Szerbia
Továbbra is Németország a legvonzóbb célpont a szerbiai fiatalok számára

Azok a fiatalok, akik el akarnak költözni Szerbiából, Németországot tartják a legjobb választásnak, derül ki a Friedrich Ebert Alapítvány szerbiai irodájának felméréséből.

A 14 és 29 év között szerbiai fiatalok háromnegyede szeretne elköltözni az országból, így ebben a tekintetben a régió országai közül Szerbia áll az élen.

Az ország elhagyásának vágya szembetűnőbb azoknál a válaszadóknál, akiknek nagyobb ambícióik vannak a tanulás tekintetében, s ez a tény nem függ sem a válaszadók nemétől, sem lakóhelyüktől. A diákok 34 százaléka nagyon el akar menni az országból, az egyetemi hallgatók körében pedig ez az arány 30 százalék. Azoknak a a fiataloknak a 23 százaléka, akik nem tanulnak, szintén külföldre szeretne költözni.

Németország mellett Svájc, Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok is népszerű célpontok a fiatalok körében. A költözés fő okaként a szociális feltételek javulása terén tapasztalt rossz helyzetet és pesszimizmust említik.

A felmérés szerint a fiatalokat az anyagi helyzetük javítása és az oktatás miatt vonzza a külföldi élet. A felmérésből az is kiderül, hogy azok a fiatalok, akik az elkövetkező kilenc hónapban szándékozzák elhagyni az országot, kevésbé tájékozottak a költözéssel kapcsolatos tényekről, s főleg a már ott élő rokonok vagy barátok segítségére támaszkodnak.

A Friedrich Ebert Alapítvány több mint 1100, 14 és 29 év közötti szerbiai fiatalt vont be a felmérésbe, amelynek eredményeit a Fiatalok Szerbiában 2018/2019 című kiadványban publikálta. (Nova Ekonomija)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Đorđević munka- és szociális ügyi miniszter arra utasította a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, hogy végzéseiket, határozataikat és egyéb beadványaikat ezentúl Braille-írással is tegyék elérhetővé. „A szerb kormány célja, hogy minden állampolgára javára építse az államot, és azzal, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:26 ]
A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában. Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni...
2019. JÚLIUS 19.
[ 20:01 ]
Sötét fellegek tornyosultak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fölé, miután Koszovó bevezette a százszázalékos vámot a szerbiai termékekre, jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár berlini tudósítókkal beszélgetve hangsúlyozta, Németországnak jelentős érdeke fűződik Szerbia és Koszovó európai...
2019. JÚLIUS 19.
[ 16:52 ]
Beolvasás folyamatban