Szerbia
Szerb-magyar csúcstalálkozó: Dačić Szijjártóval tárgyalt az együttes kormányülés előtt

Ivica Dačić szerb kormányalelnök, külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt a két ország kormányának mai szabadkai együttes ülését megelőzően.

A találkozón a felek kölcsönös elégedettségüket fejezték ki a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi alakulásával, amely fejlődését a két kormány rendszeresen megtartott együttes ülései is megerősítik.

Hangsúlyozták, fontos fenntartani a két kormány együttes ülései megtartásának jelenlegi dinamikáját, amely erőteljes politikai üzenetet közvetít, s megerősíti a két ország között fennálló magas fokú megértést és bizalmat.

A felek megállapították, hogy a két ország átfogó együttműködése folyamatosan fejlődik, s az elkövetkező időszak prioritásai közé tartozik az energetikai stabilitás és a jobb infrastrukturális összeköttetés megteremtése.

Ivica Dačić megköszönte Szijjártó Péternek a Szerbia európai integrációja során nyújtott következetes támogatását.

Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki a magyar nemzeti kisebbség szerbiai helyzetét illetően.

A találkozó témái között szerepelt a régióbeli helyzet, valamint az aktuális nemzetközi kérdésekről is szó esett, tudósít az RTV.

Szijjártó: Magyarország érdeke az erős Szerbia

Magyarország egyértelmű érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán.

A politikus a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel. Elmondta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával. "Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja" - húzta alá az MTI tudósítása szerint.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
A szerbiai tisztségviselők sorra fejezték ki ma jókívánságaikat a hívőknek, akik ma ünneplik a húsvétot. Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján gratulált ma minden hívőnek, aki a Gergely-naptár szerint ünnepli a húsvétot. „A legnagyobb keresztény ünnep alkalmából minden hívőnek, aki most ünnepli a...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:01 ]
Stanislav Hočevar belgrádi érsek Szendrőn (Smederevo) szolgáltatta ma a húsvéti misét. A Gergely-naptár szerint ünneplő híveknek szánt húsvéti üzenetében figyelmeztetett arra, hogy „minden rossz, ami jelen van bennünk, köztünk és társadalmunkban, a személyes és kollektív bűn termése”. „A kollektív bűn...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban