Szerbia
Vučić: Nem engedjük meg, hogy elűzzék a szerbeket

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kijelentette: meg van győződve arról, hogy Szerbiának, Pristina irracionális intézkedései ellenére is, sikerül megőriznie a békét, és nem lesz háború, de nem fogja sehol, soha többé megengedni, hogy elűzzék a szerb népet.

Vučić a Pink televízió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy háborúval fenyeget-e Pristina azon döntése, hogy a Szerbiából érkező árura külön adót vetett ki és megalakítja a katonaságát, a szerb államfő elmondta: nem szereti a háború szó használatát, és nem is gondolja, hogy annak bármilyen haszna lenne.

Vučić elmondta, hogy az ország nagyon nehéz helyzetben van, amelyben nem lehet előre látni a lépéseket, hiszen Pristina eddigi döntései mind irracionálisak voltak.

A szerb elnök közölte, hogy Szerbia a legnehezebb körülmények között is megtesz mindent, hogy tárgyalással és békés úton oldja meg a problémáit.

Vučić szerint az országnak felelősségteljes politikát kell folytatnia, a béke politikáját, de nem olyat, amely nem törődik a Koszovóban élő szerbekkel, éppen ellekezőleg.

Vučić ma telefonon tárgyal Stoltenberggel

Vučić ma telefonon tárgyal Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Koszovóról és a katonaság bejelentett megalakításáról.

„A mi feladatunk, hogy megkezdjük velük a kommunikációt a terepen is. A NATO a brüsszeli egyezmény megkötése után magára vállalta azt a felelősséget, hogy Koszovó északi részén nem alakulhat katonaság”, emlékeztetett a szerb elnök.

Vučić: Nem fogom megengedni, hogy Szerbiát idegen kéz irányítsa

Vučić hangsúlyozta, hogy amíg „politikailag aktív”, addig nem fogja megengedni, hogy Szerbiát idegen kéz irányítsa.

„Szerbia szabad, független és szuverén állam, és nem fogom megengedni, hogy bármelyik ország ügynökei irányítsák ezt az országot. Ezért tisztelik Szerbiát a világban. Mindenkit meghallgatunk, de a szerbiai polgárok nem őket választották meg arra, hogy irányítsák az országot, hogy szétzilálják és megsemmisítsék azt”, mondta az államfő.

Ramush Haradinaj kijelentésével kapcsolatban, mely szerint meg fog dőlni a belgrádi kormány, Vučić elmondta, hogy ez egy „semmilyen interjú”, de rájött, hogy annak saját üzenete volt.

„Ezt még az előtt jelentette ki, hogy bevezették volna a külön adót és mielőtt megpróbálták likvidálni Milan Radojičićot. Valaki ezt nagyon jól kitervelte", mondta Vučić, majd hozzátette: arra számítottak, hogy ha megölik Radojičićot, akkor már senki sem mondhatja, hogy Radojičićnek köze volt Oliver Ivanović meggyilkolásához, hiszen Radojičić a Szerb Lista tagja, Vučić pedig támogatja ezt a listát, és őt is belekeverték volna. (Tanjug, Pink)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tiltakozó megmozdulás Belgrádban - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 21:08 ]
Aleksandar Vučić elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett több egységnél. A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint a katonákkal ebédelt. Más alakulatokat is fölkeres. A helyszínről nem szól a hír, korábban azt jelezték, hogy a dél-szerbiai biztonsági övezetbe látogat. Közben Nebojša Stefanović...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:39 ]
Szerbia teljes jogú tagja lett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnek, a CERN-nek. Erről a Tanács döntött genfi ülésén. Izraelen, Svájcon és Norvégián kívül az egyetlen ország vagyunk, amelyet felvettek, bár nem tagja az Európai Uniónak.A kormányfői hivatal közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy egyetemistáink...
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Több ellenzéki párt, szövetség és mozgalom megállapodást írt alá a tisztességes és szabad választásokért.Azt kérik, hogy arányosan részt vehessenek a Szerbiai és a Vajdasági Rádió és Televízió műsoraiban, és hogy akadályozzák meg a választói névjegyzékkel való visszaélést.Az okmányt többek között aláírta a...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:29 ]
Beolvasás folyamatban