Szerbia
Szerbia továbbra is egy helyben topog a demokrácia-indexet illetően

Szerbia 2018-as demokrácia-indexe 6,41 pont a brit Economist hetilap szerint, ezzel pedig az ország megtartotta tavalyi pozícióját a 0-tól 10-ig terjedő skálán, és az ún. hiányos demokrácia kategóriájába tartozik, amelyet a 6-8 ponttal rendelkező országok alkotnak.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik Horvátország a maga 6,57 pontjával, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát pedig az ún. hibrid rezsim kategóriába sorolják, vagyis a 4-6 ponttal rendelkező országok közé, mivel Montenegró 5,74 pontot, Bosznia-Hercegovina pedig 4,98 pontot ért el 2018-ban.

A demokrácia-index számításakor 167 országot vizsgálnak, valamint öt nagy kategórián belül 60 mutatót értékelnek. Az öt nagy kategória: a választási folyamat és pluralizmus, a kormány működése, a politikai részvétel, a demokrácia politikai kultúrája és a polgárok szabadságjoga, magyarázza az Economist.

A 0-4 ponttal rendelkező országok a tekintélyuralmi rendszer kategóriájába, a 8-10 ponttal rendelkező országok pedig a teljes demokrácia kategóriájába tartoznak.

Az Economist listájának élén továbbra is a skandináv országok állnak, első helyen Norvégia (9,87 pont) áll, a második Izland (9,58 pont), a harmadik pedig Svédország (9,39 pont). A negyedik Új-Zéland (9,26), az ötödik pedig ismét egy skandináv ország, Dánia (9,22).

A lista alján Észak-Korea, Szíria és Kongó állnak.

A brit lap szerint 2018-ban megállt a demokrácia visszaesése, viszont a világ lakosságának csak 4,5 százaléka él teljes demokráciában. Ennek ellenére az elmúlt három évben először 2018-ban maradt stabil az eredmény globális szinten, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balkánon jelentős destabilizációs tényezőnek számít az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország politikája, amely térségbeli pozíciójuk megerősítésére irányul - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Večernje novosti és a Politika című napilapoknak adott interjújában, amelyet egy nappal Belgrádba...
2019. JANUÁR 16.
[ 11:32 ]
Terrortámadást előkészítésével gyanúsítják azt a vahhábita muszlim férfit, akit néhány nappal ezelőtt fogott el a szerb rendőrség - jelentette a Blic című belgrádi napilap szerdán. Az újság információi szerint Armin Alibašićot január 13-án, a délnyugat-szerbiai Novi Pazarban fogták el a belbiztonsági szolgálat...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:36 ]
Az ország európai útjáról, Koszovóról, valamint a térség helyzetéről egyeztetett az Európai Unió nagyköveteivel Aleksandar Vučić szerb államfő. Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségvezetője is jelen volt, és leszögezte, hogy továbbra is közvetítenek a Pristinával való párbeszédben az átfogó megállapodás...
2019. JANUÁR 15.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban