Szerbia
Laketić: Egyre több a beteg gyerek

A tudományos-orvosi tanulmányok előzetes eredményei azt mutatják, hogy az 5-9 éves gyerekek körében nő a rosszindulatú betegségek, különösen a vérbetegésgek gyakorisága, jelentette ki Darko Laketić, a NATO-bombázások következményeit vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

Laketić elmondta, a rosszindulatú rákos megbetegedések 1-18 éves gyerekeknél való gyakoriságáról szóló tanulmány, amelyet a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézettel együttműködve készítettek felmérés alapján, még nem fejeződött be, s az első eredményeket decemberben küldték a képviselőknek tájékoztatás céljából, írja a Tanjug.

Laketić a Politika napilapnak adott interjúban elmondta, megállapítható, „hogy valamilyen méreg hatott ezekre a gyerekekre, s mivel az 1999-es bombázások során annyi méreg felszabadult a környezetben, könnyű feltételezhető ilyesmi”.

A tanulmány elsősorban a 1-5 éves gyerekek körében előforduló rosszindulatú dagatok, úgynevezett ektodermális daganatok gyakoriságával, az 5-9 éves gyerekeknél előforduló rosszindulatú vérbetegségek és a 9-18 éves korosztálynál az agytumor előfordulásának gyakoriságával foglalkozik.

Hozzátette, a tanulmány erre a korosztályra koncentrált, mert az 1-18 éves korú gyerekek a legérzékenyebb csoport.

Ez a lakosság azon része, amely a NATO-bombázások idején bevetett szegényített urán lövedékek hatásának és különféle mérgek felszabadulásának időszakában született, élt és nőtt fel, mondta Laketić.

Hozzátette, beszerezték az olasz parlament illetékes bizottsága által végzett kutatás teljes anyagát is, amely megállapította, hogy a szegényített uránnak köze van a nemzetközi missziókban, köztük Koszovóban harcolt olasz katonák halálához.

Leszögezte, a szegényített urán csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a bombázások során más méreg, rákkeltő anyag is felszabadult.

Megemlítette, jelentős, hogy egyes országok, többek között Hollandia és Norvégia, vitát kezdeményeztek az ENSZ-nél a szegényített urán egészségre gyakorolt hatásáról.

„Az a célunk, hogy kiderüljön az igazság arról, miért betegszenek meg a polgáraink nagyobb számban, mint más országok polgárai, s van-e összefüggés a NATO-bombázások és e között” – húzta alá Laketić.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kocsis
2019. FEBRUÁR 13. [ 9:29 ]

Helyesbítenék: gyengített urániummal töltött lövedékekről van szó.


Kocsis
2019. FEBRUÁR 12. [ 10:51 ]

@bodrog A tudományi-orvosi tanulmányok nem a NATO vagy Szerbia ártatlanságát vélelmezik. Az ok-okozati összefüggésekhez a NATO által bevetett dúsított urániummal töltött lövedékek irányába húznak. Mi nem világos?


bodrog
2019. FEBRUÁR 11. [ 17:45 ]

Ne legyünk naivak: sem Szerbiát, sem a NATO-t nem illeti meg az ártatlanság vélelme.


Alfonz
2019. FEBRUÁR 11. [ 13:09 ]

A kötelező védőoltások következményeiről is lehetne szólni, mert arról is van statisztika...Nyugaton nem kötelező, de ott gyártják, a keleti országokban kötelező, mert ott lehet sok beteg gyerek. A NATO a bűnös, mindenki más ártatlan.


Szerbiai tisztségviselők húsvéti jókívánságai - illusztráció
2019. ÁPRILIS 20.
[ 8:53 ]
Amennyiben a szerb parlament elfogadja a svájci frankban eladósodott polgárok hitelének átszámolásáról szóló törvényt, akkor minden polgárnak 5.453 dinárjába fog kerülni a probléma megoldása, közölte a Kamatica portál. Ezt úgy számolták ki, hogy az állam által biztosított 11,7 milliárd dinárt elosztották a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 19:20 ]
Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, hogy májustól 9 százalékkal emelik az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók bérét. „Az iskoláskor előtti intézményekben dolgozók a 2018. decemberében kapott bérükhöz viszonyítva 9 százalékkal számíthatnak magasabb fizetésre májustól, az eddigi 7 százalékos emelés...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 16:55 ]
A Szerb Haladó Párt (SNS) által szervezett Szerbia Jövője kampány keretében április 19-én, pénteken megrendezendő eseményre mintegy 100 ezer ember részvételére számítanak Belgrádban, a becslések szerint mintegy 30 ezren érkeznek majd Vajdaságból. Ezt Damir Zobenica, az SNS végrehajtó bizottságának alelnöke nyilatkozta a...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 14:28 ]
Beolvasás folyamatban