Szerbia
Két személy halt meg influenza miatt Szerbiában

Két olyan halálesetet jelentettek Szerbiában, amelyet az influenzavírussal lehet kapcsolatba hozni, tudta meg a Blic. A napilap értesülései szerint ebben az idényben ők az influenza első áldozatai.

Az RTS jelentése szerint krónikus betegekről van szó, a Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint pedig az influenzavírust eddig a pácienseknél Belgrád Város területén, a niši és a dél-bácskai körzetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálat által, míg az elmúlt napokban, hetekben több ezer polgárnál észleltek az influenzához hasonló tüneteket.

A Blic napilap értesülései szerint Szerbiában továbbra is alacsony a vírus intenzitása, eddig valamivel több mint 4000 ember betegedett meg. A legmagasabb arány a négy év alatti korosztály körében észlelhető, de a fiatalok és a dolgozók körében is.

Az országban a domináns vírus az A csoportba tartozó H1N1. Várhatóan megjelenik a H2N3 és a B-típus is. Mivel védőoltás már nincs, az epidemiológusok elmondása szerint az alábbi védőintézkedések vannak érvényben: gyakori kézmosás, tüsszentéskor és köhögéskor tegyük a szánk elé a kezünket vagy egy zsebkendőt, s ne menjük nagyobb rendezvényekre.

A járványügyi szakorvosok azt javasolják, ha valaki az influenza első jeleit tapasztalja magán, maradjon otthon. Ha több mint két napig van valakinek magas láza, a többi tünet pedig súlyosbodik, mindenképp forduljon orvoshoz.

Tavaly 15 életet követelt az influenza Szerbiában, 2017-ben pedig 27 ember halt meg az influenzavírus okozta szövődmények miatt. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium azt tervezi, hogy módosítja a politikai pártokról szóló törvényt. Jelentős újdonságnak számít, hogy az alapítókat felmentik bizonyos költségek fizetése alól, így az egységes választói névjegyzékbe történő feliratkozás igazolásának, a személyi igazolvány...
2019. MÁRCIUS 19.
[ 12:04 ]
Húsz évvel Jugoszlávia bombázása után - tanulságok az európai biztonság számára a 21. században címmel tartottak hétfőn konferenciát Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő beszédében hangsúlyozta, ma már nyíltan beszélünk a történtekről, nem gyűlölettel, hanem azzal a vággyal, hogy elítéljük azt, amit...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 17:21 ]
A hétvégi ellenzéki tüntetések során 18 személyt állítottak elő, közülük nyolcat bűncselekmények elkövetése miatt – jelentette ki Vladimir Rebić, a szerbiai rendőrség igazgatója. Elmondta, hogy a rendbontások során hat rendőr megsérült. Cáfolta azokat az információkat, miszerint a rendőrség kiskorúakat...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 15:33 ]
Beolvasás folyamatban