Szerbia
Számozni fogják a tojásokat, nem lesz többé B osztályú tojás a forgalomban

A tojás minőségéről szóló új szabályzat több újdonságot is hoz ezen élelmiszeripari cikk előállításába és forgalmazásába, ugyanis ezentúl a tojásokat A és B osztályba sorolják be, de csak az A osztályú tojások kerülnek a forgalomba, mondta Tamara Bošković, az Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa.

A tojásokat eddig nagyságuk szerint hét osztályba sorolták be, ezek pedig SS, S, A, B, C, D és E. A legnagyobb ezek közül az SS osztályú, amely 70 grammos, a legkisebb pedig az E osztályú, 45 grammal.

Az új szabályzat teljesen más jellegű besorolást ír elő.

„Az A osztály azt jelenti, hogy a tojás friss, így a forgalomba csak ilyen kategóriájú tojások kerülnek. Lesz majd rendkívül friss kategória is a legfeljebb 10 napos tojások számára. Az extra friss kategóriát pedig a legfeljebb 4 napos tojások kaphatják meg”, mondta Bošković az RTS reggeli műsorában.

A B osztályú tojást többé nem forgalmazzák, az csupán az ipari termelésben lesz használható, az élelmiszerek alapanyagaként vagy állati eledelként.

A tojások besorolása ugyanaz marad, vagyis az 53 gramm alatti tojásokat S osztályba, míg a 73 grammnál nehezebb tojásokat az XL osztályba sorolják.

Létezik majd egy besorolás, amely a tyúkok etetését veszi alapul.

„A 0 előjelet biotojások kapják, 1-essel jelölik majd szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli”, közölte Bošković, aki hozzátette, hogy ezek a jelölések rajta lesznek magán a tojáson és a külső csomagoláson is.

A piacon árult tojás az új szabályzat szerint a „nem csomagolt tojás” megnevezést viseli, és ott is csak az A osztályú tojást lehet értékesíteni.

Az üzletekben és a piacokon egyaránt be kell tartani a szavatossági időre vonatkozó előírást, vagyis nem árulhatnak 28 napnál öregebb tojást, mondta Bošković, aki szerint az új szabályzattal Szerbia összehangolta normáit a régióban évek óta érvényben lévő szabványokkal. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Vučić: Nem érdekelnek a tüntetések - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Szombat este is folytatódtak az ellenzék és az elégedetlen polgárok tüntetései Belgrádban és más városokban. A fő követelés, hogy távozzon a jelenlegi hatalom, de rendre felmerülnek helyi problémák is. Belgrádban a Szövetség Szerbiáért tagjai aláírták a szerződést a néppel, amely az ellenzék hatalomra...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 8:54 ]
Beolvasás folyamatban