Szerbia
Laketić: Egyre több a beteg gyerek

A tudományos-orvosi tanulmányok előzetes eredményei azt mutatják, hogy az 5-9 éves gyerekek körében nő a rosszindulatú betegségek, különösen a vérbetegésgek gyakorisága, jelentette ki Darko Laketić, a NATO-bombázások következményeit vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

Laketić elmondta, a rosszindulatú rákos megbetegedések 1-18 éves gyerekeknél való gyakoriságáról szóló tanulmány, amelyet a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézettel együttműködve készítettek felmérés alapján, még nem fejeződött be, s az első eredményeket decemberben küldték a képviselőknek tájékoztatás céljából, írja a Tanjug.

Laketić a Politika napilapnak adott interjúban elmondta, megállapítható, „hogy valamilyen méreg hatott ezekre a gyerekekre, s mivel az 1999-es bombázások során annyi méreg felszabadult a környezetben, könnyű feltételezhető ilyesmi”.

A tanulmány elsősorban a 1-5 éves gyerekek körében előforduló rosszindulatú dagatok, úgynevezett ektodermális daganatok gyakoriságával, az 5-9 éves gyerekeknél előforduló rosszindulatú vérbetegségek és a 9-18 éves korosztálynál az agytumor előfordulásának gyakoriságával foglalkozik.

Hozzátette, a tanulmány erre a korosztályra koncentrált, mert az 1-18 éves korú gyerekek a legérzékenyebb csoport.

Ez a lakosság azon része, amely a NATO-bombázások idején bevetett szegényített urán lövedékek hatásának és különféle mérgek felszabadulásának időszakában született, élt és nőtt fel, mondta Laketić.

Hozzátette, beszerezték az olasz parlament illetékes bizottsága által végzett kutatás teljes anyagát is, amely megállapította, hogy a szegényített uránnak köze van a nemzetközi missziókban, köztük Koszovóban harcolt olasz katonák halálához.

Leszögezte, a szegényített urán csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a bombázások során más méreg, rákkeltő anyag is felszabadult.

Megemlítette, jelentős, hogy egyes országok, többek között Hollandia és Norvégia, vitát kezdeményeztek az ENSZ-nél a szegényített urán egészségre gyakorolt hatásáról.

„Az a célunk, hogy kiderüljön az igazság arról, miért betegszenek meg a polgáraink nagyobb számban, mint más országok polgárai, s van-e összefüggés a NATO-bombázások és e között” – húzta alá Laketić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kocsis
2019. FEBRUÁR 13. [ 9:29 ]

Helyesbítenék: gyengített urániummal töltött lövedékekről van szó.


Kocsis
2019. FEBRUÁR 12. [ 10:51 ]

@bodrog A tudományi-orvosi tanulmányok nem a NATO vagy Szerbia ártatlanságát vélelmezik. Az ok-okozati összefüggésekhez a NATO által bevetett dúsított urániummal töltött lövedékek irányába húznak. Mi nem világos?


bodrog
2019. FEBRUÁR 11. [ 17:45 ]

Ne legyünk naivak: sem Szerbiát, sem a NATO-t nem illeti meg az ártatlanság vélelme.


Alfonz
2019. FEBRUÁR 11. [ 13:09 ]

A kötelező védőoltások következményeiről is lehetne szólni, mert arról is van statisztika...Nyugaton nem kötelező, de ott gyártják, a keleti országokban kötelező, mert ott lehet sok beteg gyerek. A NATO a bűnös, mindenki más ártatlan.


Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban