Szerbia
Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység

Szerbia minden negyedik polgárát veszélyezteti a szegénység, figyelmeztetnek a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) szakemberei, akik szerint a gyerekek, a fiatalok, a munkanélküliek és a vidéki területen élő lakosok a legveszélyeztetettebbek, írja a Politika.

Nataša Mijalković a hivatal munkatársa a Politikának elmondta, hogy minden évben kiszámítják az ún. szegénységi küszöböt, az idei adatok szerint a legnagyobb anyagi nyomor azokat fenyegeti, akik egyedül élnek, és akiknek a havi bevétele 15.600 dinár alatt van.

A szegénység fenyegeti azokat a háztartásokat is, amelyeket két felnőtt és egy, legfeljebb 14 éves gyermek alkot, és ahol a havi bevétel nem haladja meg a 28.080 dinárt, továbbá azok a háztartások, amelyekben két felnőtt és két, legfeljebb 14 éves gyermek él, a havi bevételük pedig nem haladja meg a 32.760 dinárt, mondta Mijalković.

Ha a polgárok életkorát vesszük figyelembe, a legnagyobb kockázat a gyerekeket és a 18-24 év közötti fiatalokat fenyegeti, a legkevésbé pedig a 65 évnél idősebb személyeket fenyegeti a szegénység, közölte az RZS munkatársa.

A felmérés szerint Szerbia lakosságának 40 százaléka nem tudja kiegyenlíteni havi kötelezettségeit, háromból két polgár nem tud egy hetes üdülést biztosítani saját maga számára, a polgárok fele pedig nem tudna kifizetni egy 10.000 dináros váratlan költséget, nyilatkozta a Politikának Sarita Bradaš a Demokráciáért Központ munkatársa, amely nemrég szervezett kerekasztal-beszélgetést a szegénységről. (Fonet, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közel hét év alatt, amióta hatalmon vagyunk, semmit sem vesztettünk el, pedig sokkal rosszabb helyzetet örököltünk meg, mint elődeink közül bárki is, most pedig a népünk egységesebb a régióban, mint korábban, Szerbia pedig erősebb most gazdaságilag, mint korábban bármikor, politikai tekintélye van, és semmit sem...
2019. JÚNIUS 18.
[ 9:57 ]
A biztonságos turistaszezonról szóló megállapodás értelmében a szerb és a montenegrói rendőrök együttműködnek a nyári idény alatt Montenegróban. Együtt fognak dolgozni a bűncselekmények megelőzésén és visszaszorításán. Az erről szóló megállapodást ma írták alá Belgrádban, szerb részről Valdimir Rebić...
2019. JÚNIUS 17.
[ 16:43 ]
Hashim Thaci koszovói elnök szerint a küszöbönálló párizsi csúcstalálkozónak meg kellene alapoznia Belgrád és Pristina közötti megállapodását. Thaci szerint senki sem válthatja fel a felek között közvetítő Európai Uniót, de tekintettel arra, hogy mennyire törékenyek a két oldal közötti kapcsolatok, a...
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:43 ]
Beolvasás folyamatban