Szerbia
A szerb kormány elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekre vonatkozó lex specialis javaslatát

A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos lesz. A törvény a hét végéig be kellene, hogy kerüljön a parlamenti eljárásba.

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: ezzel a lex specialis törvénnyel megoldódik az a probléma, amely már több mint egy évtizede fennáll, de ehhez kemény tárgyalásokra volt szükség, végül pedig kompromisszumos megoldás született.

„Ez a lex specialis egy kompromisszumos megoldás néhány érdekelt fél között: a polgárok, illetve az őket képviselő egyesületek, a bankok és az állam között. A tárgyalások egyáltalán nem voltak könnyűek, de sikerült kompromisszumot kötnünk, amely a lehető legjobb megoldás mind a három fél számára”, magyarázta Mali.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a törvénnyel minden svájci frank alapú lakáshitelt igénylőn segítenek, a tartozás nagyságától függetlenül.

„A tervek szerint a fennmaradt adósságot átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik. További könnyítést jelent, hogy csupán a kamatok nélküli összeget számolják át”, tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a kamatláb nem haladhatja meg a 3,4 százalékot azzal, hogy ehhez még hozzájön a három- vagy hathavi EURIBOR, vagyis az európai irányadó bankközi kamatláb, tehát a fix kamatláb nem lehet több 4 százaléknál.

A törvény életbelépése utáni harminc napon belül a bank köteles kézbesíteni a szerződés megkötéséről szóló ajánlatát az ügyfeleknek. Amennyiben elfogadják, hogy e szerint a törvény szerint számolják át a lakáshiteleket, akkor a felhasználó köteles a dokumentumok átvételétől számított harminc napon belül értesíteni a bankot, hogy elfogadja-e az új szerződést, áll a közleményben.

A törvénytervezet mintegy 16.800 polgár gondját oldja majd meg, aki svájci frank alapú hitel miatt adósodott el. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A legmagasabb jövedelemmel rendelkező szerbiai polgárok ötödének átlagosan 9,4-szer magasabb a jövedelme, mint a legkevesebbet keresők ötödének fizetése, derül ki az Eurostat hivatalos adataiból. Az Európai Unió országaiban kisebb a különbség, ugyanis ott a legnagyobb bevételt megvalósítók ötöde átlagosan ötször...
2019. JÚLIUS 21.
[ 16:38 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban