Szerbia
Szerbia figyelmeztet: Ha támadás éri a koszovói szerbeket, beavatkozik

A nemzetközi közösség nem szólította fel egységesen Pristinát, hogy vonja vissza a szerbiai árura kirótt külön védővámot, ezért van az még mindig érvényben, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter, aki hozzátette: az USA a vámok eltörlését és a párbeszéd folytatását szeretné, így akar magának politikai pluszpontot szerezni.

„Az EU egyes országai ezt nem kívánják, és állandóan azt mondják Ramush Haradinajnak, hogy ne vonja vissza a vámokat. Ők azt szeretnék, ha a párbeszéd folytatódna, és amikor mindenki a tárgyalóasztalhoz ül, akkor törölnék el a vámokat”, nyilatkozta Dačić a Pink televíziónak.

A vámok bevezetésével és a platform elfogadásával Pristina megállította a párbeszédet, Belgrád álláspontja pedig az, hogy csak akkor folytatja a dialógust, ha visszavonják a vámokat.

„Egyetlen olyan dokumentum sem volt annyira a párbeszéd ellen, mint a pristinai platform. Ezzel eltörlik a brüsszeli egyezményt. A platform egy pristinai kívánságlistát tartalmaz azokkal a feltételekkel, amelyeket Szerbiának teljesítenie kellene. Ez a platform számunkra semmit sem jelent, nem fogunk belőle semmit elfogadni. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire ellenzik a kompromisszumos megoldást”, hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az „acélgyűrű” akcióról szólva Dačić elmondta: Szerbia figyelmeztette a KFOR-t és a NATO-t, hogy be fog avatkozni, ha megtámadják a Koszovóban élő szerbeket.

„Szerbia nem fogja megengedni, hogy megtámadják az Észak-Koszovóban élő szerbeket. Természetesen nem fogja megengedni azt sem, hogy Koszovó egésze ellen támadás induljon, de az ő rögeszméjük észak”, zárta gondolatait a miniszter.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. MÁRCIUS 14. [ 8:43 ]

Mali Sloba


Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban