Szerbia
Szerbiában tavaly 53-an haltak meg munkahelyi balesetben
Magasabb bírság jár a feketefoglalkoztatásért, mint a dolgozó haláláért

Szerbiában tavaly 53 személy halt meg munkahelyi baleset következtében, 779 pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az idei évet a munkahelyi biztonság és egészség évévé nyilvánították, s az illetékesek törvénymódosítást is bejelentettek, amely szigorítja majd a bírságokat és jobb védelmet biztosít a dolgozóknak.

Azt RTS jelentése szerint az elmúlt 12 évben 440 személy vesztette életét munka közben. A legutóbbi eset egy újvidéki építkezésen történt, de tavaly belgrádi építkezéseken is történt több halálos kimenetelű baleset.

Marina Furtula, a munkaügyi minisztérium munkahelyi biztonsággal és egészséggel foglalkozó hivatalának igazgatója azt mondta, amikor súlyos sérüléssel vagy halálos kimenetellel járó baleset történik egy munkahelyen, a munkaügyi felügyelőség kimegy a helyszínre, s intézkedéseket rendel el a hiányosságok elhárítására, vagy szabálysértési, illetve bűnvádi feljelentést tesz, s – mint mondta – a munkaügyi minisztérium szerepe itt befejeződik.

Azt a tényt kommentálva, hogy a feketefoglalkoztatásért kétmillió dináros bírságot szabnak ki, míg a halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért a legmagasabb bírság feleannyi, vagyis egymillió dinár, leszögezte, dolgoznak az új törvényen, amely külön figyelmet szentel majd a büntetőpolitikának.

Várhatóan tavasszal lesz a közvita, tette hozzá, s kiemelte, a munkabiztonsági feltételek minden munkaadóra egyaránt vonatkoznak, legyen szó állami, magán- vagy külföldi vállalatról.

Elmondása szerint tavaly 53 halálesetet jegyeztek, amiből 16 a feldolgozóiparban, 15 pedig építkezéseken történt.

A kártérítésekkel kapcsolatban elmondta, jelenleg a megsérült dolgozók és az elhunyt dolgozók családtagjai csak hosszadalmas bírósági eljárásokon keresztül valósíthatják meg ezen jogukat, de az új törvényben ezt is megpróbálják megoldani, jelenti a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiai tisztségviselők húsvéti jókívánságai - illusztráció
2019. ÁPRILIS 20.
[ 8:53 ]
Amennyiben a szerb parlament elfogadja a svájci frankban eladósodott polgárok hitelének átszámolásáról szóló törvényt, akkor minden polgárnak 5.453 dinárjába fog kerülni a probléma megoldása, közölte a Kamatica portál. Ezt úgy számolták ki, hogy az állam által biztosított 11,7 milliárd dinárt elosztották a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 19:20 ]
Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy májustól 9 százalékkal emelik az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók bérét. „Az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók a 2018. decemberében kapott bérükhöz viszonyítva 9 százalékkal számíthatnak magasabb fizetésre májustól, az eddigi 7 százalékos emelés...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:55 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) által szervezett Szerbia Jövője kampány keretében április 19-én, pénteken megrendezendő eseményre mintegy 100 ezer ember részvételére számítanak Belgrádban, a becslések szerint mintegy 30 ezren érkeznek majd Vajdaságból. Ezt Damir Zobenica, az SNS végrehajtó bizottságának alelnöke nyilatkozta a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban