Szerbia
Két személy halt meg influenza miatt Szerbiában

Két olyan halálesetet jelentettek Szerbiában, amelyet az influenzavírussal lehet kapcsolatba hozni, tudta meg a Blic. A napilap értesülései szerint ebben az idényben ők az influenza első áldozatai.

Az RTS jelentése szerint krónikus betegekről van szó, a Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint pedig az influenzavírust eddig a pácienseknél Belgrád Város területén, a niši és a dél-bácskai körzetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálat által, míg az elmúlt napokban, hetekben több ezer polgárnál észleltek az influenzához hasonló tüneteket.

A Blic napilap értesülései szerint Szerbiában továbbra is alacsony a vírus intenzitása, eddig valamivel több mint 4000 ember betegedett meg. A legmagasabb arány a négy év alatti korosztály körében észlelhető, de a fiatalok és a dolgozók körében is.

Az országban a domináns vírus az A csoportba tartozó H1N1. Várhatóan megjelenik a H2N3 és a B-típus is. Mivel védőoltás már nincs, az epidemiológusok elmondása szerint az alábbi védőintézkedések vannak érvényben: gyakori kézmosás, tüsszentéskor és köhögéskor tegyük a szánk elé a kezünket vagy egy zsebkendőt, s ne menjük nagyobb rendezvényekre.

A járványügyi szakorvosok azt javasolják, ha valaki az influenza első jeleit tapasztalja magán, maradjon otthon. Ha több mint két napig van valakinek magas láza, a többi tünet pedig súlyosbodik, mindenképp forduljon orvoshoz.

Tavaly 15 életet követelt az influenza Szerbiában, 2017-ben pedig 27 ember halt meg az influenzavírus okozta szövődmények miatt. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belgrádban ma tartotta meg alakuló ülését a szerbiai falvak újjáélesztésével foglalkozó nemzeti tanács. A Szerbia Palotában megtartott alakuló ülésen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, az ülés elnöklői pedig Milan Krkobabić regionális fejlesztési miniszter és Dragan Škorić akadémikus voltak. A nemzeti tanács...
2019. JÚNIUS 13.
[ 14:17 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter az kisérettségi megtartása előtt elmondta: a tesztek biztonságáért az igazgatók, az iskolák felügyelő szervei, a helyi és köztársasági tanfelügyelők felelnek. Šarčević az RTS-nek elmondta: azokban az iskolákban, amelyekben korábban nagyon rossz volt az ellenőrzés, most rigorózus...
2019. JÚNIUS 13.
[ 11:55 ]
A Szerbiai Közjegyzői Kamara (JKS) felszólította a polgárokat, hogy amint megszerzik a középiskolai és egyetemi iratkozáshoz szükséges dokumentumokat, a közjegyzői irodákban hitelesítsék azokat. A közjegyzők a munkaidejük alatt ingyenesen hitelesítik ezeket a dokumentumokat, éppen ezért a kamara arra szólítja fel a...
2019. JÚNIUS 13.
[ 11:54 ]
Beolvasás folyamatban