Szerbia
Bejatović: Szerbia bevezeti az életfogytiglan tartó börtönbüntetést
Lehetséges lesz a feltételes szabadlábra helyezés

Szerbia be fogja vezetni az életfogytiglan tartó börtönbüntetést azzal, hogy 25 év után lehetőség lesz a feltételes szabadlábra helyezésre, nyilatkozta a Politikának Stanko Bejatović professzor.

„A feltételes szabadlábra helyezés lehetőség lesz, nem kötelesség. Ez a nemzetközi szabvány is‟, tette hozzá Bejatović, aki egyébként a büntetőjogi elmélettel és gyakorlattal foglalkozó szerbiai egyesület elnöke, és a büntetőtörvénykönyv módosításával foglalkozó munkacsoport tagja.

Az életfogytiglanra ítélt személyek 25 év után kérvényezhetik a szabadlábra helyezésüket, amiről a bíróságnak kell döntenie.

Ennek az intézkedésnek a bevezetésére a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői miatt van szükség, akik a nyilvánosságot megrázó bűnt követtek el, mint amilyen egy gyermek megölése.

Bejatović szerint sokkal inkább az tántorítja el a bűncselekmény lehetséges elkövetőit, hogy fény derül a tettükre és megbüntetik őket, mint maga a büntetés nagysága.

„A büntetőeljárások hatékonysága statisztikailag javult, de ez azért van, mert sokkal több a megegyezés az ügyészség és az elkövető között, de a klasszikus eseteket tekintve nincs jelentősebb előrelépés. A vizsgált esetek 50 százalékában az eljárás több mint két évig tartott, az esetek 10 százaléka pedig több mint öt évig‟, tette hozzá Bejatović. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban