Szerbia
Đorđević: 654 ezer ember hagyta el Szerbiát

Az évszázad kezdete óta mintegy 654 ezer ember hagyta el Szerbiát, legnagyobb arányban a 15 és 24 év közötti fiatalok. Az EBESZ erről szóló adatai kapcsán Zoran Đorđević munkaügyi miniszter elmondta, a kivándorlás a legfőbb kérdés – hogyan maradjunk meg, hogyan tartsuk meg és hozzuk vissza a fiatalokat.

Đorđević az RTS-nek elmondta, az állam a gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület megalakításával tervezi megállítani a tömeges kivándorlást, s mára jelentette be a testület első ülését.

Hozzátette, a csapatban akadémikusok, egyetemi tanárok, a gazdasági migrációval foglalkozó szakemberek, munkaadói szakszervezetek és uniók képviselői, valamint vállalkozók vannak. Elmondta, a testület munkája nyomán fogják kidolgozni a tanulmányt, a stratégiát és az akciótervet.

Az RTS arról tudósít, hogy a német Szövetségi Migrációs Szolgálat becslése szerint az elmúlt két évben több mint 51 ezer ember költözött Szerbiából Németországba, 2018 első felében pedig 19 ezer szerbiai dolgozónak volt német tartózkodási engedélye, ami kétezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

Đorđević figyelmeztetett, a jövőben további problémákkal szembesülhetünk, amikor Szerbia az Európai Unió tagjává válik, s a polgárok ellenőrizetlenül vándorolnak ki egyes tagállamokba. (Tanjug, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. FEBRUÁR 12. [ 15:20 ]

Ha már annyit fizetünk mint az EÚnióban mindenért (vagy többet is) Javaslataim: 1 Legyen akkora fizetésünk mint az EU ban 2 A diploma és a szaktudás érjen többet mint a pártkönyv 3 Egy takarító az EPS ben ne keressen többet mint egy tanár 4. Az Újvidéki najlon piacon ne áruljanak diplomát 5. … 555. ... Akkor azok is hazajönnek akik elmentek. Talán?


kritikus
2019. FEBRUÁR 12. [ 8:49 ]

Javaslatom: 1 . Ha mindent árúért annyit fizetünk mint Németországban, Ausztriában, Svájcban ….. (sőt néha többet is), akkor a fizetéseket is egyenlítsék ki ezen országok fizetésével. 2. A munkaadók is becsüljék meg a szakembereket ugyanúgy mint a fenn említett országokban. 3. A DIPLOMA ÉS A SZAKÉRTELEM ÉRJEN TÖBBET MINT A PÁRTKÖNYVECSKE 4. A községházán dolgozó takarító ne keressen többet mint egy tanár! 5. 6. 11. 555. Sajnos nem fér ki a z összes!


Konrád
2019. FEBRUÁR 11. [ 18:41 ]

Az maradni fog utolsó opciónak. Helyette tudományos kutatások kellenek és különböző stratégiák. Belgrádnak addig is folyik a harács, a Vajdaság fizetni fogja Szerbia villanyszámláját, a melós nyaraltatja, öltözteti, eteti, dajkálja a belfölidi és küldföldi krémet, a fiatalok addig is tömik a bankokat pénzzel, az értelmiségiek pedig hozzájárulnak a tudományhoz a művészetekhez, vagy pelenkázza a német nyelvterületet, és tisztán tartja az angol konyhát. Nem


Alfonz
2019. FEBRUÁR 11. [ 13:05 ]

"gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület megalakításával tervezi megállítani..." Na meg a "stratégia", az biztosan megállítja, és a napszámosok kötelező bejelentése és a földművesek 4000 dináros hektáronkénti támogatása és a biotermelők 1600 dináros támogatása is biztosan lecsökkenti a kivándorlók számát....Közben nem szakad rájuk az ég, az üres szavak pufogtatása közben. Gyárakat kell nyitni és nem körforgalmat, utat építeni, ami csak pénzmosásra jó.


A január-májusi adatok szerint 1,2 millió turista látogatott el Szerbiába, ami négyszázalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A helyi idegenforgalmi szervezetek első becslései alapján az idei nyári turistaszezon jobb lehet, mint a tavalyi, mondják a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezetnél...
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
Szerbiában a közelmúltban 12 százalékkal drágult az útdíj, így a várakozások szerint a behajtásából eredő bevétel idén 26,883 milliárd dinár körül alakul. A szerbiai autópályák használata után tavaly 23,600 milliárd dinár folyt be. A Szerbia Útjai Közvállalat idén 13,9 százalékos növekedésre számít a...
2019. JÚLIUS 22.
[ 12:48 ]
Hunyadi János egész életét a haza védelmére és az oszmán hadak kiűzésére tette fel, az általa vezetett nándorfehérvári diadalt követően a béke és az újjáépítés korszaka következhetett - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Belgrádhoz tartozó Zimonyban, ahol szerb hivatali kollégájával,...
2019. JÚLIUS 22.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban