Szerbia
Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység

Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység, figyelmeztetnek a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szakemberei, akik szerint a gyerekek, a fiatalok, a munkanélküliek és a vidéki területen élő lakosok a legveszélyeztetettebbek, írja a Politika.

Nataša Mijalković a hivatal munkatársa a Politikának elmondta, hogy minden évben kiszámítják az ún. szegénységi küszöböt, az idei adatok szerint a legnagyobb anyagi nyomor azokat fenyegeti, akik egyedül élnek, és akiknek a havi bevétele 15.600 dinár alatt van.

A szegénység fenyegeti azokat a háztartásokat is, amelyeket két felnőtt és egy, legfeljebb 14 éves gyermek alkot, és ahol a havi bevétel nem haladja meg a 28.080 dinárt, továbbá azok a háztartások, amelyekben két felnőtt és két, legfeljebb 14 éves gyermek él, a havi bevételük pedig nem haladja meg a 32.760 dinárt, mondta Mijalković.

Ha a polgárok életkorát vesszük figyelembe, a legnagyobb kockázat a gyerekeket és a 18-24 év közötti fiatalokat fenyegeti, a legkevésbé pedig a 65 évnél idősebb személyeket fenyegeti a szegénység, közölte az RZS munkatársa.

A felmérés szerint Szerbia lakosságának 40 százaléka nem tudja kiegyenlíteni havi kötelezettségeit, háromból két polgár nem tud egy hetes üdülést biztosítani saját maga számára, a polgárok fele pedig nem tudna kifizetni egy 10.000 dináros váratlan költséget, nyilatkozta a Politikának Sarita Bradaš a Demokráciáért Központ munkatársa, amely nemrég szervezett kerekasztal-beszélgetést a szegénységről. (Fonet, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadžić egykori boszniai szerb elnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 15:09 ]
Április 3-ától megszűnik a traktorok és segédmotoros kerékpárok tartós bejegyzése, így ezeknek a járműveknek az esetében is évente kell elvégezni a bejegyeztetést, közölte a Polovni automobili honlap. Tavaly áprilisban lépett életbe a közlekedésbiztonsági törvény módosítása, amely egy éves haladékot adott a...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 11:47 ]
A Szerbiai Újrahasznosítók Egyesülete közölte, hogy az állam közel 1,7 milliárd dinárral tartozik a veszélyes hulladékot újrahasznosítóknak a 2016-as és a 2017-es évben végzett munkájukért, de a 2018-as évre sem kaptak egy dinár támogatást sem a hulladék kezeléséért. Az állam a 2019-es költségvetésben is...
2019. MÁRCIUS 20.
[ 9:24 ]
Beolvasás folyamatban