Szerbia
Szerbia továbbra is egy helyben topog a demokrácia-indexet illetően

Szerbia 2018-as demokrácia-indexe 6,41 pont a brit Economist hetilap szerint, ezzel pedig az ország megtartotta tavalyi pozícióját a 0-tól 10-ig terjedő skálán, és az ún. hiányos demokrácia kategóriájába tartozik, amelyet a 6-8 ponttal rendelkező országok alkotnak.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik Horvátország a maga 6,57 pontjával, Montenegrót és Bosznia-Hercegovinát pedig az ún. hibrid rezsim kategóriába sorolják, vagyis a 4-6 ponttal rendelkező országok közé, mivel Montenegró 5,74 pontot, Bosznia-Hercegovina pedig 4,98 pontot ért el 2018-ban.

A demokrácia-index számításakor 167 országot vizsgálnak, valamint öt nagy kategórián belül 60 mutatót értékelnek. Az öt nagy kategória: a választási folyamat és pluralizmus, a kormány működése, a politikai részvétel, a demokrácia politikai kultúrája és a polgárok szabadságjoga, magyarázza az Economist.

A 0-4 ponttal rendelkező országok a tekintélyuralmi rendszer kategóriájába, a 8-10 ponttal rendelkező országok pedig a teljes demokrácia kategóriájába tartoznak.

Az Economist listájának élén továbbra is a skandináv országok állnak, első helyen Norvégia (9,87 pont) áll, a második Izland (9,58 pont), a harmadik pedig Svédország (9,39 pont). A negyedik Új-Zéland (9,26), az ötödik pedig ismét egy skandináv ország, Dánia (9,22).

A lista alján Észak-Korea, Szíria és Kongó állnak.

A brit lap szerint 2018-ban megállt a demokrácia visszaesése, viszont a világ lakosságának csak 4,5 százaléka él teljes demokráciában. Ennek ellenére az elmúlt három évben először 2018-ban maradt stabil az eredmény globális szinten, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közel hét év alatt, amióta hatalmon vagyunk, semmit sem vesztettünk el, pedig sokkal rosszabb helyzetet örököltünk meg, mint elődeink közül bárki is, most pedig a népünk egységesebb a régióban, mint korábban, Szerbia pedig erősebb most gazdaságilag, mint korábban bármikor, politikai tekintélye van, és semmit sem...
2019. JÚNIUS 18.
[ 9:57 ]
A biztonságos turistaszezonról szóló megállapodás értelmében a szerb és a montenegrói rendőrök együttműködnek a nyári idény alatt Montenegróban. Együtt fognak dolgozni a bűncselekmények megelőzésén és visszaszorításán. Az erről szóló megállapodást ma írták alá Belgrádban, szerb részről Valdimir Rebić...
2019. JÚNIUS 17.
[ 16:43 ]
Hashim Thaci koszovói elnök szerint a küszöbönálló párizsi csúcstalálkozónak meg kellene alapoznia Belgrád és Pristina közötti megállapodását. Thaci szerint senki sem válthatja fel a felek között közvetítő Európai Uniót, de tekintettel arra, hogy mennyire törékenyek a két oldal közötti kapcsolatok, a...
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:43 ]
Beolvasás folyamatban