Szerbia
Đorđević: 654 ezer ember hagyta el Szerbiát

Az évszázad kezdete óta mintegy 654 ezer ember hagyta el Szerbiát, legnagyobb arányban a 15 és 24 év közötti fiatalok. Az EBESZ erről szóló adatai kapcsán Zoran Đorđević munkaügyi miniszter elmondta, a kivándorlás a legfőbb kérdés – hogyan maradjunk meg, hogyan tartsuk meg és hozzuk vissza a fiatalokat.

Đorđević az RTS-nek elmondta, az állam a gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület megalakításával tervezi megállítani a tömeges kivándorlást, s mára jelentette be a testület első ülését.

Hozzátette, a csapatban akadémikusok, egyetemi tanárok, a gazdasági migrációval foglalkozó szakemberek, munkaadói szakszervezetek és uniók képviselői, valamint vállalkozók vannak. Elmondta, a testület munkája nyomán fogják kidolgozni a tanulmányt, a stratégiát és az akciótervet.

Az RTS arról tudósít, hogy a német Szövetségi Migrációs Szolgálat becslése szerint az elmúlt két évben több mint 51 ezer ember költözött Szerbiából Németországba, 2018 első felében pedig 19 ezer szerbiai dolgozónak volt német tartózkodási engedélye, ami kétezerrel több, mint az előző év azonos időszakában.

Đorđević figyelmeztetett, a jövőben további problémákkal szembesülhetünk, amikor Szerbia az Európai Unió tagjává válik, s a polgárok ellenőrizetlenül vándorolnak ki egyes tagállamokba. (Tanjug, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. FEBRUÁR 12. [ 15:20 ]

Ha már annyit fizetünk mint az EÚnióban mindenért (vagy többet is) Javaslataim: 1 Legyen akkora fizetésünk mint az EU ban 2 A diploma és a szaktudás érjen többet mint a pártkönyv 3 Egy takarító az EPS ben ne keressen többet mint egy tanár 4. Az Újvidéki najlon piacon ne áruljanak diplomát 5. … 555. ... Akkor azok is hazajönnek akik elmentek. Talán?


kritikus
2019. FEBRUÁR 12. [ 8:49 ]

Javaslatom: 1 . Ha mindent árúért annyit fizetünk mint Németországban, Ausztriában, Svájcban ….. (sőt néha többet is), akkor a fizetéseket is egyenlítsék ki ezen országok fizetésével. 2. A munkaadók is becsüljék meg a szakembereket ugyanúgy mint a fenn említett országokban. 3. A DIPLOMA ÉS A SZAKÉRTELEM ÉRJEN TÖBBET MINT A PÁRTKÖNYVECSKE 4. A községházán dolgozó takarító ne keressen többet mint egy tanár! 5. 6. 11. 555. Sajnos nem fér ki a z összes!


Konrád
2019. FEBRUÁR 11. [ 18:41 ]

Az maradni fog utolsó opciónak. Helyette tudományos kutatások kellenek és különböző stratégiák. Belgrádnak addig is folyik a harács, a Vajdaság fizetni fogja Szerbia villanyszámláját, a melós nyaraltatja, öltözteti, eteti, dajkálja a belfölidi és küldföldi krémet, a fiatalok addig is tömik a bankokat pénzzel, az értelmiségiek pedig hozzájárulnak a tudományhoz a művészetekhez, vagy pelenkázza a német nyelvterületet, és tisztán tartja az angol konyhát. Nem


Alfonz
2019. FEBRUÁR 11. [ 13:05 ]

"gazdasági migrációval foglalkozó koordinációs testület megalakításával tervezi megállítani..." Na meg a "stratégia", az biztosan megállítja, és a napszámosok kötelező bejelentése és a földművesek 4000 dináros hektáronkénti támogatása és a biotermelők 1600 dináros támogatása is biztosan lecsökkenti a kivándorlók számát....Közben nem szakad rájuk az ég, az üres szavak pufogtatása közben. Gyárakat kell nyitni és nem körforgalmat, utat építeni, ami csak pénzmosásra jó.


Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban