Szerbia
Vučić és Hahn találkozója: Szerbia nem vág vissza

Közel két órát tartott Aleksandar Vučić szerb elnök és Johannes Hahn uniós bővítési biztos mai belgrádi tárgyalása, amelyen a szerbiai és bosznia-hercegovinai árukra kivetett vám pristinai részről történt drasztikus megemeléséről, valamint a regionális stabilitásról volt szó.

Vučić elnök figyelmeztetett Pristina felelőtlen lépésének lehetséges következményeire, amely lépéssel megsértették a CEFTA-megállapodást, hangsúlyozva, hogy Pristina intézkedései az egész térség teljes destabilizációjához vezetnek, s a konfliktusok elmélyülése is bekövetkezhet, áll a szerb elnök kabinetjének közleményében.

Az államfő megköszönte Johannes Hahnnak, hogy megérti a helyzetet, hogy a probléma megoldására törekszik, valamint hogy támogatja Szerbiát európai útján. Hangsúlyozta, a térség további fejlődéséhez kulcsfontosságú a béke és a stabilitás megőrzése, valamint az európai integráció. Leszögezte, Szerbia kész folytatni a párbeszédet Pristinával, amennyiben visszavonja az intézkedést.

„Szerbia nem fog visszavágni semmilyen ellenintézkedések formájában, mert megbízható partner kíván maradni mind a régióban, mint pedig Európában és a világban” – üzente Vučić.

Johannes Hahn kijelentette, a tartós stabilitás megbékélést és jószomszédi viszonyokat igényel, s teljes mértékben támogatja a válság békés úton történő megoldása érdekében tett erőfeszítéseket, tiszteletben tartva a nemzetközi jogi normákat és az elért regionális megállapodásokat.

Hahn a Vučićtyal folytatott megbeszélést követően Pristinába utazott. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban