Szerbia
Esélyegyenlőségi biztos: Meg kell szüntetni a létszámstopot a közszférában

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kérte a közszférában érvényben lévő létszámstop megszüntetését, amely értékelése szerint leginkább a nőket érintette hátrányosan, mivel a szülési szabadság után sokan munka nélkül maradtak.

„Ez a törvény azt eredményezte, hogy a legtöbb nőnek nem volt lehetősége visszatérni a munkahelyére a szülési szabadság után, és nincs kétségem afelől, hogy ezen a politikusoknak azonnal változtatniuk kell”, közölte Janković a nemi egyenjogúságról szóló tanácskozáson.

A munkaerőpiacon jelenlévő diszkrimináció leginkább azokat a nőket érinti, akik visszatérnek a szülési szabadságról, mert alacsonyabb beosztásba, alacsonyabb bérért térhetnek vissza a munkahelyükre, a legrosszabb esetben pedig el is bocsátják őket.

„Arról beszélünk, hogy milyen rossz a demográfia szerkezete és a születések számának serkentését szeretnénk, a munkaerőpiacon pedig azt látjuk, hogy a szülési szabadságról visszatérő nőket diszkriminálják. Ezeket a nőket az egész társadalomnak támogatnia kellene”, hangsúlyozta az esélyegyenlőségi biztos.

A demográfiával és népességpolitikával megbízott miniszteri kabinet felmérése szerint a gyermeket vállaló nőknek az anyagi függetlenség és a biztos munkahely mellett nagyon fontos a rugalmas munkaidő is.

„Remélem, hogy hamarosan változtatnak ezen a törvényen, mi ezt ajánljuk és ragaszkodunk is hozzá. Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium számára is továbbítjuk a kezdeményezést, hogy azonnal vonja vissza a törvényt, mert az a gyakorlatban hatalmas problémát jelent”, zárta gondolatait az esélyegyenlőségi biztos.

Janković bejelentette, hogy holnap átadják a parlamentnek a nemi egyenjogúságról szóló éves jelentést, amelyben javasolni fogják a létszámstop megszüntetését, mert az hatalmas problémákat okozott az államigazgatás működésében, de a munkaerőpiacon is. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban