Szerbia
A szerb kormány elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekre vonatkozó lex specialis javaslatát

A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos lesz. A törvény a hét végéig be kellene, hogy kerüljön a parlamenti eljárásba.

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: ezzel a lex specialis törvénnyel megoldódik az a probléma, amely már több mint egy évtizede fennáll, de ehhez kemény tárgyalásokra volt szükség, végül pedig kompromisszumos megoldás született.

„Ez a lex specialis egy kompromisszumos megoldás néhány érdekelt fél között: a polgárok, illetve az őket képviselő egyesületek, a bankok és az állam között. A tárgyalások egyáltalán nem voltak könnyűek, de sikerült kompromisszumot kötnünk, amely a lehető legjobb megoldás mind a három fél számára”, magyarázta Mali.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a törvénnyel minden svájci frank alapú lakáshitelt igénylőn segítenek, a tartozás nagyságától függetlenül.

„A tervek szerint a fennmaradt adósságot átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik. További könnyítést jelent, hogy csupán a kamatok nélküli összeget számolják át”, tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a kamatláb nem haladhatja meg a 3,4 százalékot azzal, hogy ehhez még hozzájön a három- vagy hathavi EURIBOR, vagyis az európai irányadó bankközi kamatláb, tehát a fix kamatláb nem lehet több 4 százaléknál.

A törvény életbelépése utáni harminc napon belül a bank köteles kézbesíteni a szerződés megkötéséről szóló ajánlatát az ügyfeleknek. Amennyiben elfogadják, hogy e szerint a törvény szerint számolják át a lakáshiteleket, akkor a felhasználó köteles a dokumentumok átvételétől számított harminc napon belül értesíteni a bankot, hogy elfogadja-e az új szerződést, áll a közleményben.

A törvénytervezet mintegy 16.800 polgár gondját oldja majd meg, aki svájci frank alapú hitel miatt adósodott el. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elfogadták a "Tijana-törvényt": Életfogytiglan a legsúlyosabb bűncselekményekért - illusztráció
2019. MÁJUS 21.
[ 15:03 ]
Maja Kocijančič, az Európai Bizottság szóvivője reagált arra, hogy a pristinai média tévesen értelmezte a lajmi.net portálnak tett kijelentéseit, amelyek arra vonatkoztak, hogy Kadri Veseli, a koszovói parlament elnöke kezdeményezte egy nemzetközi törvényszék létrehozását, amely a Koszovóban elkövetett állítólagos szerb...
2019. MÁJUS 21.
[ 12:58 ]
Radiša Pavlović, a szerb kormány eltűnt csecsemőkkel foglalkozó bizottságának tagja, aki egyben a hasonló tevékenységgel foglalkozó egyesület elnöke is, azt állítja, hogy megvannak az első bizonyítékok arra, hogy 1981-ben elloptak egy újszülöttet a kruševaci kórházból. Ez a ma már 38 éves férfi, aki Aleksinac...
2019. MÁJUS 21.
[ 9:33 ]
Goran Mihajlović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) igazgatóhelyettese a Prva televíziónak elmondta: az idei májusi időjárás egyáltalán nem szokatlan a területeinken. Arra a kérdésre, hogy milyen nyár elé nézünk, Mihajlović elmondta: az elkövetkező egy hónapban folyamatosan követik egymást az esős,...
2019. MÁJUS 21.
[ 9:31 ]
Beolvasás folyamatban