Szerbia
Mali: A jó kezdet fél siker, béremelés is lehetséges

Siniša Mali pénzügyminiszter ma kijelentette: nem látja akadályát annak, hogy az év folyamán tovább növeljék a béreket és a nyugdíjakat, ha a pénzügyi eredmények továbbra is jók lesznek - jelenti a Tanjug.

„Ha csak a januári eredményeket nézzük, 7,8 milliárdos többletet terveztünk a költségvetésben, és hiszik vagy sem, de háromszor többet valósítottunk meg. A szufficit 23,6 milliárd, ha ez így folytatódik, és igaz a mondás, hogy a jó kezdet fél siker, akkor a 2019-es év még jobb lesz, mint a 2018-as, vagyis megteremtődnek a feltételek a jobb nyugdíjakra és bérekre”, nyilatkozta Mali a Prva televíziónak.

A miniszter bejelentette, hogy május vagy június folyamán kiírhatják a pályázatot a Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) számára.

Több lehetőség is szóba került, de biztos, hogy egy stratégiai partner felkutatására törekednek, éppen ezért aláírnak egy megállapodást a Lazard francia bankkal, amely tanácsokat ad a kormánynak a stratégiai partner megtalálásában.

„Májusban, júniusban várhatóan kiírjuk a pályázatot, és meglátjuk, hogy kik érdeklődnek majd, remélhetőleg az év végéig befejeződik ez a folyamat. Nincs szükség arra, hogy Szerbia társtulajdonosa legyen a Kereskedelmi Banknak”, mondta Mali.

Az IMF küldöttségének belgrádi látogatásakor megerősítették a 2018-as eredményeket, amely az elmúlt tíz év talán legsikeresebb éve volt.

A költségvetési többlet az év végén már három éve magasabb a tervezettnél, így az jelenleg 32,2 milliárd dinárt tesz ki, tette hozzá Mali, aki szerint a polgárok már érzik ezeket az eredményeket.

A miniszter elmondta, hogy minden munkahelyért küzdenek és szeretnék, ha a munkanélküliségi ráta egy számjegyű lenne, hiszen az jelenleg 11 százalékos.

Mali arra is emlékeztetett, hogy tavaly Szerbiában több mint 3 milliárd közvetlen külföldi beruházás volt, ami 50 százalékkal több, mint amennyi az egész régióban volt.

„Most lehetőségünk van egy lépéssel tovább menni, és az IMF-fel a reformok folytatásáról tárgyaltunk, mégpedig a szerkezeti reformokról, a közvállalatok, a közigazgatás és az adórendszer reformjáról, ami pedig számomra fontos, szó esett az adótörvények és –könnyítések csomagjáról, amelyet 2020-ra tervezünk”, mondta Mali.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiai tisztségviselők húsvéti jókívánságai - illusztráció
2019. ÁPRILIS 20.
[ 8:53 ]
Amennyiben a szerb parlament elfogadja a svájci frankban eladósodott polgárok hitelének átszámolásáról szóló törvényt, akkor minden polgárnak 5.453 dinárjába fog kerülni a probléma megoldása, közölte a Kamatica portál. Ezt úgy számolták ki, hogy az állam által biztosított 11,7 milliárd dinárt elosztották a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 19:20 ]
Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy májustól 9 százalékkal emelik az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók bérét. „Az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók a 2018. decemberében kapott bérükhöz viszonyítva 9 százalékkal számíthatnak magasabb fizetésre májustól, az eddigi 7 százalékos emelés...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:55 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) által szervezett Szerbia Jövője kampány keretében április 19-én, pénteken megrendezendő eseményre mintegy 100 ezer ember részvételére számítanak Belgrádban, a becslések szerint mintegy 30 ezren érkeznek majd Vajdaságból. Ezt Damir Zobenica, az SNS végrehajtó bizottságának alelnöke nyilatkozta a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban