Szerbia
Vučić: Aggaszt, hogy nem érthetjük meg, mi történik Koszovóban

Aleksandar Vučić szerb államfő a Prva televíziónak elmondta: messze van még a Belgrád és Pristina közötti lényegi párbeszéd, és attól tart, hogy a közeljövőben nem is várható a dialógus folytatása.

A szerb elnök kiemelte: bántja az a tény, hogy „mi Szerbiában nem érthetjük meg, hogy mi történik Koszovóban‟.

„Mi, szerbek nem szeretnénk látni a valóságot, és minél inkább áltatjuk magunkat, annál több problémát okozunk magunknak. Talán könnyebb, ha homokba dugjuk a fejünket és mesékkel szórakoztatjuk egymást. Nincs ezzel semmi gondom, úgy tűnik, hogy a szerbek és az albánok az Andersen és a Grimm meséken nőttünk fel‟, fogalmazott Vučić.

Arra az újságírói megállapításra, miszerint Dobrica Ćosić és Zoran Đinđić is beszéltek korábban a határok átrendezésének ötletéről, Vučić azt mondta, hogy ő ezzel az ötlettel „akkor állt elő, amikor a koszovói helyzet tízszer rosszabb volt, mint Ćosić és Đinđić idejében‟.

A Prva televízió újságírója a beszélgetés elején megállapította, hogy Vučić korábban azt nyilatkozta: becsapva érzi magát és nem hisz a brüsszeli misszióknak, arra a kérdésre pedig, hogy hogy érzi magát az Angela Merkel tanácsadóival folytatott tárgyalás után, a szerb államfő elmondta: komoly és felelősségteljes személyekkel beszélgetett.

„Az EU-val kapcsolatban el kell mondanom, hogy az EU vezeti a beszélgetéseinket, de ott már többször elmondtam, hogy Pristinának a platformot nem szabad elfogadnia ilyen formában. Ők megígérték, hogy ez nem fog megtörténni, most nem jelentkeznek ezek az emberek Brüsszelből ‟, mondta Vučić.

Az újságíró ismét feltette a kérdést, hogy miről tárgyaltak Merkel tanácsadóival. Erre a szerb elnök azt felelte, hogy két fontos dologról, amelyek közül az egyik, hogy Szerbiától tartózkodást várnak el.

„A részletekbe nem mennék bele‟, közölte Vučić. (B92)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. MÁRCIUS 13. [ 6:01 ]

Engem meg az aggaszt, hogy nem értem, mi történik Belgrádban?


Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban