Szerbia
Szerb-magyar csúcstalálkozó: Dačić Szijjártóval tárgyalt az együttes kormányülés előtt

Ivica Dačić szerb kormányalelnök, külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt a két ország kormányának mai szabadkai együttes ülését megelőzően.

A találkozón a felek kölcsönös elégedettségüket fejezték ki a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi alakulásával, amely fejlődését a két kormány rendszeresen megtartott együttes ülései is megerősítik.

Hangsúlyozták, fontos fenntartani a két kormány együttes ülései megtartásának jelenlegi dinamikáját, amely erőteljes politikai üzenetet közvetít, s megerősíti a két ország között fennálló magas fokú megértést és bizalmat.

A felek megállapították, hogy a két ország átfogó együttműködése folyamatosan fejlődik, s az elkövetkező időszak prioritásai közé tartozik az energetikai stabilitás és a jobb infrastrukturális összeköttetés megteremtése.

Ivica Dačić megköszönte Szijjártó Péternek a Szerbia európai integrációja során nyújtott következetes támogatását.

Szijjártó Péter elégedettségét fejezte ki a magyar nemzeti kisebbség szerbiai helyzetét illetően.

A találkozó témái között szerepelt a régióbeli helyzet, valamint az aktuális nemzetközi kérdésekről is szó esett, tudósít az RTV.

Szijjártó: Magyarország érdeke az erős Szerbia

Magyarország egyértelmű érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán.

A politikus a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel. Elmondta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával. "Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja" - húzta alá az MTI tudósítása szerint.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belgrádban ma tartotta meg alakuló ülését a szerbiai falvak újjáélesztésével foglalkozó nemzeti tanács. A Szerbia Palotában megtartott alakuló ülésen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, az ülés elnöklői pedig Milan Krkobabić regionális fejlesztési miniszter és Dragan Škorić akadémikus voltak. A nemzeti tanács...
2019. JÚNIUS 13.
[ 14:17 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter az kisérettségi megtartása előtt elmondta: a tesztek biztonságáért az igazgatók, az iskolák felügyelő szervei, a helyi és köztársasági tanfelügyelők felelnek. Šarčević az RTS-nek elmondta: azokban az iskolákban, amelyekben korábban nagyon rossz volt az ellenőrzés, most rigorózus...
2019. JÚNIUS 13.
[ 11:55 ]
A Szerbiai Közjegyzői Kamara (JKS) felszólította a polgárokat, hogy amint megszerzik a középiskolai és egyetemi iratkozáshoz szükséges dokumentumokat, a közjegyzői irodákban hitelesítsék azokat. A közjegyzők a munkaidejük alatt ingyenesen hitelesítik ezeket a dokumentumokat, éppen ezért a kamara arra szólítja fel a...
2019. JÚNIUS 13.
[ 11:54 ]
Beolvasás folyamatban