Szerbia
Szerb parlament: Elfogadták a jövő évi költségvetést

Elfogadták a szerb parlament képviselői pénteken a 2019. évi költségvetést, amely rekordalacsony, a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát kitevő, 22,8 milliárd dináros hiánnyal számol.

A 250 fős törvényhozás 141 képviselőjének igen szavazatával jóváhagyott költségvetés szerint jövőre Szerbia bevétele 1246,2 milliárd dinár, kiadása 1269 milliárd dinár lesz.

A költségvetés kialakításakor figyelembe vették, hogy 2019-ben a bruttó hazai termék várhatóan 3,5 százalékkal nő, míg az infláció 2,3 százalékos lesz. A célok között a közszférában dolgozók béreinek növelése, valamint a létszámstop meghosszabbítása is szerepel.

A tervezetet bírálta a Fiskális Tanács, mert a testület szerint nem lesznek elég hatékonyak a gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében tett lépések. További kritikaként fogalmazták meg, hogy a költségvetésből jelentős összeget szánnak a katonaság és a rendőrség felszerelésére, míg az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy fejlesztése háttérbe szorult.

A Fiskális Tanács pozitívnak értékelte, hogy a 2019-es költségvetési terv betartásával a GDP 54 százalékát kitevő államadósság 51,5 százalékra csökkenhet.

Az ellenzék egy része rosszallását fejezte ki, hogy nem tudott a parlamenti vitán felszólalni, és bírálni a költségvetést, ezért csütörtök estétől péntek reggelig a képviselőház épületében maradtak. Az ellenzéki képviselők kétóránként tartottak "sajtótájékoztatót", és azt a közösségi médián keresztül élőben közvetítették. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiát felvették a CERN-be - illusztráció
2018. DECEMBER 15.
[ 9:29 ]
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) egyben megerősítette Szerbia hosszú és rövid futamidejű,...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:12 ]
Élesen bírálta Szerbia vezetése, hogy a koszovói parlament pénteken egyhangúlag megszavazta a biztonsági erők hadsereggé alakítását lehetővé tevő törvénycsomagot. Ana Brnabić miniszterelnök szerint a koszovói hadsereg megalakítása szembemegy a béke megőrzéséért tett lépésekkel. Mint mondta, Szerbia tovább akar...
2018. DECEMBER 14.
[ 15:37 ]
Szerbiában évente mintegy 35 ezer sofőr bújik ki az autópálya díj megfizetésének kötelezettsége alól, írja mai számában a Blic.A Belgrád-Niš autópályán éppen azért helyeznek ki tavaszra 56 kamerát, hogy rögzítsék azokat a szabálysértő sofőröket, akik megpróbálnak kibújni az autópályadíj megfizetése alól.Darko...
2018. DECEMBER 14.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban