Szerbia
Bejatović: Szerbia bevezeti az életfogytiglan tartó börtönbüntetést
Lehetséges lesz a feltételes szabadlábra helyezés

Szerbia be fogja vezetni az életfogytiglan tartó börtönbüntetést azzal, hogy 25 év után lehetőség lesz a feltételes szabadlábra helyezésre, nyilatkozta a Politikának Stanko Bejatović professzor.

„A feltételes szabadlábra helyezés lehetőség lesz, nem kötelesség. Ez a nemzetközi szabvány is‟, tette hozzá Bejatović, aki egyébként a büntetőjogi elmélettel és gyakorlattal foglalkozó szerbiai egyesület elnöke, és a büntetőtörvénykönyv módosításával foglalkozó munkacsoport tagja.

Az életfogytiglanra ítélt személyek 25 év után kérvényezhetik a szabadlábra helyezésüket, amiről a bíróságnak kell döntenie.

Ennek az intézkedésnek a bevezetésére a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői miatt van szükség, akik a nyilvánosságot megrázó bűnt követtek el, mint amilyen egy gyermek megölése.

Bejatović szerint sokkal inkább az tántorítja el a bűncselekmény lehetséges elkövetőit, hogy fény derül a tettükre és megbüntetik őket, mint maga a büntetés nagysága.

„A büntetőeljárások hatékonysága statisztikailag javult, de ez azért van, mert sokkal több a megegyezés az ügyészség és az elkövető között, de a klasszikus eseteket tekintve nincs jelentősebb előrelépés. A vizsgált esetek 50 százalékában az eljárás több mint két évig tartott, az esetek 10 százaléka pedig több mint öt évig‟, tette hozzá Bejatović. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban