Szerbia
Davos: Vučić találkozott Merkellel
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb államfő ma délután találkozott Davosban Angela Merkel német kancellárral, akivel a bejelentések szerint arról tárgyalt, hogy miként tud Szerbia segítséget nyújtani az EU-nak az acélkvóták ügyében, de gazdasági kérdések, valamint a koszovói helyzet is szóba került.

A két vezetőnek ez a 15. találkozója, beleszámolva azt az időszakot is, amikor Vučić kormányfő volt. Annak ellenére, hogy a CDU formálisan átadta a párt vezetését Annegret Kramp-Karrenbauernak, Merkel és pártja továbbra is kezében tartja a német és az európai politika szálait.

„Vele nem lehet úgy tréfálni, mint amihez a szerb politikusok hozzászoktak, és megpróbálták lenyűgözni és hasonlók. Túlságosan komoly ő ahhoz, jól fel kell készülni, hogy minden kérdését meg tudjuk válaszolni, hogy megértsük, mit szeretne Németország, hogy megértsük, mit akar Szerbia, akkor tudjuk a legtöbbet kapni”, nyilatkozta Vučić Davosban a találkozó előtt, megmagyarázva azt, hogy miért készült fel ilyen jól a tárgyalásra.

Mint azt a szerb elnök mondta, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének személyes garanciája ellenére, Szerbia nem örül az EU acélról szóló döntésének, ezért továbbra is kérni fogja Merkelt, hogy segítsen Szerbiának.

„Kérni fogom a kancellárt, hogy segítsen nekünk ebben a kérdésben”, mondta Vučić.

„Természetesen itt van Koszovó, valamint a gazdaság”, jelentette ki a szerb államfő és hozzátette: már így is hálás Merkelnek, mert kellő komolyságot mutat és megérti, hogy a politikai helyzet a Balkánon egyáltalán nem egyszerű.

„Ez egy nagyon fontos találkozó”, állapította meg Vučić.

Ma és holnap Vučić Európa és a világ más vezetőivel, valamint vállalatok képviselőivel is tárgyal.

A bejelentések szerint a szerb elnök találkozik Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével.

Vučić elvárásai szerint sok mindent tud megtenni Szerbiáért Davosban, és jó fényben tudja feltüntetni az országot. Arra is emlékeztetett, hogy a kínai beruházókkal történő első tárgyalások a Železara megvásárlásáról éppen Davosban kezdődtek meg. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia a boszniai szerbek állama is, és ha lenne igazság, ők is Szerbia részei lennének, és nem tartoznának Bosznia-Hercegovinához - hangsúlyozta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke csütörtökön azon a népgyűlésen, amelyet azért hívtak össze, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy az ENSZ július 11-ét az...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 23:05 ]
Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Beolvasás folyamatban