Szerbia
Szerb parlament: Elfogadták a jövő évi költségvetést

Elfogadták a szerb parlament képviselői pénteken a 2019. évi költségvetést, amely rekordalacsony, a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát kitevő, 22,8 milliárd dináros hiánnyal számol.

A 250 fős törvényhozás 141 képviselőjének igen szavazatával jóváhagyott költségvetés szerint jövőre Szerbia bevétele 1246,2 milliárd dinár, kiadása 1269 milliárd dinár lesz.

A költségvetés kialakításakor figyelembe vették, hogy 2019-ben a bruttó hazai termék várhatóan 3,5 százalékkal nő, míg az infláció 2,3 százalékos lesz. A célok között a közszférában dolgozók béreinek növelése, valamint a létszámstop meghosszabbítása is szerepel.

A tervezetet bírálta a Fiskális Tanács, mert a testület szerint nem lesznek elég hatékonyak a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében tett lépések. További kritikaként fogalmazták meg, hogy a költségvetésből jelentős összeget szánnak a katonaság és a rendőrség felszerelésére, míg az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy fejlesztése háttérbe szorult.

A Fiskális Tanács pozitívnak értékelte, hogy a 2019-es költségvetési terv betartásával a GDP 54 százalékát kitevő államadósság 51,5 százalékra csökkenhet.

Az ellenzék egy része rosszallását fejezte ki, hogy nem tudott a parlamenti vitán felszólalni, és bírálni a költségvetést, ezért csütörtök estétől péntek reggelig a képviselőház épületében maradtak. Az ellenzéki képviselők kétóránként tartottak "sajtótájékoztatót", és azt a közösségi médián keresztül élőben közvetítették. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mali: Nem fog emelkedni az áram ára - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 11:58 ]
Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak ma négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói községben: Kosovska Mitrovica északi részén, Zvečanban, Zubin Potokon és Leposavićon. A Szerb Lista mind a négy községben állított elnökjelöltet: Leposavićon Zoran Todić, Zubin Potokban Srđan Vulović, Zvečanban...
2019. MÁJUS 19.
[ 8:49 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton megnyitotta az 10-es korridoron levő Kosina 2 autóutat. A megnyitón kijelentette, ez az út jót tesz az önbizalmunknak, a jövőnknek, s segít itthon marasztalni az embereket. Ez a tett is mutatja, hogy ugyanúgy tudunk dolgozni, mint azok, akik előttünk vannak, s akiket utol is tudunk érni. A...
2019. MÁJUS 18.
[ 21:10 ]
A Čačak közelében lévő Pakovraće településen elkezdődött a 11-es közúti folyosó Preljina és Požega közötti szakaszának építése. Aleksandar Vučić szerb elnök elmondta, a Montenegró felé vezető autópálya egyik legnehezebb szakaszának építése kezdődött, s hangsúlyozta, az autópályák új beruházásokat...
2019. MÁJUS 17.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban