Szerbia
Szigorodnak a járművezetői jogosítvány megszerzésének feltételei Szerbiában

Aki április 3-a után szerzi meg a jogosítványt, 2-4 évig még kezdőnek számít, s számos korlátozást kell tiszteletben tartania a szerbiai közlekedésbiztonsági törvény rendelkezései értelmében.

Az új szabályozás szerint, ha valaki 18 évesen levizsgázik, próbaengedélyt kap, amit a 21 évesen vagy két év tapasztalatszerzést követően cserélhet le, írja a Novosti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például, egy 35 éves személynek is, a szigorúbb előírások szerint, két évig csiszolnia kell a tudását, hogy megszerezze a végleges járművezetői engedélyt.

„A korábbi törvény szerint a próbaengedély egy évig volt érvényes” – mondta Mladen Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Gazdasági Kamarájának tagja.

A közlekedésbiztonsági törvény 182. szakasza szerint a próbaengedéllyel rendelkező személy csak olyan személy jelentlétében vezetheti a járművet, akinek legalább ötéves vezetői tapasztalata van.

Emellett a járműben nem utazhat háromnál több személy, beleszámolva azt a személyt is, akinek a jelenlétében vezethet. Ez csak a kiskorúakra vonatkozik. A 21 évnél idősebbek egyedül is vezethetnek.

Továbbá az autó nem lehet több mint 80 kilowattos, valamint 23 és 6 óra között nem vezethetnek a kezdő sofőrök. (Kurir.rs, Tanjug, Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. MÁRCIUS 17. [ 7:04 ]

Akinek nem elég a 30 órás tanulói kiképzés (annak idején ennyi volt a kötelező óraszám) az ne is vezessen gépjárművet. Nem a kiképzéssel és a gyakorlattal van baj. A sofőrök 99 % biztonságosan vezet. A maradékkal van gond, aki autóversenyzőt játszik, fogadásból a szembemenő sávban hajt át a hídon (! Újvidék) és az ittasan vezető rendőrfőnökök(!) kel. Az utakat kellene megjavítani és biztosabbá tenni. Kifogástalan autókat kérnek az utakra - legyenek az utak is olyanok.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 15. [ 13:04 ]

Ez ami itt felvan sorolva, ez a szerbiai idiótalizmus. Mert április 3. után megjelennek az újengedélyesek akik még a szerbiai utakon való vezetéshez alkalmatlanok. Tehát ha még a 35 éveseknek is kell csiszolni a járművezetési tudásukat, akkor én 76 évesen bajban vagyok, mert annyi csiszolás után én már elcsiszoltam a járművezetési tudásom. Nem vagyok valami Rašeta, de a próbaengedély 99-ik évig kellene szólni.


Hiány lehet akácmézből Szerbiában - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
A Szerbiában élő horvát állampolgárok vasárnap Horvátország belgrádi nagykövetségén és a szabadkai főkonzulátusán adhatják le voksaikat az európai parlamenti választásokon, közölte a szerbiai menekültügyi és migrációs biztosi hivatal. Horvátország minden nagykorú polgára szavazhat, függetlenül attól, hogy...
2019. MÁJUS 22.
[ 12:20 ]
Beolvasás folyamatban