Szerbia
Szerbiában tavaly 53-an haltak meg munkahelyi balesetben
Magasabb bírság jár a feketefoglalkoztatásért, mint a dolgozó haláláért

Szerbiában tavaly 53 személy halt meg munkahelyi baleset következtében, 779 pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az idei évet a munkahelyi biztonság és egészség évévé nyilvánították, s az illetékesek törvénymódosítást is bejelentettek, amely szigorítja majd a bírságokat és jobb védelmet biztosít a dolgozóknak.

Azt RTS jelentése szerint az elmúlt 12 évben 440 személy vesztette életét munka közben. A legutóbbi eset egy újvidéki építkezésen történt, de tavaly belgrádi építkezéseken is történt több halálos kimenetelű baleset.

Marina Furtula, a munkaügyi minisztérium munkahelyi biztonsággal és egészséggel foglalkozó hivatalának igazgatója azt mondta, amikor súlyos sérüléssel vagy halálos kimenetellel járó baleset történik egy munkahelyen, a munkaügyi felügyelőség kimegy a helyszínre, s intézkedéseket rendel el a hiányosságok elhárítására, vagy szabálysértési, illetve bűnvádi feljelentést tesz, s – mint mondta – a munkaügyi minisztérium szerepe itt befejeződik.

Azt a tényt kommentálva, hogy a feketefoglalkoztatásért kétmillió dináros bírságot szabnak ki, míg a halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért a legmagasabb bírság feleannyi, vagyis egymillió dinár, leszögezte, dolgoznak az új törvényen, amely külön figyelmet szentel majd a büntetőpolitikának.

Várhatóan tavasszal lesz a közvita, tette hozzá, s kiemelte, a munkabiztonsági feltételek minden munkaadóra egyaránt vonatkoznak, legyen szó állami, magán- vagy külföldi vállalatról.

Elmondása szerint tavaly 53 halálesetet jegyeztek, amiből 16 a feldolgozóiparban, 15 pedig építkezéseken történt.

A kártérítésekkel kapcsolatban elmondta, jelenleg a megsérült dolgozók és az elhunyt dolgozók családtagjai csak hosszadalmas bírósági eljárásokon keresztül valósíthatják meg ezen jogukat, de az új törvényben ezt is megpróbálják megoldani, jelenti a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban