Szerbia
Szerbiában tavaly 53-an haltak meg munkahelyi balesetben
Magasabb bírság jár a feketefoglalkoztatásért, mint a dolgozó haláláért

Szerbiában tavaly 53 személy halt meg munkahelyi baleset következtében, 779 pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az idei évet a munkahelyi biztonság és egészség évévé nyilvánították, s az illetékesek törvénymódosítást is bejelentettek, amely szigorítja majd a bírságokat és jobb védelmet biztosít a dolgozóknak.

Azt RTS jelentése szerint az elmúlt 12 évben 440 személy vesztette életét munka közben. A legutóbbi eset egy újvidéki építkezésen történt, de tavaly belgrádi építkezéseken is történt több halálos kimenetelű baleset.

Marina Furtula, a munkaügyi minisztérium munkahelyi biztonsággal és egészséggel foglalkozó hivatalának igazgatója azt mondta, amikor súlyos sérüléssel vagy halálos kimenetellel járó baleset történik egy munkahelyen, a munkaügyi felügyelőség kimegy a helyszínre, s intézkedéseket rendel el a hiányosságok elhárítására, vagy szabálysértési, illetve bűnvádi feljelentést tesz, s – mint mondta – a munkaügyi minisztérium szerepe itt befejeződik.

Azt a tényt kommentálva, hogy a feketefoglalkoztatásért kétmillió dináros bírságot szabnak ki, míg a halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért a legmagasabb bírság feleannyi, vagyis egymillió dinár, leszögezte, dolgoznak az új törvényen, amely külön figyelmet szentel majd a büntetőpolitikának.

Várhatóan tavasszal lesz a közvita, tette hozzá, s kiemelte, a munkabiztonsági feltételek minden munkaadóra egyaránt vonatkoznak, legyen szó állami, magán- vagy külföldi vállalatról.

Elmondása szerint tavaly 53 halálesetet jegyeztek, amiből 16 a feldolgozóiparban, 15 pedig építkezéseken történt.

A kártérítésekkel kapcsolatban elmondta, jelenleg a megsérült dolgozók és az elhunyt dolgozók családtagjai csak hosszadalmas bírósági eljárásokon keresztül valósíthatják meg ezen jogukat, de az új törvényben ezt is megpróbálják megoldani, jelenti a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Cáfol a szerb védelmi minisztérium - illusztráció
2019. JÚLIUS 16.
[ 14:52 ]
Belső reformokra van szükség az Európai Unióban, és csak azt követően lehet szó bővítésről - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Belgrádban. Mint mondta, az EU a jelenlegi 28 tagú felállással nem működőképes, változásra van szükség, és a belső uniós reformokat a szerb reformokkal párhuzamosan...
2019. JÚLIUS 15.
[ 19:40 ]
Az Air Serbia nemzeti légitársaság Airbus A319-es repülője ma első alkalommal indult el Nürnbergbe, ezzel pedig létrejött a légi közlekedés a niši Nagy Konstantin reptér és a német város között. Szerbia második legnagyobb repteréről induló járat csupán egy abból a 12-ből, amelynek a bevezetését az elkövetkező...
2019. JÚLIUS 15.
[ 17:57 ]
Dobrivoje Radović, a szerbiai málna- és szedertermelők egyesületének elnöke kijelentette, hogy a szervezet igazgatóbizottságának tagjai holnap 11 óra 55 perckor éhségsztrájkba kezdenek a málna alacsony ára miatt. Radović a Betának elmondta, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért,...
2019. JÚLIUS 15.
[ 17:39 ]
Beolvasás folyamatban