Szerbia
Fabrizi: Az Európai Unió álláspontja nem változott

Az Európai Unió álláspontja világos, s nem történt változás a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd formátumában, jelentette ki Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője.

Fabrizi arra a kérdésre válaszolva, hogy mit gondol az EP szerbiai jelentéstevőjének, David McAllisternek a felhívásáról, hogy Oroszország és az USA kapcsolódjanak be a párbeszédbe, elmondta, az EU állpáspontja nagyon világos, az unió azért van itt, hogy segítse a két fél közötti párbeszédet, s ezt az ENSZ Közgyűlésének megbízatásából teszi.

„Tehát semmilyen változás nincs. Mi ahhoz ragaszkodunk, hogy jogilag kötelező erejű, fenntartható megállapodás jöjjön létre, a nemzetközi joggal összhangban. Ezt mondta Federica Mogherini főképviselő is az ENSZ-ben. Hozzátette azt is, hogy támogatást vár az ENSZ-tagállamoktól, amikor meghozzák a megállapodást” – nyilatkozta Fabrizi.

McAllister a közelmúltban azt mondta, az EU szándéka szerint közvetítő marad a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben, de van értelme, hogy Oroszország és az Egyesült Államok bekapcsolódjon a helyzet előmozdításáról szóló politikai vitába, írja a Tanjug.

Fabrizi arra a kérdésre felelve, hogy hogyan lehetséges, hogy Pristina továbbra sem vonja vissza a különvámot, emlékeztetett, az EU a kezdetek óta kérte az intézkedés visszavonását, hogy folytatódhasson a párbeszéd.

„Federica Mogherini is ezt mondta New Yorkban, s aláhúzta, jogilag kötelező erejű megállapodást kell elérni, a nemzeközi joggal összhangban” – mondta Fabrizi.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mali: Nem fog emelkedni az áram ára - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 11:58 ]
Előrehozott helyhatósági választásokat tartanak ma négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói községben: Kosovska Mitrovica északi részén, Zvečanban, Zubin Potokon és Leposavićon. A Szerb Lista mind a négy községben állított elnökjelöltet: Leposavićon Zoran Todić, Zubin Potokban Srđan Vulović, Zvečanban...
2019. MÁJUS 19.
[ 8:49 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton megnyitotta az 10-es korridoron levő Kosina 2 autóutat. A megnyitón kijelentette, ez az út jót tesz az önbizalmunknak, a jövőnknek, s segít itthon marasztalni az embereket. Ez a tett is mutatja, hogy ugyanúgy tudunk dolgozni, mint azok, akik előttünk vannak, s akiket utol is tudunk érni. A...
2019. MÁJUS 18.
[ 21:10 ]
A Čačak közelében lévő Pakovraće településen elkezdődött a 11-es közúti folyosó Preljina és Požega közötti szakaszának építése. Aleksandar Vučić szerb elnök elmondta, a Montenegró felé vezető autópálya egyik legnehezebb szakaszának építése kezdődött, s hangsúlyozta, az autópályák új beruházásokat...
2019. MÁJUS 17.
[ 19:00 ]
Beolvasás folyamatban