Szerbia
Szerbia figyelmeztet: Ha támadás éri a koszovói szerbeket, beavatkozik

A nemzetközi közösség nem szólította fel egységesen Pristinát, hogy vonja vissza a szerbiai árura kirótt külön védővámot, ezért van az még mindig érvényben, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter, aki hozzátette: az USA a vámok eltörlését és a párbeszéd folytatását szeretné, így akar magának politikai pluszpontot szerezni.

„Az EU egyes országai ezt nem kívánják, és állandóan azt mondják Ramush Haradinajnak, hogy ne vonja vissza a vámokat. Ők azt szeretnék, ha a párbeszéd folytatódna, és amikor mindenki a tárgyalóasztalhoz ül, akkor törölnék el a vámokat”, nyilatkozta Dačić a Pink televíziónak.

A vámok bevezetésével és a platform elfogadásával Pristina megállította a párbeszédet, Belgrád álláspontja pedig az, hogy csak akkor folytatja a dialógust, ha visszavonják a vámokat.

„Egyetlen olyan dokumentum sem volt annyira a párbeszéd ellen, mint a pristinai platform. Ezzel eltörlik a brüsszeli egyezményt. A platform egy pristinai kívánságlistát tartalmaz azokkal a feltételekkel, amelyeket Szerbiának teljesítenie kellene. Ez a platform számunkra semmit sem jelent, nem fogunk belőle semmit elfogadni. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire ellenzik a kompromisszumos megoldást”, hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az „acélgyűrű” akcióról szólva Dačić elmondta: Szerbia figyelmeztette a KFOR-t és a NATO-t, hogy be fog avatkozni, ha megtámadják a Koszovóban élő szerbeket.

„Szerbia nem fogja megengedni, hogy megtámadják az Észak-Koszovóban élő szerbeket. Természetesen nem fogja megengedni azt sem, hogy Koszovó egésze ellen támadás induljon, de az ő rögeszméjük észak”, zárta gondolatait a miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. MÁRCIUS 14. [ 8:43 ]

Mali Sloba


Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban