytatják a több mint ötven napja tartó sztrájkot, s nem állnak el az igazgató leváltására irányuló követelésüktől. A sztrájkbizottság közleményében azt írják, Borko Drašković igazgató a...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 9:19 ]
A szerbiai nők mintegy 85 százaléka úgy véli, a nők elleni erőszak megszokott és gyakori jelenség, közel harmaduk (29 százalék) szerint pedig a családon belüli erőszak magánügy, amit családon belül kell megoldani, derült ki az EBESZ felméréséből, amit a délkelet- és kelet-európai nők jólétéről és biztonságáról...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 20:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
Beolvasás folyamatban