Szerbia
A szerb kormány elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekre vonatkozó lex specialis javaslatát

A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos lesz. A törvény a hét végéig be kellene, hogy kerüljön a parlamenti eljárásba.

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: ezzel a lex specialis törvénnyel megoldódik az a probléma, amely már több mint egy évtizede fennáll, de ehhez kemény tárgyalásokra volt szükség, végül pedig kompromisszumos megoldás született.

„Ez a lex specialis egy kompromisszumos megoldás néhány érdekelt fél között: a polgárok, illetve az őket képviselő egyesületek, a bankok és az állam között. A tárgyalások egyáltalán nem voltak könnyűek, de sikerült kompromisszumot kötnünk, amely a lehető legjobb megoldás mind a három fél számára”, magyarázta Mali.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a törvénnyel minden svájci frank alapú lakáshitelt igénylőn segítenek, a tartozás nagyságától függetlenül.

„A tervek szerint a fennmaradt adósságot átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik. További könnyítést jelent, hogy csupán a kamatok nélküli összeget számolják át”, tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a kamatláb nem haladhatja meg a 3,4 százalékot azzal, hogy ehhez még hozzájön a három- vagy hathavi EURIBOR, vagyis az európai irányadó bankközi kamatláb, tehát a fix kamatláb nem lehet több 4 százaléknál.

A törvény életbelépése utáni harminc napon belül a bank köteles kézbesíteni a szerződés megkötéséről szóló ajánlatát az ügyfeleknek. Amennyiben elfogadják, hogy e szerint a törvény szerint számolják át a lakáshiteleket, akkor a felhasználó köteles a dokumentumok átvételétől számított harminc napon belül értesíteni a bankot, hogy elfogadja-e az új szerződést, áll a közleményben.

A törvénytervezet mintegy 16.800 polgár gondját oldja majd meg, aki svájci frank alapú hitel miatt adósodott el. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

New Yorkban megkezdődött Aleksandar Vučić szerb államfő és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter találkozója. A szerb államfő Instagram profilján három fényképet tett közzé a találkozóról. A megbeszélés tovább tart a tervezettnél, mivel Pompeo 15-20 perccel meghosszabbította azt. Az RTS újságírója megtudta:...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 20:11 ]
Elhalasztották Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 29-ére tervezett szerbiai látogatását, tudta meg a Tanjug Törökország belgrádi nagykövetségén. A török elnök az „időpontok összeegyeztethetetlensége” miatt nem jön Szerbiába sem augsztusban, sem szeptemberben, közölte a török nagykövetség. A korábbi...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 12:48 ]
2020-ban a hobbi horgászok éves engedélye 7.000 dinárba kerül, míg a napi engedély ára ezer dinár, a többnapos engedély ára pedig 2.000 dinár lesz minden horgászterületen, áll a Hivatalos Lapban megjelentetett szabályzatban. A 65 évnél idősebbek, a nők, illetve a 60-80 százalékos testi fogyatékossággal rendelkező...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 10:30 ]
Beolvasás folyamatban