Szerbia
Orbán Viktor Trifunović kijelentéséről: Adnánk mi magyarokat, de nekünk sincs elég otthon

A szerb-magyar kormányfői csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Sergej Trifunović a Szabad Polgárok Mozgalma elnökének minapi kijelentésével –miszerint „a nép elmegy innen, Vučić pedig arabokkal és magyarokkal telepíti be az országot” – kapcsolatban is kérdezték. A magyar kormányfő szerint a “szerbiai ellenzék merőben félresikerült kijelentéséről van szó”.

Újságírói kérdésre Orbán megerősítette, hallott Trifunović kijelentéséről és azt is tudja, hogy Vučić elnök elnézést kért minden magyartól, s hozzátette: “Vannak az itteni ellenzékben olyan politikusok, akik attól félnek, a magyarok nagy számban fognak ideköltözni”.

“Tréfára fordítva a szót: adnánk mi magyarokat, de nekünk sincs belőlük elég otthon”, üzente Orbán, s megállapította, az ellenzék szerencsétlenre sikeredett kijelentéséről van szó.

Ana Brnabić kormányfő ezzel kapcsolatban megismételte Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentését, miszerint a minap elhangzottak nem képviselik Szerbia álláspontját, mitöbb, Sergej Trifunović kijelentése ellentétben áll Szerbia polgárai túlnyomó többségének álláspontjával. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Szerbiában 23 olyan nemzeti kisebbség él, amelyeknek van nemzeti tanácsuk, s általuk Szerbia is gazdagodott. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Tanács pedig éppenséggel a szerbiai kultúra és sokszínűség gazdagításához járul hozzá, s tevékenysége “szöges ellentéte annak, amit ez az ellenzéki vezető a szombati tüntetésen megfogalmazott”.

A magyarországi családtámogatási program miért ne lehetne sikeres Szerbiában is?

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a két kormány mai együttes ülésén szó volt a mindkét országot egyaránt sújtó népességcsökkenésről is.

“Mi Magyarországon elindítottuk a családtámogatási programot. A régióban e kérdésben erősítenünk kell az önbizalmat”, véli a magyar miniszterelnök, aki elmondta, Magyarországot nagyon súlyosan érintette az elmúlt időszakban az, hogy tömegével távoztak polgárai külföldre. A cél az, mutatott rá a kormányfő, hogy minél többen térjenek vissza, s a felmérések azt mutatják, hogy a különféle támogatások és kedvezmények révén a tavalyi évben sikerült elérni, hogy Magyarországra többen jöjjenek vissza, mint ahányan elmentek. Orbán hangsúlyozta, Magyarország munkaképes lakosságának jelenleg a 6 százaléka dolgozik külföldön, míg a szomszédos Ausztriában ez az arány 6,1 százalék. Mint mondta, reményei szerint a külfödre távozók visszatérése néhány év múlva tömeges lesz, mert sokan belátják, hogy a jelenlegi magyarországi bérek, a családtámogatási programok és egyéb ösztönzések miatt kifizetődőbb Magyarországon élni. “Ha ez sikerül Magyarországon, miért ne alkalmazhatná Szerbia vagy bármely másik ország is”, mondta Orbán, hozzátéve: Szerbia északi részéből a magyarok és a szerbek egyaránt elmennek, de meggyőződése, hogy ez a tendencia idővel megfordul, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Đorđević munka- és szociális ügyi miniszter arra utasította a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, hogy végzéseiket, határozataikat és egyéb beadványaikat ezentúl Braille-írással is tegyék elérhetővé. „A szerb kormány célja, hogy minden állampolgára javára építse az államot, és azzal, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:26 ]
A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában. Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni...
2019. JÚLIUS 19.
[ 20:01 ]
Sötét fellegek tornyosultak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fölé, miután Koszovó bevezette a százszázalékos vámot a szerbiai termékekre, jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár berlini tudósítókkal beszélgetve hangsúlyozta, Németországnak jelentős érdeke fűződik Szerbia és Koszovó európai...
2019. JÚLIUS 19.
[ 16:52 ]
Beolvasás folyamatban