Szerbia
Szerb vezérkari főnök: A biztonsági helyzet stabil, de kiszámíthatatlan

Milan Mojsilović altábornagy, a szerbiai katonaság vezérkari főnöke a Koszovó északi részén megerősített rendőri jelenlét kapcsán az RTS-nek elmondta: stabil a biztonsági helyzet, de előreláthatatlan.

Az altábornagy az RTS híradójában közölte, hogy nagyon összetett helyzetről van, és túl sok a feszültség.

„A KFOR munkatársainak az a feladata, hogy biztosítsák a stabil helyzetet egész Koszovó területén. Minket érdekelnek a polgáraink helyzete nem csak Koszovó északi részén, hanem délen is, illetve Koszovó egész területén”, mondta Mojsilović, majd hozzátette: a KFOR-ral folyamatos a kommunikáció.

„Szerbia elkötelezett a koszovói kérdés békés megoldása mellett, ezért jelenleg nincs tervben a katonaság bevonása, de katonaként ezt a lehetőséget sem zárhatom ki”, emelte ki a vezérkari főnök. A katonák az adminisztrációs vonal teljes hosszában feladatokat látnak el.

„A szerbiai katonaság sokkal erősebb ma, mint tegnap volt, és sokkal erősebb lesz holnap, mint amilyen ma. 14 MiG repülővel rendelkezünk, amelyből 10 Szerbiában van, négyet pedig épp Fehéroroszországban újítanak fel”, tette hozzá a vezérkari főnök, aki elmondta azt is, hogy a MiG-ek számának tekintetében Szerbia most majdnem akkor erővel rendelkezik, mint az egykori JSZSZK.

A szerbiai katonaság lehetőségei

„Várjuk azt a napot, amikor megérkeznek a helikopterek is. Azért foglalkozunk a repülőkkel, mert ez kihatással van az egész katonaság helyzetére. Megnőtt a repülési órák száma, ez pedig egyfajta biztonságot jelent számunkra”, közölte Mojsilović, aki elmondta azt is, hogy március 24-én katonai parádéval emlékeznek meg arról, hogy a NATO 20 évvel ezelőtt kezdte meg - mint fogalmazott - Szerbia elleni agresszióját. A vezérkari főnök bejelentette, hogy ebből az alkalomból felvonultatják az összes MiG bombázót.

„Természetesen nem tudjuk majd bemutatni mindazt, amivel rendelkezünk, de megmutatjuk, hogy mire vagyunk képesek, mindezt annak érdekében, hogy a katonaság megmutassa mennyire motivált a feladatai elvégzésére”, hangsúlyozta a vezérkari főnök, aki szerint a szerbiai katonaság készen áll válaszolni minden krízishelyzetre a régióban.

A katonák anyagi helyzetéről szólva Mojsilović elmondta: biztató az a tény, hogy az államvezetés foglalkozik a biztonsági szolgálatok tagjaival.

„A katonaság helyzetét megörököltük, ezek azok a dolgok, amelyek terhet jelentenek a számunkra. Mindezek ellenére sikerült elérnünk a béremelést, ez pedig azt mutatja, hogy az állam a katonaság mögé állt”, zárta gondolatait a vezérkari főnök.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. MÁRCIUS 13. [ 8:34 ]

Magyarázat: A helyzet addig stabil, ameddig mi nem szólunk bele.


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 12. [ 14:10 ]

Hogyan lehet valami stabil, ami kiszámithatatlan?


Azon kívül, hogy az amerikai külügyminisztérium jelentése részletesen elemzi Szerbia és Koszovó biztonsági és igazságügyi rendszerének állapotát az emberi jogok kontextusában, pálcaként is szolgál, amellyel a két felet visszazavarják a tárgyalóasztalhoz. A dokumentum az emberi jogok témakörébe tartozó tipikus...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 12:19 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, egyes felmérések szerint a hétvégi tüntetéseket követően több szavazatot kapna, mint bármikor, politikai ellenfelei pedig kevesebbet, mint bármikor. A Pink televízió vendégeként elmondta, a vasárnapi tüntetések alatt, amikor a demonstrálók körbevették az elnöki hivatalt, a...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 9:35 ]
Szerbia nem akar koszovói összetűzést, hiszen egy következő háború teljesen tönkretenné az országot, miközben most is negatív a népszaporulat, jelentette ki Aleksandar Vučić elnök az este a Pink televízió műsorában. „Sokfelől nehezedik rám nyomás, de sikerül egyensúlyozni. A korábbinál jobb a nemzetközi...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 22:28 ]
Beolvasás folyamatban