Szerbia
Bejatović: Szerbia bevezeti az életfogytiglan tartó börtönbüntetést
Lehetséges lesz a feltételes szabadlábra helyezés

Szerbia be fogja vezetni az életfogytiglan tartó börtönbüntetést azzal, hogy 25 év után lehetőség lesz a feltételes szabadlábra helyezésre, nyilatkozta a Politikának Stanko Bejatović professzor.

„A feltételes szabadlábra helyezés lehetőség lesz, nem kötelesség. Ez a nemzetközi szabvány is‟, tette hozzá Bejatović, aki egyébként a büntetőjogi elmélettel és gyakorlattal foglalkozó szerbiai egyesület elnöke, és a büntetőtörvénykönyv módosításával foglalkozó munkacsoport tagja.

Az életfogytiglanra ítélt személyek 25 év után kérvényezhetik a szabadlábra helyezésüket, amiről a bíróságnak kell döntenie.

Ennek az intézkedésnek a bevezetésére a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői miatt van szükség, akik a nyilvánosságot megrázó bűnt követtek el, mint amilyen egy gyermek megölése.

Bejatović szerint sokkal inkább az tántorítja el a bűncselekmény lehetséges elkövetőit, hogy fény derül a tettükre és megbüntetik őket, mint maga a büntetés nagysága.

„A büntetőeljárások hatékonysága statisztikailag javult, de ez azért van, mert sokkal több a megegyezés az ügyészség és az elkövető között, de a klasszikus eseteket tekintve nincs jelentősebb előrelépés. A vizsgált esetek 50 százalékában az eljárás több mint két évig tartott, az esetek 10 százaléka pedig több mint öt évig‟, tette hozzá Bejatović. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök a Volkswagennél járt, a Prva TV pedig annak járt utána, mennyire jelentős lépés ez a látogatás ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója esetleg gyárat nyisson Szerbiában. Amennyiben megállapodásra jutnának, akkor 1,5 milliárd eurós beruházást kapna az ország, 5000 ember jutna...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 14:02 ]
Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban