Szerbia
Számozni fogják a tojásokat, nem lesz többé B osztályú tojás a forgalomban

A tojás minőségéről szóló új szabályzat több újdonságot is hoz ezen élelmiszeripari cikk előállításába és forgalmazásába, ugyanis ezentúl a tojásokat A és B osztályba sorolják be, de csak az A osztályú tojások kerülnek a forgalomba, mondta Tamara Bošković, az Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A tojásokat eddig nagyságuk szerint hét osztályba sorolták be, ezek pedig SS, S, A, B, C, D és E. A legnagyobb ezek közül az SS osztályú, amely 70 grammos, a legkisebb pedig az E osztályú, 45 grammal.

Az új szabályzat teljesen más jellegű besorolást ír elő.

„Az A osztály azt jelenti, hogy a tojás friss, így a forgalomba csak ilyen kategóriájú tojások kerülnek. Lesz majd rendkívül friss kategória is a legfeljebb 10 napos tojások számára. Az extra friss kategóriát pedig a legfeljebb 4 napos tojások kaphatják meg”, mondta Bošković az RTS reggeli műsorában.

A B osztályú tojást többé nem forgalmazzák, az csupán az ipari termelésben lesz használható, az élelmiszerek alapanyagaként vagy állati eledelként.

A tojások besorolása ugyanaz marad, vagyis az 53 gramm alatti tojásokat S osztályba, míg a 73 grammnál nehezebb tojásokat az XL osztályba sorolják.

Létezik majd egy besorolás, amely a tyúkok etetését veszi alapul.

„A 0 előjelet biotojások kapják, 1-essel jelölik majd szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli”, közölte Bošković, aki hozzátette, hogy ezek a jelölések rajta lesznek magán a tojáson és a külső csomagoláson is.

A piacon árult tojás az új szabályzat szerint a „nem csomagolt tojás” megnevezést viseli, és ott is csak az A osztályú tojást lehet értékesíteni.

Az üzletekben és a piacokon egyaránt be kell tartani a szavatossági időre vonatkozó előírást, vagyis nem árulhatnak 28 napnál öregebb tojást, mondta Bošković, aki szerint az új szabályzattal Szerbia összehangolta normáit a régióban évek óta érvényben lévő szabványokkal. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

New Yorkban megkezdődött Aleksandar Vučić szerb államfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozója. A szerb államfő Instagram profilján három fényképet tett közzé a találkozóról. A megbeszélés tovább tart a tervezettnél, mivel Pompeo 15-20 perccel meghosszabbította azt. Az RTS újságírója megtudta:...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 20:11 ]
Elhalasztották Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 29-ére tervezett szerbiai látogatását, tudta meg a Tanjug Törökország belgrádi nagykövetségén. A török elnök az „időpontok összeegyeztethetetlensége” miatt nem jön Szerbiába sem augsztusban, sem szeptemberben, közölte a török nagykövetség. A korábbi...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 12:48 ]
2020-ban a hobbi horgászok éves engedélye 7.000 dinárba kerül, míg a napi engedély ára ezer dinár, a többnapos engedély ára pedig 2.000 dinár lesz minden horgászterületen, áll a Hivatalos Lapban megjelentetett szabályzatban. A 65 évnél idősebbek, a nők, illetve a 60-80 százalékos testi fogyatékossággal rendelkező...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 10:30 ]
Beolvasás folyamatban