Szerbia
Fabrizi: Az Európai Unió álláspontja nem változott

Az Európai Unió álláspontja világos, s nem történt változás a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd formátumában, jelentette ki Sem Fabrizi, az EU szerbiai delegációjának vezetője.

Fabrizi arra a kérdésre válaszolva, hogy mit gondol az EP szerbiai jelentéstevőjének, David McAllisternek a felhívásáról, hogy Oroszország és az USA kapcsolódjanak be a párbeszédbe, elmondta, az EU állpáspontja nagyon világos, az unió azért van itt, hogy segítse a két fél közötti párbeszédet, s ezt az ENSZ Közgyűlésének megbízatásából teszi.

„Tehát semmilyen változás nincs. Mi ahhoz ragaszkodunk, hogy jogilag kötelező erejű, fenntartható megállapodás jöjjön létre, a nemzetközi joggal összhangban. Ezt mondta Federica Mogherini főképviselő is az ENSZ-ben. Hozzátette azt is, hogy támogatást vár az ENSZ-tagállamoktól, amikor meghozzák a megállapodást” – nyilatkozta Fabrizi.

McAllister a közelmúltban azt mondta, az EU szándéka szerint közvetítő marad a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben, de van értelme, hogy Oroszország és az Egyesült Államok bekapcsolódjon a helyzet előmozdításáról szóló politikai vitába, írja a Tanjug.

Fabrizi arra a kérdésre felelve, hogy hogyan lehetséges, hogy Pristina továbbra sem vonja vissza a különvámot, emlékeztetett, az EU a kezdetek óta kérte az intézkedés visszavonását, hogy folytatódhasson a párbeszéd.

„Federica Mogherini is ezt mondta New Yorkban, s aláhúzta, jogilag kötelező erejű megállapodást kell elérni, a nemzeközi joggal összhangban” – mondta Fabrizi.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Azon kívül, hogy az amerikai külügyminisztérium jelentése részletesen elemzi Szerbia és Koszovó biztonsági és igazságügyi rendszerének állapotát az emberi jogok kontextusában, pálcaként is szolgál, amellyel a két felet visszazavarják a tárgyalóasztalhoz. A dokumentum az emberi jogok témakörébe tartozó tipikus...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 12:19 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, egyes felmérések szerint a hétvégi tüntetéseket követően több szavazatot kapna, mint bármikor, politikai ellenfelei pedig kevesebbet, mint bármikor. A Pink televízió vendégeként elmondta, a vasárnapi tüntetések alatt, amikor a demonstrálók körbevették az elnöki hivatalt, a...
2019. MÁRCIUS 18.
[ 9:35 ]
Szerbia nem akar koszovói összetűzést, hiszen egy következő háború teljesen tönkretenné az országot, miközben most is negatív a népszaporulat, jelentette ki Aleksandar Vučić elnök az este a Pink televízió műsorában. „Sokfelől nehezedik rám nyomás, de sikerül egyensúlyozni. A korábbinál jobb a nemzetközi...
2019. MÁRCIUS 17.
[ 22:28 ]
Beolvasás folyamatban