Szerbia
A szerbiai polgárok több mint egyötödének megfordult a fejében a kivándorlás gondolata
Betűméret:             

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde, 22 százaléka gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.

Ez derül ki a Miért hagyják el az emberek Szerbiát? elnevezésű kutatás eredményeiből, amelyet a Srbija 21 - Centar za buduću Srbiju (Szerbia 21 – A Jövő Szerbiája Központ) végzett tavaly június, július és augusztus folyamán 1000 Szerbiában élő és 2149 külföldre távozott polgár részvételével.

A külföldre távozás okaként a megkérdezettek leggyakraban a magasabb életszínvonalat, a jobban megfizetett munkahelyet és a Szerbiában uralkodó rossz közhangulatot nevezték meg.

A legtöbben, 85 százalékuk nyugati országba vándorolna ki, két százaléka viszont Oroszországba.

A távozást leginkább a 18 és 29 év közötti korosztály fontolgatja, s a menni kívánók 45 százaléka tartós kivándorlásról gondolkodik.

A diaszpórában élők 92 százaléka jobbnak ítéli meg a helyzetét, mint Szerbiában, a külföldön élés előnyeként pedig a magasabb életszínvonalat, a rendezettebb államot és a biztonságot nevezték meg. A visszatérést a megkérdezettek 41 százaléka nem tervezi, 35 százalékuk pedig majd nyugdíjas korában jönne vissza.

Vladimir Vučković, a Fiskális Tanács tagja azt mondta a felméréssel kapcsolatban, hogy “naiv dolog azt hinni, hogy ez a probléma megoldódik, az viszont befolyásolható, hogy többé vagy kevésbé legyen kifejezett”.

“A gazdasági helyzet a legfőbb ok, de talán éppen itt van a legnagyobb mozgástér is ahhoz, hogy a dolgok változzanak. Pont az, hogy annyi mulasztásunk van, annyi lyuk van a rendszerben, ez a mi legnagyobb esélyünk. Sokkal rosszabb lenne a helyzet,ha egy rendezett államban élnénk, ahol mindent megtettünk, amit csak meg lehet tenni a gazdaság terén, s úgy lennénk ilyen helyzetben”, véli Vučković, aki szerint óriási felelősség van a politikai és a társadalmi eliten azért, hogy minden lépésükkel azt sugallják, hogy “az emberek ne az államtól várják életük jobbra fordulását”, s hogy Szerbiában a magánvállalkozások fejlesztését kell erősíteni.

“A jövőben, ha a gazdaságpolitikáról van szó, előbb mindig gondoljuk végig, hogy a tervbe vett intézkedés pozitívan hat-e a magánszektorra. Ha mindannyian az államtól függünk, akkor nem sokat várhatunk”, véli Vučković. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban