Szerbia
Szerb parlament: Elfogadták a jövő évi költségvetést

Elfogadták a szerb parlament képviselői pénteken a 2019. évi költségvetést, amely rekordalacsony, a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát kitevő, 22,8 milliárd dináros hiánnyal számol.

A 250 fős törvényhozás 141 képviselőjének igen szavazatával jóváhagyott költségvetés szerint jövőre Szerbia bevétele 1246,2 milliárd dinár, kiadása 1269 milliárd dinár lesz.

A költségvetés kialakításakor figyelembe vették, hogy 2019-ben a bruttó hazai termék várhatóan 3,5 százalékkal nő, míg az infláció 2,3 százalékos lesz. A célok között a közszférában dolgozók béreinek növelése, valamint a létszámstop meghosszabbítása is szerepel.

A tervezetet bírálta a Fiskális Tanács, mert a testület szerint nem lesznek elég hatékonyak a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében tett lépések. További kritikaként fogalmazták meg, hogy a költségvetésből jelentős összeget szánnak a katonaság és a rendőrség felszerelésére, míg az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy fejlesztése háttérbe szorult.

A Fiskális Tanács pozitívnak értékelte, hogy a 2019-es költségvetési terv betartásával a GDP 54 százalékát kitevő államadósság 51,5 százalékra csökkenhet.

Az ellenzék egy része rosszallását fejezte ki, hogy nem tudott a parlamenti vitán felszólalni, és bírálni a költségvetést, ezért csütörtök estétől péntek reggelig a képviselőház épületében maradtak. Az ellenzéki képviselők kétóránként tartottak "sajtótájékoztatót", és azt a közösségi médián keresztül élőben közvetítették. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kifütyülték Brnabićot az orašaci koszorúzáson - illusztráció
2019. FEBRUÁR 15.
[ 16:33 ]
Szerbia február 15-én és 16-án ünnepli a Gyertyaszentelőt (Sretenje) – az államiság napját, amikor is az ország az első szerb felkelés kezdetére és az első szerb alkotmány kikiáltására emlékezik, írja a Tanjug. Ebből az alkalomból Aleksandar Vučić szerb elnök kitüntetéseket nyújtott át az arra érdemes...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 10:19 ]
A szerbiai parlament elfogadta a kulturális nemzeti tanács (NSK) jelöltlistáját annak ellenére, hogy az ellen tiltakoztak a reprezentatív szakmai szervezetek, mint felhatalmazott beterjesztők. Elfogadták a szerb kormány jelöltjeit, Dušan Kovačević dramaturgot, Nikola Šuicát, a képzőművészet doktorát, Đorđe Đurić...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 15:17 ]
Szerbiában 29-en haltak meg az influenzajárvány miatt, és 104.687 megbetegedést jegyeztek fel az elmúlt hat hétben, közölte Dr Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet, amely szerint Szerbiában a kisgyermekek körében, négy éves korig a legnagyobb a betegek száma. Az intézet jelentése szerint az elmúlt héten magas...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 13:00 ]
Beolvasás folyamatban