Szerbia
Szerbia figyelmeztet: Ha támadás éri a koszovói szerbeket, beavatkozik

A nemzetközi közösség nem szólította fel egységesen Pristinát, hogy vonja vissza a szerbiai árura kirótt külön védővámot, ezért van az még mindig érvényben, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter, aki hozzátette: az USA a vámok eltörlését és a párbeszéd folytatását szeretné, így akar magának politikai pluszpontot szerezni.

„Az EU egyes országai ezt nem kívánják, és állandóan azt mondják Ramush Haradinajnak, hogy ne vonja vissza a vámokat. Ők azt szeretnék, ha a párbeszéd folytatódna, és amikor mindenki a tárgyalóasztalhoz ül, akkor törölnék el a vámokat”, nyilatkozta Dačić a Pink televíziónak.

A vámok bevezetésével és a platform elfogadásával Pristina megállította a párbeszédet, Belgrád álláspontja pedig az, hogy csak akkor folytatja a dialógust, ha visszavonják a vámokat.

„Egyetlen olyan dokumentum sem volt annyira a párbeszéd ellen, mint a pristinai platform. Ezzel eltörlik a brüsszeli egyezményt. A platform egy pristinai kívánságlistát tartalmaz azokkal a feltételekkel, amelyeket Szerbiának teljesítenie kellene. Ez a platform számunkra semmit sem jelent, nem fogunk belőle semmit elfogadni. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire ellenzik a kompromisszumos megoldást”, hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az „acélgyűrű” akcióról szólva Dačić elmondta: Szerbia figyelmeztette a KFOR-t és a NATO-t, hogy be fog avatkozni, ha megtámadják a Koszovóban élő szerbeket.

„Szerbia nem fogja megengedni, hogy megtámadják az Észak-Koszovóban élő szerbeket. Természetesen nem fogja megengedni azt sem, hogy Koszovó egésze ellen támadás induljon, de az ő rögeszméjük észak”, zárta gondolatait a miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. MÁRCIUS 14. [ 8:43 ]

Mali Sloba


Aleksandar Vučić szerb elnök a Volkswagennél járt, a Prva TV pedig annak járt utána, mennyire jelentős lépés ez a látogatás ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója esetleg gyárat nyisson Szerbiában. Amennyiben megállapodásra jutnának, akkor 1,5 milliárd eurós beruházást kapna az ország, 5000 ember jutna...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 14:02 ]
Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban