Szerbia
Esélyegyenlőségi biztos: Meg kell szüntetni a létszámstopot a közszférában

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kérte a közszférában érvényben lévő létszámstop megszüntetését, amely értékelése szerint leginkább a nőket érintette hátrányosan, mivel a szülési szabadság után sokan munka nélkül maradtak.

„Ez a törvény azt eredményezte, hogy a legtöbb nőnek nem volt lehetősége visszatérni a munkahelyére a szülési szabadság után, és nincs kétségem afelől, hogy ezen a politikusoknak azonnal változtatniuk kell”, közölte Janković a nemi egyenjogúságról szóló tanácskozáson.

A munkaerőpiacon jelenlévő diszkrimináció leginkább azokat a nőket érinti, akik visszatérnek a szülési szabadságról, mert alacsonyabb beosztásba, alacsonyabb bérért térhetnek vissza a munkahelyükre, a legrosszabb esetben pedig el is bocsátják őket.

„Arról beszélünk, hogy milyen rossz a demográfia szerkezete és a születések számának serkentését szeretnénk, a munkaerőpiacon pedig azt látjuk, hogy a szülési szabadságról visszatérő nőket diszkriminálják. Ezeket a nőket az egész társadalomnak támogatnia kellene”, hangsúlyozta az esélyegyenlőségi biztos.

A demográfiával és népességpolitikával megbízott miniszteri kabinet felmérése szerint a gyermeket vállaló nőknek az anyagi függetlenség és a biztos munkahely mellett nagyon fontos a rugalmas munkaidő is.

„Remélem, hogy hamarosan változtatnak ezen a törvényen, mi ezt ajánljuk és ragaszkodunk is hozzá. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium számára is továbbítjuk a kezdeményezést, hogy azonnal vonja vissza a törvényt, mert az a gyakorlatban hatalmas problémát jelent”, zárta gondolatait az esélyegyenlőségi biztos.

Janković bejelentette, hogy holnap átadják a parlamentnek a nemi egyenjogúságról szóló éves jelentést, amelyben javasolni fogják a létszámstop megszüntetését, mert az hatalmas problémákat okozott az államigazgatás működésében, de a munkaerőpiacon is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt 24 órában Szerbiában egy személy hunyt el a koronavírus okozta fertőzés szövődményeiben, közölte a szerbiai egészségügyi minisztérium covid19.rs honlapján. A járvány kezdete óta a Covid-19-nek 242 áldozata van az országban. Az elmúlt egy napban 5215 személyt teszteltek, 54 eredménye lett pozitív. A...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:41 ]
Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ma azt üzente, minden politikai pártot arra ösztönöz és bátorít, hogy vegyen részt a június 21-i választásokon, s reményét fejezte ki, hogy tisztességes és szabad választások lesznek Szerbiában. „Nagyon remélem, hogy tisztességes és szabad választások lesznek, s Szerbiának...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:10 ]
Az Európai Unió 70 millió euró összegű vissza nem térítendő pénzeszközöket ítélt oda Szerbiának a 2020. évi IPA-program első része keretében, az erről szóló pénzügyi megállapodást pedig ma írták alá Belgrádban, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A megállapodást szerb részről Jadranka Joksimović...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Beolvasás folyamatban