Szerbia
Szerb vezérkari főnök: A biztonsági helyzet stabil, de kiszámíthatatlan

Milan Mojsilović altábornagy, a szerbiai katonaság vezérkari főnöke a Koszovó északi részén megerősített rendőri jelenlét kapcsán az RTS-nek elmondta: stabil a biztonsági helyzet, de előreláthatatlan.

Az altábornagy az RTS híradójában közölte, hogy nagyon összetett helyzetről van, és túl sok a feszültség.

„A KFOR munkatársainak az a feladata, hogy biztosítsák a stabil helyzetet egész Koszovó területén. Minket érdekelnek a polgáraink helyzete nem csak Koszovó északi részén, hanem délen is, illetve Koszovó egész területén”, mondta Mojsilović, majd hozzátette: a KFOR-ral folyamatos a kommunikáció.

„Szerbia elkötelezett a koszovói kérdés békés megoldása mellett, ezért jelenleg nincs tervben a katonaság bevonása, de katonaként ezt a lehetőséget sem zárhatom ki”, emelte ki a vezérkari főnök. A katonák az adminisztrációs vonal teljes hosszában feladatokat látnak el.

„A szerbiai katonaság sokkal erősebb ma, mint tegnap volt, és sokkal erősebb lesz holnap, mint amilyen ma. 14 MiG repülővel rendelkezünk, amelyből 10 Szerbiában van, négyet pedig épp Fehéroroszországban újítanak fel”, tette hozzá a vezérkari főnök, aki elmondta azt is, hogy a MiG-ek számának tekintetében Szerbia most majdnem akkor erővel rendelkezik, mint az egykori JSZSZK.

A szerbiai katonaság lehetőségei

„Várjuk azt a napot, amikor megérkeznek a helikopterek is. Azért foglalkozunk a repülőkkel, mert ez kihatással van az egész katonaság helyzetére. Megnőtt a repülési órák száma, ez pedig egyfajta biztonságot jelent számunkra”, közölte Mojsilović, aki elmondta azt is, hogy március 24-én katonai parádéval emlékeznek meg arról, hogy a NATO 20 évvel ezelőtt kezdte meg - mint fogalmazott - Szerbia elleni agresszióját. A vezérkari főnök bejelentette, hogy ebből az alkalomból felvonultatják az összes MiG bombázót.

„Természetesen nem tudjuk majd bemutatni mindazt, amivel rendelkezünk, de megmutatjuk, hogy mire vagyunk képesek, mindezt annak érdekében, hogy a katonaság megmutassa mennyire motivált a feladatai elvégzésére”, hangsúlyozta a vezérkari főnök, aki szerint a szerbiai katonaság készen áll válaszolni minden krízishelyzetre a régióban.

A katonák anyagi helyzetéről szólva Mojsilović elmondta: biztató az a tény, hogy az államvezetés foglalkozik a biztonsági szolgálatok tagjaival.

„A katonaság helyzetét megörököltük, ezek azok a dolgok, amelyek terhet jelentenek a számunkra. Mindezek ellenére sikerült elérnünk a béremelést, ez pedig azt mutatja, hogy az állam a katonaság mögé állt”, zárta gondolatait a vezérkari főnök.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. MÁRCIUS 13. [ 8:34 ]

Magyarázat: A helyzet addig stabil, ameddig mi nem szólunk bele.


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 12. [ 14:10 ]

Hogyan lehet valami stabil, ami kiszámithatatlan?


Mali: Nem fog emelkedni az áram ára - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 11:58 ]
Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak ma négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói községben: Kosovska Mitrovica északi részén, Zvečanban, Zubin Potokon és Leposavićon. A Szerb Lista mind a négy községben állított elnökjelöltet: Leposavićon Zoran Todić, Zubin Potokban Srđan Vulović, Zvečanban...
2019. MÁJUS 19.
[ 8:49 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton megnyitotta az 10-es korridoron levő Kosina 2 autóutat. A megnyitón kijelentette, ez az út jót tesz az önbizalmunknak, a jövőnknek, s segít itthon marasztalni az embereket. Ez a tett is mutatja, hogy ugyanúgy tudunk dolgozni, mint azok, akik előttünk vannak, s akiket utol is tudunk érni. A...
2019. MÁJUS 18.
[ 21:10 ]
A Čačak közelében lévő Pakovraće településen elkezdődött a 11-es közúti folyosó Preljina és Požega közötti szakaszának építése. Aleksandar Vučić szerb elnök elmondta, a Montenegró felé vezető autópálya egyik legnehezebb szakaszának építése kezdődött, s hangsúlyozta, az autópályák új beruházásokat...
2019. MÁJUS 17.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban