Szerbia
Szigorodnak a járművezetői jogosítvány megszerzésének feltételei Szerbiában

Aki április 3-a után szerzi meg a jogosítványt, 2-4 évig még kezdőnek számít, s számos korlátozást kell tiszteletben tartania a szerbiai közlekedésbiztonsági törvény rendelkezései értelmében.

Az új szabályozás szerint, ha valaki 18 évesen levizsgázik, próbaengedélyt kap, amit a 21 évesen vagy két év tapasztalatszerzést követően cserélhet le, írja a Novosti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például, egy 35 éves személynek is, a szigorúbb előírások szerint, két évig csiszolnia kell a tudását, hogy megszerezze a végleges járművezetői engedélyt.

„A korábbi törvény szerint a próbaengedély egy évig volt érvényes” – mondta Mladen Rašeta, a Szerbiai Autósiskolák Gazdasági Kamarájának tagja.

A közlekedésbiztonsági törvény 182. szakasza szerint a próbaengedéllyel rendelkező személy csak olyan személy jelentlétében vezetheti a járművet, akinek legalább ötéves vezetői tapasztalata van.

Emellett a járműben nem utazhat háromnál több személy, beleszámolva azt a személyt is, akinek a jelenlétében vezethet. Ez csak a kiskorúakra vonatkozik. A 21 évnél idősebbek egyedül is vezethetnek.

Továbbá az autó nem lehet több mint 80 kilowattos, valamint 23 és 6 óra között nem vezethetnek a kezdő sofőrök. (Kurir.rs, Tanjug, Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
kritikus
2019. MÁRCIUS 17. [ 7:04 ]

Akinek nem elég a 30 órás tanulói kiképzés (annak idején ennyi volt a kötelező óraszám) az ne is vezessen gépjárművet. Nem a kiképzéssel és a gyakorlattal van baj. A sofőrök 99 % biztonságosan vezet. A maradékkal van gond, aki autóversenyzőt játszik, fogadásból a szembemenő sávban hajt át a hídon (! Újvidék) és az ittasan vezető rendőrfőnökök(!) kel. Az utakat kellene megjavítani és biztosabbá tenni. Kifogástalan autókat kérnek az utakra - legyenek az utak is olyanok.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 15. [ 13:04 ]

Ez ami itt felvan sorolva, ez a szerbiai idiótalizmus. Mert április 3. után megjelennek az újengedélyesek akik még a szerbiai utakon való vezetéshez alkalmatlanok. Tehát ha még a 35 éveseknek is kell csiszolni a járművezetési tudásukat, akkor én 76 évesen bajban vagyok, mert annyi csiszolás után én már elcsiszoltam a járművezetési tudásom. Nem vagyok valami Rašeta, de a próbaengedély 99-ik évig kellene szólni.


Aleksandar Vučić szerb elnök a Volkswagennél járt, a Prva TV pedig annak járt utána, mennyire jelentős lépés ez a látogatás ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója esetleg gyárat nyisson Szerbiában. Amennyiben megállapodásra jutnának, akkor 1,5 milliárd eurós beruházást kapna az ország, 5000 ember jutna...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 14:02 ]
Ana Brnabić kormányfő a közmédia vendégeként a gazdasági növekedésről beszélt, s elmondta, a Fiat esetében a gyártás csökkenését jegyezték, de a vasművek nem csökkentette a termelést, s megjegyezte, az európai gazdaság is lassult, írja a Tanjug. „Többek között a német és az olasz gazdaság is, amelyek Szerbia fő...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 13:08 ]
A köztársasági képviselőház folytatta a vitát a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényjavaslatról, illetve a vajdasági határozatról. Mint ismeretes, a kormány nem támogatja egyik kezdeményezést sem, az illetékes parlamenti bizottság szerint az utóbbi pedig egyenesen alkotmányellenes. Nenad Čanak, az előterjesztő...
2019. MÁRCIUS 21.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban