Szerbia
Vučić: Aggaszt, hogy nem érthetjük meg, mi történik Koszovóban

Aleksandar Vučić szerb államfő a Prva televíziónak elmondta: messze van még a Belgrád és Pristina közötti lényegi párbeszéd, és attól tart, hogy a közeljövőben nem is várható a dialógus folytatása.

A szerb elnök kiemelte: bántja az a tény, hogy „mi Szerbiában nem érthetjük meg, hogy mi történik Koszovóban‟.

„Mi, szerbek nem szeretnénk látni a valóságot, és minél inkább áltatjuk magunkat, annál több problémát okozunk magunknak. Talán könnyebb, ha homokba dugjuk a fejünket és mesékkel szórakoztatjuk egymást. Nincs ezzel semmi gondom, úgy tűnik, hogy a szerbek és az albánok az Andersen és a Grimm meséken nőttünk fel‟, fogalmazott Vučić.

Arra az újságírói megállapításra, miszerint Dobrica Ćosić és Zoran Đinđić is beszéltek korábban a határok átrendezésének ötletéről, Vučić azt mondta, hogy ő ezzel az ötlettel „akkor állt elő, amikor a koszovói helyzet tízszer rosszabb volt, mint Ćosić és Đinđić idejében‟.

A Prva televízió újságírója a beszélgetés elején megállapította, hogy Vučić korábban azt nyilatkozta: becsapva érzi magát és nem hisz a brüsszeli misszióknak, arra a kérdésre pedig, hogy hogy érzi magát az Angela Merkel tanácsadóival folytatott tárgyalás után, a szerb államfő elmondta: komoly és felelősségteljes személyekkel beszélgetett.

„Az EU-val kapcsolatban el kell mondanom, hogy az EU vezeti a beszélgetéseinket, de ott már többször elmondtam, hogy Pristinának a platformot nem szabad elfogadnia ilyen formában. Ők megígérték, hogy ez nem fog megtörténni, most nem jelentkeznek ezek az emberek Brüsszelből ‟, mondta Vučić.

Az újságíró ismét feltette a kérdést, hogy miről tárgyaltak Merkel tanácsadóival. Erre a szerb elnök azt felelte, hogy két fontos dologról, amelyek közül az egyik, hogy Szerbiától tartózkodást várnak el.

„A részletekbe nem mennék bele‟, közölte Vučić. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. MÁRCIUS 13. [ 6:01 ]

Engem meg az aggaszt, hogy nem értem, mi történik Belgrádban?


Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban