Szerbia
Szigorodnak a járművezetői jogosítvány megszerzésének feltételei Szerbiában

Aki április 3-a után szerzi meg a jogosítványt, 2-4 évig még kezdőnek számít, s számos korlátozást kell tiszteletben tartania a szerbiai közlekedésbiztonsági törvény rendelkezései értelmében.

Az új szabályozás szerint, ha valaki 18 évesen levizsgázik, próbaengedélyt kap, amit a 21 évesen vagy két év tapasztalatszerzést követően cserélhet le, írja a Novosti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például, egy 35 éves személynek is, a szigorúbb előírások szerint, két évig csiszolnia kell a tudását, hogy megszerezze a végleges járművezetői engedélyt.

„A korábbi törvény szerint a próbaengedély egy évig volt érvényes” – mondta Mladen Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Gazdasági Kamarájának tagja.

A közlekedésbiztonsági törvény 182. szakasza szerint a próbaengedéllyel rendelkező személy csak olyan személy jelentlétében vezetheti a járművet, akinek legalább ötéves vezetői tapasztalata van.

Emellett a járműben nem utazhat háromnál több személy, beleszámolva azt a személyt is, akinek a jelenlétében vezethet. Ez csak a kiskorúakra vonatkozik. A 21 évnél idősebbek egyedül is vezethetnek.

Továbbá az autó nem lehet több mint 80 kilowattos, valamint 23 és 6 óra között nem vezethetnek a kezdő sofőrök. (Kurir.rs, Tanjug, Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. MÁRCIUS 17. [ 7:04 ]

Akinek nem elég a 30 órás tanulói kiképzés (annak idején ennyi volt a kötelező óraszám) az ne is vezessen gépjárművet. Nem a kiképzéssel és a gyakorlattal van baj. A sofőrök 99 % biztonságosan vezet. A maradékkal van gond, aki autóversenyzőt játszik, fogadásból a szembemenő sávban hajt át a hídon (! Újvidék) és az ittasan vezető rendőrfőnökök(!) kel. Az utakat kellene megjavítani és biztosabbá tenni. Kifogástalan autókat kérnek az utakra - legyenek az utak is olyanok.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 15. [ 13:04 ]

Ez ami itt felvan sorolva, ez a szerbiai idiótalizmus. Mert április 3. után megjelennek az újengedélyesek akik még a szerbiai utakon való vezetéshez alkalmatlanok. Tehát ha még a 35 éveseknek is kell csiszolni a járművezetési tudásukat, akkor én 76 évesen bajban vagyok, mert annyi csiszolás után én már elcsiszoltam a járművezetési tudásom. Nem vagyok valami Rašeta, de a próbaengedély 99-ik évig kellene szólni.


Az EU 70 millió eurót ad Szerbiának - illusztráció
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Mindenkinek világos, hogy semmi köze az egészségügyi kritériumokhoz annak, hogy Montenegró továbbra sem engedélyezi az országba való belépést a szerb állampolgárok számára, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök annak kapcsán, hogy Montenegró kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyeknek a polgárai...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:23 ]
Ana Brnabić kormányfő ma úgy értékelte, Szerbia kiválóan helyállt a koronavírus-járványban, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a betegség eddig már 241 halálos áldozatot követelt. A B92 televíziónak elmondta, Szerbia a világon az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a járvány miatti halálozási arány,...
2020. MÁJUS 29.
[ 12:34 ]
Mintegy félmillió szerbiai polgár kapja meg naponta az állam által biztosított 100 eurós egyszeri segélyt. Felmerül azonban a kérdés, hogy meddig kell felvenni a pénzt, ha a kizárólag erre a célra nyitott számlára utalták át. A B92 a pénzügyminisztériumtól olyan információt kapott, hogy nincs határidő a pénz...
2020. MÁJUS 29.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban