Szerbia
Esélyegyenlőségi biztos: Meg kell szüntetni a létszámstopot a közszférában

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kérte a közszférában érvényben lévő létszámstop megszüntetését, amely értékelése szerint leginkább a nőket érintette hátrányosan, mivel a szülési szabadság után sokan munka nélkül maradtak.

„Ez a törvény azt eredményezte, hogy a legtöbb nőnek nem volt lehetősége visszatérni a munkahelyére a szülési szabadság után, és nincs kétségem afelől, hogy ezen a politikusoknak azonnal változtatniuk kell”, közölte Janković a nemi egyenjogúságról szóló tanácskozáson.

A munkaerőpiacon jelenlévő diszkrimináció leginkább azokat a nőket érinti, akik visszatérnek a szülési szabadságról, mert alacsonyabb beosztásba, alacsonyabb bérért térhetnek vissza a munkahelyükre, a legrosszabb esetben pedig el is bocsátják őket.

„Arról beszélünk, hogy milyen rossz a demográfia szerkezete és a születések számának serkentését szeretnénk, a munkaerőpiacon pedig azt látjuk, hogy a szülési szabadságról visszatérő nőket diszkriminálják. Ezeket a nőket az egész társadalomnak támogatnia kellene”, hangsúlyozta az esélyegyenlőségi biztos.

A demográfiával és népességpolitikával megbízott miniszteri kabinet felmérése szerint a gyermeket vállaló nőknek az anyagi függetlenség és a biztos munkahely mellett nagyon fontos a rugalmas munkaidő is.

„Remélem, hogy hamarosan változtatnak ezen a törvényen, mi ezt ajánljuk és ragaszkodunk is hozzá. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium számára is továbbítjuk a kezdeményezést, hogy azonnal vonja vissza a törvényt, mert az a gyakorlatban hatalmas problémát jelent”, zárta gondolatait az esélyegyenlőségi biztos.

Janković bejelentette, hogy holnap átadják a parlamentnek a nemi egyenjogúságról szóló éves jelentést, amelyben javasolni fogják a létszámstop megszüntetését, mert az hatalmas problémákat okozott az államigazgatás működésében, de a munkaerőpiacon is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban