Szerbia
A szerb kormány elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekre vonatkozó lex specialis javaslatát

A szerb kormány mai ülésén elfogadta a svájci frank alapú lakáshitelekről szóló törvény javaslatát, amely szerint a hitelesek fennmaradt tartozását átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik, a kamatláb felső határértéke pedig 3,4 százalékos lesz. A törvény a hét végéig be kellene, hogy kerüljön a parlamenti eljárásba.

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: ezzel a lex specialis törvénnyel megoldódik az a probléma, amely már több mint egy évtizede fennáll, de ehhez kemény tárgyalásokra volt szükség, végül pedig kompromisszumos megoldás született.

„Ez a lex specialis egy kompromisszumos megoldás néhány érdekelt fél között: a polgárok, illetve az őket képviselő egyesületek, a bankok és az állam között. A tárgyalások egyáltalán nem voltak könnyűek, de sikerült kompromisszumot kötnünk, amely a lehető legjobb megoldás mind a három fél számára”, magyarázta Mali.

A pénzügyminiszter szerint ezzel a törvénnyel minden svájci frank alapú lakáshitelt igénylőn segítenek, a tartozás nagyságától függetlenül.

„A tervek szerint a fennmaradt adósságot átszámolják euróba, az így kapott összeget pedig 38 százalékkal csökkentik. További könnyítést jelent, hogy csupán a kamatok nélküli összeget számolják át”, tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint a kamatláb nem haladhatja meg a 3,4 százalékot azzal, hogy ehhez még hozzájön a három- vagy hathavi EURIBOR, vagyis az európai irányadó bankközi kamatláb, tehát a fix kamatláb nem lehet több 4 százaléknál.

A törvény életbelépése utáni harminc napon belül a bank köteles kézbesíteni a szerződés megkötéséről szóló ajánlatát az ügyfeleknek. Amennyiben elfogadják, hogy e szerint a törvény szerint számolják át a lakáshiteleket, akkor a felhasználó köteles a dokumentumok átvételétől számított harminc napon belül értesíteni a bankot, hogy elfogadja-e az új szerződést, áll a közleményben.

A törvénytervezet mintegy 16.800 polgár gondját oldja majd meg, aki svájci frank alapú hitel miatt adósodott el. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a Srí Lanka-i elnöknek a vasárnap reggeli robbantásos merényletek miatt. „Mélységesen elszomorít bennünket, hogy katolikus templomokat és híveket ért támadás, ráadásul húsvét napján, amelynek békességet és örömet kellene hoznia” –...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:22 ]
A szerbiai tisztségviselők sorra fejezték ki ma jókívánságaikat a hívőknek, akik ma ünneplik a húsvétot. Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján gratulált ma minden hívőnek, aki a Gergely-naptár szerint ünnepli a húsvétot. „A legnagyobb keresztény ünnep alkalmából minden hívőnek, aki most ünnepli a...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:01 ]
Stanislav Hočevar belgrádi érsek Szendrőn (Smederevo) szolgáltatta ma a húsvéti misét. A Gergely-naptár szerint ünneplő híveknek szánt húsvéti üzenetében figyelmeztetett arra, hogy „minden rossz, ami jelen van bennünk, köztünk és társadalmunkban, a személyes és kollektív bűn termése”. „A kollektív bűn...
2019. ÁPRILIS 21.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban