Szerbia
Mali: A jó kezdet fél siker, béremelés is lehetséges

Siniša Mali pénzügyminiszter ma kijelentette: nem látja akadályát annak, hogy az év folyamán tovább növeljék a béreket és a nyugdíjakat, ha a pénzügyi eredmények továbbra is jók lesznek - jelenti a Tanjug.

„Ha csak a januári eredményeket nézzük, 7,8 milliárdos többletet terveztünk a költségvetésben, és hiszik vagy sem, de háromszor többet valósítottunk meg. A szufficit 23,6 milliárd, ha ez így folytatódik, és igaz a mondás, hogy a jó kezdet fél siker, akkor a 2019-es év még jobb lesz, mint a 2018-as, vagyis megteremtődnek a feltételek a jobb nyugdíjakra és bérekre”, nyilatkozta Mali a Prva televíziónak.

A miniszter bejelentette, hogy május vagy június folyamán kiírhatják a pályázatot a Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) számára.

Több lehetőség is szóba került, de biztos, hogy egy stratégiai partner felkutatására törekednek, éppen ezért aláírnak egy megállapodást a Lazard francia bankkal, amely tanácsokat ad a kormánynak a stratégiai partner megtalálásában.

„Májusban, júniusban várhatóan kiírjuk a pályázatot, és meglátjuk, hogy kik érdeklődnek majd, remélhetőleg az év végéig befejeződik ez a folyamat. Nincs szükség arra, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Kereskedelmi Banknak”, mondta Mali.

Az IMF küldöttségének belgrádi látogatásakor megerősítették a 2018-as eredményeket, amely az elmúlt tíz év talán legsikeresebb éve volt.

A költségvetési többlet az év végén már három éve magasabb a tervezettnél, így az jelenleg 32,2 milliárd dinárt tesz ki, tette hozzá Mali, aki szerint a polgárok már érzik ezeket az eredményeket.

A miniszter elmondta, hogy minden munkahelyért küzdenek és szeretnék, ha a munkanélküliségi ráta egy számjegyű lenne, hiszen az jelenleg 11 százalékos.

Mali arra is emlékeztetett, hogy tavaly Szerbiában több mint 3 milliárd közvetlen külföldi beruházás volt, ami 50 százalékkal több, mint amennyi az egész régióban volt.

„Most lehetőségünk van egy lépéssel tovább menni, és az IMF-fel a reformok folytatásáról tárgyaltunk, mégpedig a szerkezeti reformokról, a közvállalatok, a közigazgatás és az adórendszer reformjáról, ami pedig számomra fontos, szó esett az adótörvények és –könnyítések csomagjáról, amelyet 2020-ra tervezünk”, mondta Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A január-májusi adatok szerint 1,2 millió turista látogatott el Szerbiába, ami négyszázalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A helyi idegenforgalmi szervezetek első becslései alapján az idei nyári turistaszezon jobb lehet, mint a tavalyi, mondják a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezetnél...
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
Szerbiában a közelmúltban 12 százalékkal drágult az útdíj, így a várakozások szerint a behajtásából eredő bevétel idén 26,883 milliárd dinár körül alakul. A szerbiai autópályák használata után tavaly 23,600 milliárd dinár folyt be. A Szerbia Útjai Közvállalat idén 13,9 százalékos növekedésre számít a...
2019. JÚLIUS 22.
[ 12:48 ]
Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával,...
2019. JÚLIUS 22.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban