Szerbia
Meghalt Mirjana Marković

Életének 77. évében egy szocsi kórházban meghalt Mirjana Marković, Slobodan Milošević egykori jugoszláv elnök özvegye, jelenti a belgrádi sajtó.

Oroszországban halt meg, mivel ott kapott menedékjogot, miután elszökött a szerb igazságszolgáltatás elől. A szerb hatóságok elfogatóparancsot írtak ki ellene az állami lakások 2000. évi odaítélése kapcsán történt visszaélésekkel foglalkozó nyomozás keretében, írja a Tanjug.

Mirjana Marković 1942. október 10-én született Požarevacon. A Belgrádi Egyetemen tanult szociológiát, később a doktori fokozatot is megszerezte.

Szociológiát adott elő több egyetemen is, köztük a belgrádi Természettudományi-matematikai Karon. Rendes tagja volt az Orosz Társadalomtudományi Akadémiának, vendégelőadója és tiszteletbeli professzora a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemnek. Több mint száz szociológiai tanulmányt írt, valamint két tankönyvet jelentetett meg szociológia témában. Munkáit számos nyelvre lefordították.

Akadémiai karrierje mellett főleg politikai szerepvállalásáról volt híres.

A 23 baloldali és kommunista párt alkotta Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) egyik alapítója volt. 2000 októberéig pártja volt a Slobodan Milošević vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) fő koalíciós partnere.

A Milošević-rezsim bukása után néhány évvel vádat emeltek Mirjana Marković ellen, mert az ügyészség szerint felbujtotta Živka Kneževićet, a szerb kormány egykori főtitkárát és a lakhatási kérdésekkel foglalkozó kormánybizottság tagját, hogy éljen vissza hivatali helyzetével, s így kapott Marković unokájának dadája lakást, holott a törvényes feltételek ehhez nem voltak meg.

Miután elszökött az országból, a szerbiai Interpol 2005-ben elfogatóparancsot írt ki Mirjana Marković ellen. 2010-ben az orosz főügyészség képviselői közölték, Marković politikai menedékjogot élvez Oroszországban, s így nincs lehetőség letartóztatására a szerb elfogatóparancs alapján. A szökés miatt Mirjana Marković nem vett részt férje, Slobodan Milošević temetésén sem, aki 2005 márciusában halt meg a Hágai Törvényszék börtönében, ahová az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök miatt került.

A sajtóban Mirjana Markovićot többször is lehetséges megbízóként említik Ivan Stambolić és Slavko Ćuruvija meggyilkolása kapcsán, valamint cigarettacsempészés megszervezése kapcsán is felmerült a neve, de ezekkel az állításokkal kapcsolatban soha nem hallgatták ki.

A múlt hónapban a Belgrádi Fellebbviteli Bíróság hatályon kívül helyezte azt az ítéletet, amellyel 19 év után egy év börtönbüntetésre ítélték hivatali helyzettel való visszaélés miatt. A határozatban elrendelték, hogy tárgyalják újra az ügyet a Belgrádi Felső Bíróságon. Leszögezték, nem világos, hogy az elsőfokú bíróság miért nem állapította meg a bűncselekmény elévülését, tekintettel arra, hogy Markovićot 2000 szeptemberében elkövetett bűncselekménnyel vádolták meg.

Dačić részvétet nyilvánít

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke részvétét fejezte ki a Milošević családnak Mirjana Marković halála kapcsán.

A táviratban azt üzente, az SPS kész arra, hogy a családdal való megbeszélés alapján segítsen a temetés megszervezésében, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Đorđević munka- és szociális ügyi miniszter arra utasította a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, hogy végzéseiket, határozataikat és egyéb beadványaikat ezentúl Braille-írással is tegyék elérhetővé. „A szerb kormány célja, hogy minden állampolgára javára építse az államot, és azzal, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:26 ]
A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában. Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni...
2019. JÚLIUS 19.
[ 20:01 ]
Sötét fellegek tornyosultak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fölé, miután Koszovó bevezette a százszázalékos vámot a szerbiai termékekre, jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár berlini tudósítókkal beszélgetve hangsúlyozta, Németországnak jelentős érdeke fűződik Szerbia és Koszovó európai...
2019. JÚLIUS 19.
[ 16:52 ]
Beolvasás folyamatban