Szerbia
Szerbia figyelmeztet: Ha támadás éri a koszovói szerbeket, beavatkozik

A nemzetközi közösség nem szólította fel egységesen Pristinát, hogy vonja vissza a szerbiai árura kirótt külön védővámot, ezért van az még mindig érvényben, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter, aki hozzátette: az USA a vámok eltörlését és a párbeszéd folytatását szeretné, így akar magának politikai pluszpontot szerezni.

„Az EU egyes országai ezt nem kívánják, és állandóan azt mondják Ramush Haradinajnak, hogy ne vonja vissza a vámokat. Ők azt szeretnék, ha a párbeszéd folytatódna, és amikor mindenki a tárgyalóasztalhoz ül, akkor törölnék el a vámokat”, nyilatkozta Dačić a Pink televíziónak.

A vámok bevezetésével és a platform elfogadásával Pristina megállította a párbeszédet, Belgrád álláspontja pedig az, hogy csak akkor folytatja a dialógust, ha visszavonják a vámokat.

„Egyetlen olyan dokumentum sem volt annyira a párbeszéd ellen, mint a pristinai platform. Ezzel eltörlik a brüsszeli egyezményt. A platform egy pristinai kívánságlistát tartalmaz azokkal a feltételekkel, amelyeket Szerbiának teljesítenie kellene. Ez a platform számunkra semmit sem jelent, nem fogunk belőle semmit elfogadni. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire ellenzik a kompromisszumos megoldást”, hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az „acélgyűrű” akcióról szólva Dačić elmondta: Szerbia figyelmeztette a KFOR-t és a NATO-t, hogy be fog avatkozni, ha megtámadják a Koszovóban élő szerbeket.

„Szerbia nem fogja megengedni, hogy megtámadják az Észak-Koszovóban élő szerbeket. Természetesen nem fogja megengedni azt sem, hogy Koszovó egésze ellen támadás induljon, de az ő rögeszméjük észak”, zárta gondolatait a miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. MÁRCIUS 14. [ 8:43 ]

Mali Sloba


Az elmúlt 24 órában Szerbiában egy személy hunyt el a koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, közölte a szerbiai egészségügyi minisztérium covid19.rs honlapján. A járvány kezdete óta a Covid-19-nek 242 áldozata van az országban. Az elmúlt egy napban 5215 személyt teszteltek, 54 eredménye lett pozitív. A...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:41 ]
Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ma azt üzente, minden politikai pártot arra ösztönöz és bátorít, hogy vegyen részt a június 21-i választásokon, s reményét fejezte ki, hogy tisztességes és szabad választások lesznek Szerbiában. „Nagyon remélem, hogy tisztességes és szabad választások lesznek, s Szerbiának...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:10 ]
Az Európai Unió 70 millió euró összegű vissza nem térítendő pénzeszközöket ítélt oda Szerbiának a 2020. évi IPA-program első része keretében, az erről szóló pénzügyi megállapodást pedig ma írták alá Belgrádban, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A megállapodást szerb részről Jadranka Joksimović...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Beolvasás folyamatban