Szerbia
Vučić és Hahn találkozója: Szerbia nem vág vissza

Közel két órát tartott Aleksandar Vučić szerb elnök és Johannes Hahn uniós bővítési biztos mai belgrádi tárgyalása, amelyen a szerbiai és bosznia-hercegovinai árukra kivetett vám pristinai részről történt drasztikus megemeléséről, valamint a regionális stabilitásról volt szó.

Vučić elnök figyelmeztetett Pristina felelőtlen lépésének lehetséges következményeire, amely lépéssel megsértették a CEFTA-megállapodást, hangsúlyozva, hogy Pristina intézkedései az egész térség teljes destabilizációjához vezetnek, s a konfliktusok elmélyülése is bekövetkezhet, áll a szerb elnök kabinetjének közleményében.

Az államfő megköszönte Johannes Hahnnak, hogy megérti a helyzetet, hogy a probléma megoldására törekszik, valamint hogy támogatja Szerbiát európai útján. Hangsúlyozta, a térség további fejlődéséhez kulcsfontosságú a béke és a stabilitás megőrzése, valamint az európai integráció. Leszögezte, Szerbia kész folytatni a párbeszédet Pristinával, amennyiben visszavonja az intézkedést.

„Szerbia nem fog visszavágni semmilyen ellenintézkedések formájában, mert megbízható partner kíván maradni mind a régióban, mint pedig Európában és a világban” – üzente Vučić.

Johannes Hahn kijelentette, a tartós stabilitás megbékélést és jószomszédi viszonyokat igényel, s teljes mértékben támogatja a válság békés úton történő megoldása érdekében tett erőfeszítéseket, tiszteletben tartva a nemzetközi jogi normákat és az elért regionális megállapodásokat.

Hahn a Vučićtyal folytatott megbeszélést követően Pristinába utazott. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szociális-gazdasági tanács tovább folytatja a tárgyalásokat a minimálbér összegéről, amely jelenleg 27 ezer dinár körül mozog Szerbiában, mintegy 350 ezer foglalkoztatottnak ennyi a jövedelme. A szerb kormány, a szakszervezetek és a munkaadók is egyetértenek abban, hogy a költségvetés lehetővé teszi a minimálbér...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:01 ]
Miután New Yorkban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Alеksandar Vučić szerb elnök kijelentette: közölte Pompeóval, hogy Szerbia készen áll a nyitott politikai párbeszédre a koszovói albánokkal, amint megszüntetik a Pristina által kivetett pótvámokat. Vučić szerint a hivatalos Belgrád erre minden...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 8:53 ]
New Yorkban megkezdődött Aleksandar Vučić szerb államfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozója. A szerb államfő Instagram profilján három fényképet tett közzé a találkozóról. A megbeszélés tovább tart a tervezettnél, mivel Pompeo 15-20 perccel meghosszabbította azt. Az RTS újságírója megtudta:...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 20:11 ]
Beolvasás folyamatban