Szerbia
Bejatović: Szerbia bevezeti az életfogytiglan tartó börtönbüntetést
Lehetséges lesz a feltételes szabadlábra helyezés

Szerbia be fogja vezetni az életfogytiglan tartó börtönbüntetést azzal, hogy 25 év után lehetőség lesz a feltételes szabadlábra helyezésre, nyilatkozta a Politikának Stanko Bejatović professzor.

„A feltételes szabadlábra helyezés lehetőség lesz, nem kötelesség. Ez a nemzetközi szabvány is‟, tette hozzá Bejatović, aki egyébként a büntetőjogi elmélettel és gyakorlattal foglalkozó szerbiai egyesület elnöke, és a büntetőtörvénykönyv módosításával foglalkozó munkacsoport tagja.

Az életfogytiglanra ítélt személyek 25 év után kérvényezhetik a szabadlábra helyezésüket, amiről a bíróságnak kell döntenie.

Ennek az intézkedésnek a bevezetésére a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői miatt van szükség, akik a nyilvánosságot megrázó bűnt követtek el, mint amilyen egy gyermek megölése.

Bejatović szerint sokkal inkább az tántorítja el a bűncselekmény lehetséges elkövetőit, hogy fény derül a tettükre és megbüntetik őket, mint maga a büntetés nagysága.

„A büntetőeljárások hatékonysága statisztikailag javult, de ez azért van, mert sokkal több a megegyezés az ügyészség és az elkövető között, de a klasszikus eseteket tekintve nincs jelentősebb előrelépés. A vizsgált esetek 50 százalékában az eljárás több mint két évig tartott, az esetek 10 százaléka pedig több mint öt évig‟, tette hozzá Bejatović. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt 24 órában Szerbiában egy személy hunyt el a koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, közölte a szerbiai egészségügyi minisztérium covid19.rs honlapján. A járvány kezdete óta a Covid-19-nek 242 áldozata van az országban. Az elmúlt egy napban 5215 személyt teszteltek, 54 eredménye lett pozitív. A...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:41 ]
Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ma azt üzente, minden politikai pártot arra ösztönöz és bátorít, hogy vegyen részt a június 21-i választásokon, s reményét fejezte ki, hogy tisztességes és szabad választások lesznek Szerbiában. „Nagyon remélem, hogy tisztességes és szabad választások lesznek, s Szerbiának...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:10 ]
Az Európai Unió 70 millió euró összegű vissza nem térítendő pénzeszközöket ítélt oda Szerbiának a 2020. évi IPA-program első része keretében, az erről szóló pénzügyi megállapodást pedig ma írták alá Belgrádban, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A megállapodást szerb részről Jadranka Joksimović...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Beolvasás folyamatban