Szerbia
Három év alatt 2,5 millió euró folyt be a lefoglalt áruk eladásából a szerb költségvetésbe

A Szerbiai Vámigazgatóság az elmúlt három évben több mint 2,5 millió eurót fizetett be a köztársasági költségvetésbe a lefoglalt áruk eladásából, csak 2018-ban több mint 70,6 millió dinárt.

Tavaly 106 nyilvános árverést tartottak, ebből 49-en lefoglalt gépjárműveket értékesítettek, 57-en pedig a többi árura licitálhattak.

A vámigazgatóságnál arra számítanak, hogy továbbra is nőni fog a nyilvános árverésekből befolyó bevétel, mert a tervek szerint idén bevezetnek egy szoftvert, amely segítségével az interneten keresztül is licitálhatnak az érdeklődők, így pedig több ember szólíthatnak meg.

A polgárok leginkább a személygépjárművek vásárlásában érdekeltek, a legnagyobb bevételt pedig a nemesfémek eladásával valósítják meg a nyilvános árveréseken. A lefoglalt áru között a legtöbb a textiláru, ruha és cipő.

Minden, tartósan lefoglalt áru kalapács alá kerülhet, kivéve azok, amelyeket egészségügyi vagy biztonsági okokból megsemmisítenek (kábítószerek, zárjegy nélküli dohánytermékek, hamisított áru). 2018-ban a szellemi tulajdon megsértése miatt körülbelül 500 ezer darabot tartóztattak fel, főleg textilárut, cipőket, parfümöket és autóalkaltrészeket. Összesen 32 alkalommal szervezték meg a hamisított áruk megsemmisítését, s mintegy 765 ezer darabot zúztak be, összesen nyolc tonna különféle terméket.

A vámigazgatóságnál elmondták, az elmúlt évben megnőtt a kőolajcsempészet, s több mint 250 tonnányit foglaltak le belőle, ami nyolcszor több mint 2017-ben volt.

A vámosok deviza-szabálysértés miatt tavaly mintegy hárommilió devizát foglaltak le, a szerbiai költségvetésbe pedig az elmúlt négy évben 16,5 millió lefoglalt, nem bejelentett eurót utaltak.

Tavaly 280 kilogramm különféle drogot koboztak el, főleg marihuánát, valamint körülbelül 14 kilogramm aranyat, több mint egymillió cigarettát és 1,4 tonna vágott dohányt.

A vámigazgatóságnál hangsúlyozták, sorrendben ötödik éve érnek el rendkívüli eredményt az illetékek megfizettetése terén.

„2018-ban több mint 572 milliárd dinár (4,8 milliárd euró) folyt be, ami 479 millió euróval több mint 2017-ben. A hatékony behajtásnak köszönhetően a vámszolgálat biztosította az állami költségvetés rendelkezésére álló eszközök 49 százalékát” – mondták el a vámigazgatóságnál a Beta hírügynökségnek.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Balkánon jelentős destabilizációs tényezőnek számít az Egyesült Államok és néhány nyugat-európai ország politikája, amely térségbeli pozíciójuk megerősítésére irányul - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Večernje novosti és a Politika című napilapoknak adott interjújában, amelyet egy nappal Belgrádba...
2019. JANUÁR 16.
[ 11:32 ]
Terrortámadást előkészítésével gyanúsítják azt a vahhábita muszlim férfit, akit néhány nappal ezelőtt fogott el a szerb rendőrség - jelentette a Blic című belgrádi napilap szerdán. Az újság információi szerint Armin Alibašićot január 13-án, a délnyugat-szerbiai Novi Pazarban fogták el a belbiztonsági szolgálat...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:36 ]
Az ország európai útjáról, Koszovóról, valamint a térség helyzetéről egyeztetett az Európai Unió nagyköveteivel Aleksandar Vučić szerb államfő. Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségvezetője is jelen volt, és leszögezte, hogy továbbra is közvetítenek a Pristinával való párbeszédben az átfogó megállapodás...
2019. JANUÁR 15.
[ 16:45 ]
Beolvasás folyamatban