Szerbia
Laketić: Egyre több a beteg gyerek

A tudományos-orvosi tanulmányok előzetes eredményei azt mutatják, hogy az 5-9 éves gyerekek körében nő a rosszindulatú betegségek, különösen a vérbetegésgek gyakorisága, jelentette ki Darko Laketić, a NATO-bombázások következményeit vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

Laketić elmondta, a rosszindulatú rákos megbetegedések 1-18 éves gyerekeknél való gyakoriságáról szóló tanulmány, amelyet a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézettel együttműködve készítettek felmérés alapján, még nem fejeződött be, s az első eredményeket decemberben küldték a képviselőknek tájékoztatás céljából, írja a Tanjug.

Laketić a Politika napilapnak adott interjúban elmondta, megállapítható, „hogy valamilyen méreg hatott ezekre a gyerekekre, s mivel az 1999-es bombázások során annyi méreg felszabadult a környezetben, könnyű feltételezhető ilyesmi”.

A tanulmány elsősorban a 1-5 éves gyerekek körében előforduló rosszindulatú dagatok, úgynevezett ektodermális daganatok gyakoriságával, az 5-9 éves gyerekeknél előforduló rosszindulatú vérbetegségek és a 9-18 éves korosztálynál az agytumor előfordulásának gyakoriságával foglalkozik.

Hozzátette, a tanulmány erre a korosztályra koncentrált, mert az 1-18 éves korú gyerekek a legérzékenyebb csoport.

Ez a lakosság azon része, amely a NATO-bombázások idején bevetett szegényített urán lövedékek hatásának és különféle mérgek felszabadulásának időszakában született, élt és nőtt fel, mondta Laketić.

Hozzátette, beszerezték az olasz parlament illetékes bizottsága által végzett kutatás teljes anyagát is, amely megállapította, hogy a szegényített uránnak köze van a nemzetközi missziókban, köztük Koszovóban harcolt olasz katonák halálához.

Leszögezte, a szegényített urán csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a bombázások során más méreg, rákkeltő anyag is felszabadult.

Megemlítette, jelentős, hogy egyes országok, többek között Hollandia és Norvégia, vitát kezdeményeztek az ENSZ-nél a szegényített urán egészségre gyakorolt hatásáról.

„Az a célunk, hogy kiderüljön az igazság arról, miért betegszenek meg a polgáraink nagyobb számban, mint más országok polgárai, s van-e összefüggés a NATO-bombázások és e között” – húzta alá Laketić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kocsis
2019. FEBRUÁR 13. [ 9:29 ]

Helyesbítenék: gyengített urániummal töltött lövedékekről van szó.


Kocsis
2019. FEBRUÁR 12. [ 10:51 ]

@bodrog A tudományi-orvosi tanulmányok nem a NATO vagy Szerbia ártatlanságát vélelmezik. Az ok-okozati összefüggésekhez a NATO által bevetett dúsított urániummal töltött lövedékek irányába húznak. Mi nem világos?


bodrog
2019. FEBRUÁR 11. [ 17:45 ]

Ne legyünk naivak: sem Szerbiát, sem a NATO-t nem illeti meg az ártatlanság vélelme.


Alfonz
2019. FEBRUÁR 11. [ 13:09 ]

A kötelező védőoltások következményeiről is lehetne szólni, mert arról is van statisztika...Nyugaton nem kötelező, de ott gyártják, a keleti országokban kötelező, mert ott lehet sok beteg gyerek. A NATO a bűnös, mindenki más ártatlan.


Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban