Szerbia
Három év alatt 2,5 millió euró folyt be a lefoglalt áruk eladásából a szerb költségvetésbe

A Szerbiai Vámigazgatóság az elmúlt három évben több mint 2,5 millió eurót fizetett be a köztársasági költségvetésbe a lefoglalt áruk eladásából, csak 2018-ban több mint 70,6 millió dinárt.

Tavaly 106 nyilvános árverést tartottak, ebből 49-en lefoglalt gépjárműveket értékesítettek, 57-en pedig a többi árura licitálhattak.

A vámigazgatóságnál arra számítanak, hogy továbbra is nőni fog a nyilvános árverésekből befolyó bevétel, mert a tervek szerint idén bevezetnek egy szoftvert, amely segítségével az interneten keresztül is licitálhatnak az érdeklődők, így pedig több ember szólíthatnak meg.

A polgárok leginkább a személygépjárművek vásárlásában érdekeltek, a legnagyobb bevételt pedig a nemesfémek eladásával valósítják meg a nyilvános árveréseken. A lefoglalt áru között a legtöbb a textiláru, ruha és cipő.

Minden, tartósan lefoglalt áru kalapács alá kerülhet, kivéve azok, amelyeket egészségügyi vagy biztonsági okokból megsemmisítenek (kábítószerek, zárjegy nélküli dohánytermékek, hamisított áru). 2018-ban a szellemi tulajdon megsértése miatt körülbelül 500 ezer darabot tartóztattak fel, főleg textilárut, cipőket, parfümöket és autóalkaltrészeket. Összesen 32 alkalommal szervezték meg a hamisított áruk megsemmisítését, s mintegy 765 ezer darabot zúztak be, összesen nyolc tonna különféle terméket.

A vámigazgatóságnál elmondták, az elmúlt évben megnőtt a kőolajcsempészet, s több mint 250 tonnányit foglaltak le belőle, ami nyolcszor több mint 2017-ben volt.

A vámosok deviza-szabálysértés miatt tavaly mintegy hárommilió devizát foglaltak le, a szerbiai költségvetésbe pedig az elmúlt négy évben 16,5 millió lefoglalt, nem bejelentett eurót utaltak.

Tavaly 280 kilogramm különféle drogot koboztak el, főleg marihuánát, valamint körülbelül 14 kilogramm aranyat, több mint egymillió cigarettát és 1,4 tonna vágott dohányt.

A vámigazgatóságnál hangsúlyozták, sorrendben ötödik éve érnek el rendkívüli eredményt az illetékek megfizettetése terén.

„2018-ban több mint 572 milliárd dinár (4,8 milliárd euró) folyt be, ami 479 millió euróval több mint 2017-ben. A hatékony behajtásnak köszönhetően a vámszolgálat biztosította az állami költségvetés rendelkezésére álló eszközök 49 százalékát” – mondták el a vámigazgatóságnál a Beta hírügynökségnek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közel hét év alatt, amióta hatalmon vagyunk, semmit sem vesztettünk el, pedig sokkal rosszabb helyzetet örököltünk meg, mint elődeink közül bárki is, most pedig a népünk egységesebb a régióban, mint korábban, Szerbia pedig erősebb most gazdaságilag, mint korábban bármikor, politikai tekintélye van, és semmit sem...
2019. JÚNIUS 18.
[ 9:57 ]
A biztonságos turistaszezonról szóló megállapodás értelmében a szerb és a montenegrói rendőrök együttműködnek a nyári idény alatt Montenegróban. Együtt fognak dolgozni a bűncselekmények megelőzésén és visszaszorításán. Az erről szóló megállapodást ma írták alá Belgrádban, szerb részről Valdimir Rebić...
2019. JÚNIUS 17.
[ 16:43 ]
Hashim Thaci koszovói elnök szerint a küszöbönálló párizsi csúcstalálkozónak meg kellene alapoznia Belgrád és Pristina közötti megállapodását. Thaci szerint senki sem válthatja fel a felek között közvetítő Európai Uniót, de tekintettel arra, hogy mennyire törékenyek a két oldal közötti kapcsolatok, a...
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:43 ]
Beolvasás folyamatban