Szerbia
Szerb-magyar csúcs: Kiváló politikai kapcsolatok, erősödő gazdasági együttműködés
A kisebbségek jogainak kölcsönös tiszteletben tartása

Tizenegy megállapodást írtak alá a szerb-magyar közös kormányülést követően Szabadkán.

A két kormányfő elsőként az infrastrukturális fejlesztésekről szóló megállapodást írta alá, majd a miniszterek, minisztériumok képviselői látták el kézjegyükkel a további dokumentumokat az uniós integráció területén való együttműködésről, a magyar honvédelmi és a szerb munkaügyi-, veteránügyi- és szociálisügyi minisztériumok együttműködésről. Kormányközi megállapodás született a fenntartható vízgazdálkodásról a közös érdekű vízgyűjtő területeken. Megállapodtak, hogy Magyarország technikai segítséget nyújt a rendvédelmi tevékenységhez Szerbia területén. Szándéknyilatkozat született a Szeged-Szabadka vasútvonal korszerűsítéséről, a tiszai zsilipek felújításáról. Kölcsönösen elismerik az államilag elismert diplomákat, egyéb okiratokat. Együttműködnek majd az ifjúsági kérdések és a sport területén, a környezetvédelemben, de hadfelszerelési és kutatási együttműködést is indítanak.

A megállapodások aláírása után Ana Brnabić és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott.

A szerb miniszterelnök azt mondta, hogy az együttes üléseken egyre több téma és projekt szerepel, ami azt bizonyítja, hogy ezek az összejövetelek nem formális jellegűek, hisz konkrét megállapodások születnek, s nagyon sok a további javaslat, a terv. Ana Brnabić rámutatott, hogy ezek a megállapodások meg is valósulnak. A 4. együttes ülés óta megnyílt a Haraszti-Bácsszentgyörgy közti határátkelő, idén megnyílik a Rábé-Kübekháza átkelő, jövőre pedig kibővítik a horgosi átkelőt. Ugyancsak felújították és átadták a szabadkai zsinagógát. A délnyugat-szerbiai Ariljeben ugyanakkor gyümölcsfeldolgozó üzem létesült.

Ana Brnabić hangsúlyozta, Szerbia és Magyarország kapcsolatai példaként szolgálhatnak arra, hogyan kell kinéznie két ország között a jószomszédi együttműködésnek. Budapest támogatja Belgrád integrációs törekvésit, s ez a támogatás az EU belső problémái ellenére sem hagyott alább.

Budapest Koszovó kapcsán is kiegyensúlyozott politikára törekszik. Magyarország elismerte ugyan a déli szerb tartomány önállóságát, de a két ország kapcsolatainak a kiteljesedésével jobb az információáramlás is a szerb és a magyar kormány között, s ezért Budapest például tartózkodott a szavazáskor, amikor arról volt szó, hogy Koszovót vegyék fel az Interpolba, de az is előfordult, hogy Budapest Belgráddal együtt szavazott Koszovó kapcsán nagyon fontos kérdésekben, mint például a koszovói szerbek jogainak a védelme.

A politikai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok is egyre jobbak, mutatott rá Brnabić.

2018-ban az árucsere forgalom elérte az 1 milliárd 710 millió eurót, ami 15 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ana Brnabić arra számít, hogy ez az összeg idén még nagyobb lesz. Szerbia harmadik legnagyobb gazdasági partnere Németország és Olaszország után Magyarország.

Megindult a Belgrád-Budapest gyorsvasút első szakaszának kiépítése, 2020 elején indul az Újvidék-Szabadka közti szakasz építése, mondta el a szerb kormányfő. A második nagy közös projekt a Török áramlat gázvezeték építése, Szerbia nemsokára már kiadja az építési engedélyeket is az első szakaszokra, tette hozzá.

A kisebbségvédelem terén is kiváló az együttműködés, értékelt Ana Brnabić. A szerb kormányfő köszönetet mondott magyar kollégájának, hogy segítenek a magyarországi szerbek identitásának a megőrzésében. Tavaly egy kormánydöntés alapján további 3,2 millió eurót kapott az ottani szerb közösség a szerb nyelv, az iskolák, a templomok megóvására. Kiemelte, ugyanakkor a szerb kormány is kiemelt partnerének tekinti a Magyar Nemzeti Tanácsot.

Ana Brnabić elmondta, hogy javaslatot tett egy általános jellegű, stratégiai partnerségi egyezmény megfogalmazására. Erre most kiváló feltételek vannak.

Orbán Viktor beszéde kezdetén egyetlen szóval remeknek minősítette a kormányülést. Mint mondta,

szeretnek Szerbiával együttműködni, mert a beszéd és cselekvés aránya kiváló. Ez azt jelenti, hogy minden megkötött megállapodás megvalósul. Ugyanakkor Szerbiában tanulni tudnak a magyar kormány tagjai. Ilyenek például az államadósság elleni közdelemben elért szerbiai eredmények. 70 százalékról 50 közelébe sikerült leszorítani ezt az értéket, ami figyelemre méltó, mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő elmondta, hogy egyszerre beszéltek a jelenről és a jövőről. Olyan programokat valósítottak meg, amik jók a szerbeknek és magyaroknak is. A vasút korszerűsítésével a Belgrád és Budapest közötti menetidő a jelenlegi 7-8 óráról 2-3 órára csökken. A Szabadka-Szeged és Szabadka-Baja vasútvonal újraépítése is mindenki javára válik, fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, támogatta a szerb fél kérését, hogy a magyar beruházások Szerbia déli területeire is terjedjenek ki. Magyarország szívesen ruház be más szerbiai területeken is, ahol szívesen látják a magyar tőkét, s ha elmondják, milyen gazdasági területeken lehetséges ez. A tapasztalatok szerint az agrár, az infrastruktúra fejlesztése, a pénzügyi szektor lehetnek ilyen területek, mondta Orbán Viktor.

A jövőről szólva elmondta, hogy a közép-európai országok hamarosan utolérik a Nyugat gazdasági növekedését. Ez is azt mutatja, hogy a bővítés a régi tagoknak is a javára válik. A következő történelmi feladat Szerbia uniós csatlakoztatása. Ha az EU nem kap új perspektívát, akkor az Unió teljesítménye le fog csökkenni. Magyarország azon dolgozik, hogy Szerbia minél gyorsabban az EU tagja legyen, ez minden állam érdeke.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarország és Szerbia akkor tud fejlődni, ha politikai stabilitás van. Elismerését fejezte ki Szerbia vezetőinek azért a stabilitásért, amit Szerbiában kialakítottak, mert így van gazdasági növekedés és így lehet együttműködés.

A kisebbségek kapcsán is kölcsönös gesztusokat tett egymásnak a két ország azzal, hogy elismerték mindazt, amit a két kormány tett a kisebbségek érdekében, mutatott rá a magyar kormányfő.

A szerb kormány által meghozott döntések, amik a kisebbségek kulturális autonómiáját biztosítják, Európában is példaértékűek. Ha ez általános lenne egész Európában, akkor egész Európa boldogabban és nyugodtabban élhetné az életét, vélekedett Orbán Viktor.

A gazdaságról szólva elmondta, hogy jelentős pénzeszközöket nyitottak meg szerbiai beruházások céljából magyaroknak és szerbeknek, illetve közös vállalkozásoknak is. Az Exim Bankban hitelalapot nyitottak. Az eddigi tapasztalat jó. Két év alatt 30 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Idén is folytatják a gazdaságfejlesztési programot , idén több mint 7 milliárd forint értékben.

Orbán Viktor elmondta, örömmel fogadták a szerb javaslatot, hogy a kapcsolatokat egy átfogó szerződésben is rögzítsék. Talán ehhez már a következő kormányülésen is közelebb juthatnak, mondta és magyarországi látogatásra hívta meg Ana Brnabićot.

Az együttes ülés értékelése után újságírói kérdésekre válaszoltak.

Ana Brnabić elmondta, hogy jónak tartja, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok is szavazhatnak a küszöbönálló európai parlamenti választásokon. Arra szólította a szavazati joggal rendelkezőket, hogy minél nagyobb számban voksoljanak majd.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Azoknak az autóknak, amelyeket a taxisok állami támogatásból vásárolnak meg, kötelezően fehér színűnek kell lenniük, viszont a jármű típusa és ára már nincs megszabva, tudta meg a Blic. A támogatás összege néhány ezer euró lesz, a pontos összeg jövő héten derülhet ki, amikor folytatódik az állam, illetve a...
2019. OKTÓBER 17.
[ 16:55 ]
Szerbiában a szegénységi kockázat 2018-ban 24,3 százalékos volt, vagyis 1,4 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS). Az intézet szerint a szegénységi kockázat nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy polgár szegény, hanem nagyobb a kockázata annak, hogy az legyen. Ebbe a...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:41 ]
A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Beolvasás folyamatban