Szerbia
Brnabić: Szerbia nem szegte meg a CEFTA-egyezményt

Ana Brnabić szerb kormányfő tagadta, hogy Szerbia megszegte a CEFTA-egyezményt, majd hozzátette: naiv volt, amikor abban bízott, hogy Edi Rama albán kormányfő figyelmezteti Pristinát, hogy térjen jobb belátásra a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árura kivetett adó kapcsán.

„Egyetértek Ramával abban, hogy beismerte: nem normális az adó 100 százalékos megemelése”, közölte Brnabić a sajtótájékoztatón, viszont elvetette Rama állítását, mely szerint az adó bevezetése annak a következménye, hogy Szerbia megszegte a CEFTA-egyezményt.

Brnabić szerint nem normális, hogy a 21. században a termékeknek van nemzetisége, és hogy az emberek kekszet égetnek el, mert az szerb, a Koszovóban élő szerbeknek pedig az új évre és karácsonyra nem lesz fűtésük, élelmük és gyógyszerük.

„Jelentkezett-e az Európa Tanács az emberi jogok megszegése miatt? Nem tudjuk, hogy mennyi tüzelővel rendelkezünk az iskolák és kórházak fűtésére”, mondta Brnabić a szerb kormány épületében megtartott sajtótájékoztatón.

A szerb kormányfő elmondta, hogy Szerbia továbbra is várja a magyarázatot, hogy a külön adó bevezetésére azért került-e sor, mert Koszovónak nem sikerült csatlakoznia az Interpolhoz, vagy azért mert Szerbia állítólag megszegte a CEFTA-egyezményt.

Brnabić elmondta: Pristina azt rója fel Szerbiának, hogy megszegte a brüsszeli egyezményt az energetika terén, hiszen abban az áll, hogy amikor megalakítják a szerb községek közösségét (ZSO), akkor ez a közösség szerb vállalatokat jegyezhet be Koszovó északi részén, viszont a közösséget még mindig nem alakították meg.

A szerb kormányfő közölte, hogy tegnap a szerb tárgyalócsoport első alkalommal tárgyalt nem hivatalosan az Unmik képviselőivel azokról a követelésekről, amelyeket ő intézett november 27-én a CEFTA-hoz.

„A következő lépésben Szerbia javasolja, hogy mikor és hol legyen a találkozó, ezt az elkövetkező 24 órában meg is teszi”, mondta a kormányfő.

Szerbia havonta 42 millió eurót veszít a pristinai adók miatt

Szerbia havonta 42 millió eurót veszít a pristinai adók miatt, jelentette be Brnabić.

„Ez a veszteség semmi ahhoz képest, hogy a Koszovóban élő szerbek mennyit vesztenek Pristina értelmetlen döntése miatt”, mondta a szerb kormányfő, aki szerint a Koszovóban élő szerbek most még kevésbé érzik magukat biztonságban, mint november 6-án és 21-én, amikor bevezették a 10, majd a 100 százalékos adóemelést.

A szerb kormányfő hozzátette: szinte minden albán terméket szerbiai alapanyagból állítanak elő.

Két hét alatt 49 teherautó érkezett Koszovóba Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából

A különadó bevezetése óta, vagyis az elmúlt két hét alatt 49 teherautó érkezett Koszovóba Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából, összesen 140 ezer euró értékű áruval, közölte Adriatik Stavileci, a koszovói vámőrség szóvivője.

Szerbiából 38, Bosznia-Hercegovinából 11 teherautó érkezett.

A szóvivő szerint a teherautók főként nyersanyagot szállítottak.

A külön adó bevezetése előtt mintegy 100 teherautó érkezett Szerbiából.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban