Szerbia
Mali: A jó kezdet fél siker, béremelés is lehetséges

Siniša Mali pénzügyminiszter ma kijelentette: nem látja akadályát annak, hogy az év folyamán tovább növeljék a béreket és a nyugdíjakat, ha a pénzügyi eredmények továbbra is jók lesznek - jelenti a Tanjug.

„Ha csak a januári eredményeket nézzük, 7,8 milliárdos többletet terveztünk a költségvetésben, és hiszik vagy sem, de háromszor többet valósítottunk meg. A szufficit 23,6 milliárd, ha ez így folytatódik, és igaz a mondás, hogy a jó kezdet fél siker, akkor a 2019-es év még jobb lesz, mint a 2018-as, vagyis megteremtődnek a feltételek a jobb nyugdíjakra és bérekre”, nyilatkozta Mali a Prva televíziónak.

A miniszter bejelentette, hogy május vagy június folyamán kiírhatják a pályázatot a Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) számára.

Több lehetőség is szóba került, de biztos, hogy egy stratégiai partner felkutatására törekednek, éppen ezért aláírnak egy megállapodást a Lazard francia bankkal, amely tanácsokat ad a kormánynak a stratégiai partner megtalálásában.

„Májusban, júniusban várhatóan kiírjuk a pályázatot, és meglátjuk, hogy kik érdeklődnek majd, remélhetőleg az év végéig befejeződik ez a folyamat. Nincs szükség arra, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Kereskedelmi Banknak”, mondta Mali.

Az IMF küldöttségének belgrádi látogatásakor megerősítették a 2018-as eredményeket, amely az elmúlt tíz év talán legsikeresebb éve volt.

A költségvetési többlet az év végén már három éve magasabb a tervezettnél, így az jelenleg 32,2 milliárd dinárt tesz ki, tette hozzá Mali, aki szerint a polgárok már érzik ezeket az eredményeket.

A miniszter elmondta, hogy minden munkahelyért küzdenek és szeretnék, ha a munkanélküliségi ráta egy számjegyű lenne, hiszen az jelenleg 11 százalékos.

Mali arra is emlékeztetett, hogy tavaly Szerbiában több mint 3 milliárd közvetlen külföldi beruházás volt, ami 50 százalékkal több, mint amennyi az egész régióban volt.

„Most lehetőségünk van egy lépéssel tovább menni, és az IMF-fel a reformok folytatásáról tárgyaltunk, mégpedig a szerkezeti reformokról, a közvállalatok, a közigazgatás és az adórendszer reformjáról, ami pedig számomra fontos, szó esett az adótörvények és –könnyítések csomagjáról, amelyet 2020-ra tervezünk”, mondta Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban