Szerbia
Számozni fogják a tojásokat, nem lesz többé B osztályú tojás a forgalomban
Betűméret:             

A tojás minőségéről szóló új szabályzat több újdonságot is hoz ezen élelmiszeripari cikk előállításába és forgalmazásába, ugyanis ezentúl a tojásokat A és B osztályba sorolják be, de csak az A osztályú tojások kerülnek a forgalomba, mondta Tamara Bošković, az Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A tojásokat eddig nagyságuk szerint hét osztályba sorolták be, ezek pedig SS, S, A, B, C, D és E. A legnagyobb ezek közül az SS osztályú, amely 70 grammos, a legkisebb pedig az E osztályú, 45 grammal.

Az új szabályzat teljesen más jellegű besorolást ír elő.

„Az A osztály azt jelenti, hogy a tojás friss, így a forgalomba csak ilyen kategóriájú tojások kerülnek. Lesz majd rendkívül friss kategória is a legfeljebb 10 napos tojások számára. Az extra friss kategóriát pedig a legfeljebb 4 napos tojások kaphatják meg”, mondta Bošković az RTS reggeli műsorában.

A B osztályú tojást többé nem forgalmazzák, az csupán az ipari termelésben lesz használható, az élelmiszerek alapanyagaként vagy állati eledelként.

A tojások besorolása ugyanaz marad, vagyis az 53 gramm alatti tojásokat S osztályba, míg a 73 grammnál nehezebb tojásokat az XL osztályba sorolják.

Létezik majd egy besorolás, amely a tyúkok etetését veszi alapul.

„A 0 előjelet biotojások kapják, 1-essel jelölik majd szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli”, közölte Bošković, aki hozzátette, hogy ezek a jelölések rajta lesznek magán a tojáson és a külső csomagoláson is.

A piacon árult tojás az új szabályzat szerint a „nem csomagolt tojás” megnevezést viseli, és ott is csak az A osztályú tojást lehet értékesíteni.

Az üzletekben és a piacokon egyaránt be kell tartani a szavatossági időre vonatkozó előírást, vagyis nem árulhatnak 28 napnál öregebb tojást, mondta Bošković, aki szerint az új szabályzattal Szerbia összehangolta normáit a régióban évek óta érvényben lévő szabványokkal. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Christopher Cavoli, a NATO európai haderőinek legfelsőbb parancsnoka és az amerikai hadsereg európai parancsnokságának vezetője elmondta: a NATO úgy döntött, hogy megerősíti a tartalékos erőket Koszovóban (KFOR) és Bosznia-Hercegovinában (EUFOR Altea misszió). „Miután teljeskörű vizsgálatot folytattunk a KFOR-ban, arra...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban