Szerbia
Számozni fogják a tojásokat, nem lesz többé B osztályú tojás a forgalomban

A tojás minőségéről szóló új szabályzat több újdonságot is hoz ezen élelmiszeripari cikk előállításába és forgalmazásába, ugyanis ezentúl a tojásokat A és B osztályba sorolják be, de csak az A osztályú tojások kerülnek a forgalomba, mondta Tamara Bošković, az Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A tojásokat eddig nagyságuk szerint hét osztályba sorolták be, ezek pedig SS, S, A, B, C, D és E. A legnagyobb ezek közül az SS osztályú, amely 70 grammos, a legkisebb pedig az E osztályú, 45 grammal.

Az új szabályzat teljesen más jellegű besorolást ír elő.

„Az A osztály azt jelenti, hogy a tojás friss, így a forgalomba csak ilyen kategóriájú tojások kerülnek. Lesz majd rendkívül friss kategória is a legfeljebb 10 napos tojások számára. Az extra friss kategóriát pedig a legfeljebb 4 napos tojások kaphatják meg”, mondta Bošković az RTS reggeli műsorában.

A B osztályú tojást többé nem forgalmazzák, az csupán az ipari termelésben lesz használható, az élelmiszerek alapanyagaként vagy állati eledelként.

A tojások besorolása ugyanaz marad, vagyis az 53 gramm alatti tojásokat S osztályba, míg a 73 grammnál nehezebb tojásokat az XL osztályba sorolják.

Létezik majd egy besorolás, amely a tyúkok etetését veszi alapul.

„A 0 előjelet biotojások kapják, 1-essel jelölik majd szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli”, közölte Bošković, aki hozzátette, hogy ezek a jelölések rajta lesznek magán a tojáson és a külső csomagoláson is.

A piacon árult tojás az új szabályzat szerint a „nem csomagolt tojás” megnevezést viseli, és ott is csak az A osztályú tojást lehet értékesíteni.

Az üzletekben és a piacokon egyaránt be kell tartani a szavatossági időre vonatkozó előírást, vagyis nem árulhatnak 28 napnál öregebb tojást, mondta Bošković, aki szerint az új szabályzattal Szerbia összehangolta normáit a régióban évek óta érvényben lévő szabványokkal. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét - illusztráció
2019. ÁPRILIS 23.
[ 13:48 ]
A Köztársasági Geodéziai Intézet (RGZ) egységes szakszervezeti szervezete arról tájékoztatott, hogy az intézet dolgozói folytatják a több mint ötven napja tartó sztrájkot, s nem állnak el az igazgató leváltására irányuló követelésüktől. A sztrájkbizottság közleményében azt írják, Borko Drašković igazgató a...
2019. ÁPRILIS 22.
[ 9:19 ]
A szerbiai nők mintegy 85 százaléka úgy véli, a nők elleni erőszak megszokott és gyakori jelenség, közel harmaduk (29 százalék) szerint pedig a családon belüli erőszak magánügy, amit családon belül kell megoldani, derült ki az EBESZ felméréséből, amit a délkelet- és kelet-európai nők jólétéről és biztonságáról...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 20:14 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
Beolvasás folyamatban