Szerbia
Két személy halt meg influenza miatt Szerbiában

Két olyan halálesetet jelentettek Szerbiában, amelyet az influenzavírussal lehet kapcsolatba hozni, tudta meg a Blic. A napilap értesülései szerint ebben az idényben ők az influenza első áldozatai.

Az RTS jelentése szerint krónikus betegekről van szó, a Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint pedig az influenzavírust eddig a pácienseknél Belgrád Város területén, a niši és a dél-bácskai körzetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálat által, míg az elmúlt napokban, hetekben több ezer polgárnál észleltek az influenzához hasonló tüneteket.

A Blic napilap értesülései szerint Szerbiában továbbra is alacsony a vírus intenzitása, eddig valamivel több mint 4000 ember betegedett meg. A legmagasabb arány a négy év alatti korosztály körében észlelhető, de a fiatalok és a dolgozók körében is.

Az országban a domináns vírus az A csoportba tartozó H1N1. Várhatóan megjelenik a H2N3 és a B-típus is. Mivel védőoltás már nincs, az epidemiológusok elmondása szerint az alábbi védőintézkedések vannak érvényben: gyakori kézmosás, tüsszentéskor és köhögéskor tegyük a szánk elé a kezünket vagy egy zsebkendőt, s ne menjük nagyobb rendezvényekre.

A járványügyi szakorvosok azt javasolják, ha valaki az influenza első jeleit tapasztalja magán, maradjon otthon. Ha több mint két napig van valakinek magas láza, a többi tünet pedig súlyosbodik, mindenképp forduljon orvoshoz.

Tavaly 15 életet követelt az influenza Szerbiában, 2017-ben pedig 27 ember halt meg az influenzavírus okozta szövődmények miatt. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balkánon jelentős destabilizációs tényezőnek számít az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország politikája, amely térségbeli pozíciójuk megerősítésére irányul - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Večernje novosti és a Politika című napilapoknak adott interjújában, amelyet egy nappal Belgrádba...
2019. JANUÁR 16.
[ 11:32 ]
Terrortámadást előkészítésével gyanúsítják azt a vahhábita muszlim férfit, akit néhány nappal ezelőtt fogott el a szerb rendőrség - jelentette a Blic című belgrádi napilap szerdán. Az újság információi szerint Armin Alibašićot január 13-án, a délnyugat-szerbiai Novi Pazarban fogták el a belbiztonsági szolgálat...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:36 ]
Az ország európai útjáról, Koszovóról, valamint a térség helyzetéről egyeztetett az Európai Unió nagyköveteivel Aleksandar Vučić szerb államfő. Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségvezetője is jelen volt, és leszögezte, hogy továbbra is közvetítenek a Pristinával való párbeszédben az átfogó megállapodás...
2019. JANUÁR 15.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban