Szerbia
Esélyegyenlőségi biztos: Meg kell szüntetni a létszámstopot a közszférában

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kérte a közszférában érvényben lévő létszámstop megszüntetését, amely értékelése szerint leginkább a nőket érintette hátrányosan, mivel a szülési szabadság után sokan munka nélkül maradtak.

„Ez a törvény azt eredményezte, hogy a legtöbb nőnek nem volt lehetősége visszatérni a munkahelyére a szülési szabadság után, és nincs kétségem afelől, hogy ezen a politikusoknak azonnal változtatniuk kell”, közölte Janković a nemi egyenjogúságról szóló tanácskozáson.

A munkaerőpiacon jelenlévő diszkrimináció leginkább azokat a nőket érinti, akik visszatérnek a szülési szabadságról, mert alacsonyabb beosztásba, alacsonyabb bérért térhetnek vissza a munkahelyükre, a legrosszabb esetben pedig el is bocsátják őket.

„Arról beszélünk, hogy milyen rossz a demográfia szerkezete és a születések számának serkentését szeretnénk, a munkaerőpiacon pedig azt látjuk, hogy a szülési szabadságról visszatérő nőket diszkriminálják. Ezeket a nőket az egész társadalomnak támogatnia kellene”, hangsúlyozta az esélyegyenlőségi biztos.

A demográfiával és népességpolitikával megbízott miniszteri kabinet felmérése szerint a gyermeket vállaló nőknek az anyagi függetlenség és a biztos munkahely mellett nagyon fontos a rugalmas munkaidő is.

„Remélem, hogy hamarosan változtatnak ezen a törvényen, mi ezt ajánljuk és ragaszkodunk is hozzá. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium számára is továbbítjuk a kezdeményezést, hogy azonnal vonja vissza a törvényt, mert az a gyakorlatban hatalmas problémát jelent”, zárta gondolatait az esélyegyenlőségi biztos.

Janković bejelentette, hogy holnap átadják a parlamentnek a nemi egyenjogúságról szóló éves jelentést, amelyben javasolni fogják a létszámstop megszüntetését, mert az hatalmas problémákat okozott az államigazgatás működésében, de a munkaerőpiacon is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök a Volkswagennél járt, a Prva TV pedig annak járt utána, mennyire jelentős lépés ez a látogatás ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója esetleg gyárat nyisson Szerbiában. Amennyiben megállapodásra jutnának, akkor 1,5 milliárd eurós beruházást kapna az ország, 5000 ember jutna...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 14:02 ]
Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban