Szerbia
Vučić és Hahn találkozója: Szerbia nem vág vissza

Közel két órát tartott Aleksandar Vučić szerb elnök és Johannes Hahn uniós bővítési biztos mai belgrádi tárgyalása, amelyen a szerbiai és bosznia-hercegovinai árukra kivetett vám pristinai részről történt drasztikus megemeléséről, valamint a regionális stabilitásról volt szó.

Vučić elnök figyelmeztetett Pristina felelőtlen lépésének lehetséges következményeire, amely lépéssel megsértették a CEFTA-megállapodást, hangsúlyozva, hogy Pristina intézkedései az egész térség teljes destabilizációjához vezetnek, s a konfliktusok elmélyülése is bekövetkezhet, áll a szerb elnök kabinetjének közleményében.

Az államfő megköszönte Johannes Hahnnak, hogy megérti a helyzetet, hogy a probléma megoldására törekszik, valamint hogy támogatja Szerbiát európai útján. Hangsúlyozta, a térség további fejlődéséhez kulcsfontosságú a béke és a stabilitás megőrzése, valamint az európai integráció. Leszögezte, Szerbia kész folytatni a párbeszédet Pristinával, amennyiben visszavonja az intézkedést.

„Szerbia nem fog visszavágni semmilyen ellenintézkedések formájában, mert megbízható partner kíván maradni mind a régióban, mint pedig Európában és a világban” – üzente Vučić.

Johannes Hahn kijelentette, a tartós stabilitás megbékélést és jószomszédi viszonyokat igényel, s teljes mértékben támogatja a válság békés úton történő megoldása érdekében tett erőfeszítéseket, tiszteletben tartva a nemzetközi jogi normákat és az elért regionális megállapodásokat.

Hahn a Vučićtyal folytatott megbeszélést követően Pristinába utazott. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök Münchenben az újságíróknak arról beszélt, hogy tárgyalt a Pristinával való párbeszéd folytatásáról Joseph Bidennel, az USA volt alelnökével, valamint amerikai kongresszusi képviselőkkel is, akik a Bitići-fivérek kérdéséről érdeklődtek, a belgrádi tüntetések kapcsán pedig azt mondta,...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Beolvasás folyamatban