Szerbia
Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység

Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység, figyelmeztetnek a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szakemberei, akik szerint a gyerekek, a fiatalok, a munkanélküliek és a vidéki területen élő lakosok a legveszélyeztetettebbek, írja a Politika.

Nataša Mijalković a hivatal munkatársa a Politikának elmondta, hogy minden évben kiszámítják az ún. szegénységi küszöböt, az idei adatok szerint a legnagyobb anyagi nyomor azokat fenyegeti, akik egyedül élnek, és akiknek a havi bevétele 15.600 dinár alatt van.

A szegénység fenyegeti azokat a háztartásokat is, amelyeket két felnőtt és egy, legfeljebb 14 éves gyermek alkot, és ahol a havi bevétel nem haladja meg a 28.080 dinárt, továbbá azok a háztartások, amelyekben két felnőtt és két, legfeljebb 14 éves gyermek él, a havi bevételük pedig nem haladja meg a 32.760 dinárt, mondta Mijalković.

Ha a polgárok életkorát vesszük figyelembe, a legnagyobb kockázat a gyerekeket és a 18-24 év közötti fiatalokat fenyegeti, a legkevésbé pedig a 65 évnél idősebb személyeket fenyegeti a szegénység, közölte az RZS munkatársa.

A felmérés szerint Szerbia lakosságának 40 százaléka nem tudja kiegyenlíteni havi kötelezettségeit, háromból két polgár nem tud egy hetes üdülést biztosítani saját maga számára, a polgárok fele pedig nem tudna kifizetni egy 10.000 dináros váratlan költséget, nyilatkozta a Politikának Sarita Bradaš a Demokráciáért Központ munkatársa, amely nemrég szervezett kerekasztal-beszélgetést a szegénységről. (Fonet, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balkánon jelentős destabilizációs tényezőnek számít az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország politikája, amely térségbeli pozíciójuk megerősítésére irányul - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Večernje novosti és a Politika című napilapoknak adott interjújában, amelyet egy nappal Belgrádba...
2019. JANUÁR 16.
[ 11:32 ]
Terrortámadást előkészítésével gyanúsítják azt a vahhábita muszlim férfit, akit néhány nappal ezelőtt fogott el a szerb rendőrség - jelentette a Blic című belgrádi napilap szerdán. Az újság információi szerint Armin Alibašićot január 13-án, a délnyugat-szerbiai Novi Pazarban fogták el a belbiztonsági szolgálat...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:36 ]
Az ország európai útjáról, Koszovóról, valamint a térség helyzetéről egyeztetett az Európai Unió nagyköveteivel Aleksandar Vučić szerb államfő. Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségvezetője is jelen volt, és leszögezte, hogy továbbra is közvetítenek a Pristinával való párbeszédben az átfogó megállapodás...
2019. JANUÁR 15.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban