Szerbia
Az ügyészség vizsgálati fogságot kér az RTS-be behatolókra

A belgrádi felsőbb ügyészség 30 napos vizsgálati fogságot javasolt az 1 az 5 millióból elnevezésű tüntetés öt résztvevőjére, amiért behatoltak a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) épületébe. Nyilvános rendezvényen való erőszakos magatartással terhelik őket.

Az ügyészség szóvivője a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, azért van szükség a vizsgálati fogságra, hogy az érintettek ne vehessenek részt újabb tüntetéseken. Ők egyébként a kihallgatáson tagadták, hogy azzal a szándékkal léptek volna be az RTS épületébe, hogy valakiben vagy valamiben kárt okozzanak.

A vizsgálati fogságról a belgrádi felső bíróságnak az előzetes eljárás lefolytatásával megbízott bírája döntött, és elutasította az indítványt.

A szombati történések miatt korábban már hat személyt 30 napos szabadságvesztésre ítéltek, egyet pedig 20 ezer dináros pénzbüntetéssel sújtottak.

A Beta azt írja, hogy az elítéltek által benyújtott fellebbezés ügyében a fővárosi fellebbviteli szabálysértési bíróság az illetékes: 48 órája van a fellebbezések elbírálására. Ez a szerv nem árulta el azonban, hogy megkapták-e már a papírokat.

Aleksandar Vučić szerb államfő a kegyelemosztással kapcsolatos hírekre reagálva kijelentette: csak a bűncselekmények miatt elítélteknek és ezzel vádlottaknak adhat kegyelmet, a szabálysértési ügyekben nincs ilyen hatásköre. Hozzátette: reméli, hogy a szabálysértési ügyekben elítélteket felmentik a fellebbezést követően, mert szerinte „azok a felelősök, akik felhasználták őket”.

Az államfő szerint az ellenzék vezetői visszaéltek a fiatalokkal, arra használták őket, hogy választások nélkül kerülhessenek hatalomra. Leszögezte továbbá, hogy az állam nem fogja engedélyezni a törvénytelen cselekményeket, így például az útlezárásokat.

Hasonló álláspontot képvisel Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is, aki a Szabadkai Magyar Rádiónak nyilatkozott a témában. Aggasztónak tartja, hogy a megmozdulásokba középiskolás fiatalokat is belevontak, méghozzá eszközként. „Nem lehet olyan foka a frusztráltságnak, ami feljogosít bárkit is arra, ami a hétvégén történt. Törvényes keretek között mindenki kinyilváníthatja véleményét, ám a határ az erőszak alkalmazása” – nyilatkozta Pásztor a Szabadkai Magyar Rádiónak.

Az emberjogi ügyvédek bizottsága, a JUKOM példátlannak minősítette, hogy az államfő és a kormány tagjai üzeneteket fogalmaznak meg arról, hogyan kellene eljárnia az ügyben az igazságszolgáltatásnak.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos időközben kijelentette, hogy támogatja a tiltakozásra való jogot és a szólásszabadságot a Nyugat-Balkánon, ám elítéli az erőszak minden formáját.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Cáfol a szerb védelmi minisztérium - illusztráció
2019. JÚLIUS 16.
[ 14:52 ]
Belső reformokra van szükség az Európai Unióban, és csak azt követően lehet szó bővítésről - hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Belgrádban. Mint mondta, az EU a jelenlegi 28 tagú felállással nem működőképes, változásra van szükség, és a belső uniós reformokat a szerb reformokkal párhuzamosan...
2019. JÚLIUS 15.
[ 19:40 ]
Az Air Serbia nemzeti légitársaság Airbus A319-es repülője ma első alkalommal indult el Nürnbergbe, ezzel pedig létrejött a légi közlekedés a niši Nagy Konstantin reptér és a német város között. Szerbia második legnagyobb repteréről induló járat csupán egy abból a 12-ből, amelynek a bevezetését az elkövetkező...
2019. JÚLIUS 15.
[ 17:57 ]
Dobrivoje Radović, a szerbiai málna- és szedertermelők egyesületének elnöke kijelentette, hogy a szervezet igazgatóbizottságának tagjai holnap 11 óra 55 perckor éhségsztrájkba kezdenek a málna alacsony ára miatt. Radović a Betának elmondta, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért,...
2019. JÚLIUS 15.
[ 17:39 ]
Beolvasás folyamatban