Szerbia
Továbbra is Németország a legvonzóbb célpont a szerbiai fiatalok számára

Azok a fiatalok, akik el akarnak költözni Szerbiából, Németországot tartják a legjobb választásnak, derül ki a Friedrich Ebert Alapítvány szerbiai irodájának felméréséből.

A 14 és 29 év között szerbiai fiatalok háromnegyede szeretne elköltözni az országból, így ebben a tekintetben a régió országai közül Szerbia áll az élen.

Az ország elhagyásának vágya szembetűnőbb azoknál a válaszadóknál, akiknek nagyobb ambícióik vannak a tanulás tekintetében, s ez a tény nem függ sem a válaszadók nemétől, sem lakóhelyüktől. A diákok 34 százaléka nagyon el akar menni az országból, az egyetemi hallgatók körében pedig ez az arány 30 százalék. Azoknak a a fiataloknak a 23 százaléka, akik nem tanulnak, szintén külföldre szeretne költözni.

Németország mellett Svájc, Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok is népszerű célpontok a fiatalok körében. A költözés fő okaként a szociális feltételek javulása terén tapasztalt rossz helyzetet és pesszimizmust említik.

A felmérés szerint a fiatalokat az anyagi helyzetük javítása és az oktatás miatt vonzza a külföldi élet. A felmérésből az is kiderül, hogy azok a fiatalok, akik az elkövetkező kilenc hónapban szándékozzák elhagyni az országot, kevésbé tájékozottak a költözéssel kapcsolatos tényekről, s főleg a már ott élő rokonok vagy barátok segítségére támaszkodnak.

A Friedrich Ebert Alapítvány több mint 1100, 14 és 29 év közötti szerbiai fiatalt vont be a felmérésbe, amelynek eredményeit a Fiatalok Szerbiában 2018/2019 című kiadványban publikálta. (Nova Ekonomija)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
A szerbiai tisztségviselők sorra fejezték ki ma jókívánságaikat a hívőknek, akik ma ünneplik a húsvétot. Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján gratulált ma minden hívőnek, aki a Gergely-naptár szerint ünnepli a húsvétot. „A legnagyobb keresztény ünnep alkalmából minden hívőnek, aki most ünnepli a...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:01 ]
Stanislav Hočevar belgrádi érsek Szendrőn (Smederevo) szolgáltatta ma a húsvéti misét. A Gergely-naptár szerint ünneplő híveknek szánt húsvéti üzenetében figyelmeztetett arra, hogy „minden rossz, ami jelen van bennünk, köztünk és társadalmunkban, a személyes és kollektív bűn termése”. „A kollektív bűn...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban