Szerbia
Migránsválság: Szerbia tamponzónává válik

A környező országok, főleg Magyarország és Horvátország, havonta néhány tucatnyi migránst küldenek vissza illegálisan Szerbiába, amivel megszegik a visszafogadásról szóló megállapodást, nyilatkozta Vladimir Cucić szerbiai menekültügyi biztos.

Vladimir Cucić menekültügyi biztos azt mondta, nem túl gyakran toloncolják vissza Szerbiába a migránsokat, de aggasztó, hogy kevés embert küldenek vissza a szabályos visszafogadási eljárásban, a többséget inkább „kidobják az országból” a határvonalról vagy valamelyik menekültközpontból.

„Néhány tucat emberről van szó havonta, se nem magas, se nem aggasztó számok” – állítja Cucić, s hozzátette, a legtöbb migránst Horvátországból, Magyarországról, azután Bosznia-Hercegovinából küldik vissza Szerbiába, Románia ritkábban cselekszik így.

A menekültügyi biztos elmondása szerint Szerbiában mintegy 3500 migráns tartózkodik, 3200-an a befogadóközpontokban vannak, s ezen a téren 2017 augusztusa óta nem változott jelentősebben a helyzet.

Cucić nem kommentálta Magyarország lépéseit, de megjegyezte, minden országnak joga van a maga módján reagálni, s büszke Szerbiára, amiért védi az emberi jogokat, de törődik az emberrel is. Példaként említette azt a két afgán családot, ahol az egyikben egy terhes nő és hét gyerek van, akik azt állítják, hogy kényszerítették őket Magyarország elhagyására, s hogy a magyar rendőrség agresszíven viselkedett velük szemben, pedig rendes eljárásban adták be a menedékkérelmet.

A kérdésre, hogy milyen eljárás vár a Szerbiába visszatért migránsokra, Cucić azt válaszolta, az afgán családot Siden helyezték el, ahol másfél évet voltak, mielőtt elmentek Magyarországra, s lehetővé teszik számukra, hogy gyorsított eljárásban kapjanak menedékjogot, amennyiben kérik.

Radoš Đurović, a menedékkéről segítésével és védelmével foglalkozó központ igazgatója eltérő számokat közölt. A Tanjugnak elmondta, az év eleje óta április végéig Horvátorszgból 205, Magyarországról 158, Bosznia-Hercegovinából legalább 30, Romániából pedig több mint tíz személyt küldtek vissza Szerbiába.

„Szerbia tamponzónává válik, ahová az környező országok átlökik az embereket” – mondta Đurović.

Arról is beszélt, hogy a migránsok elmondás szerint Horvátországban és Magyarországon nem is érkeznek beadni a menedékkérelmet, mert rögtön visszaküldik őket Szerbiába, s megjegyezte, ezek az országok nem tartják tiszteletben a visszafogadási megállapodást.

Hozzátette, abban az esetben, ha tiszteletben tartanák a visszafogadási megállapodást, értesítenék Szerbiát a migránsok visszatoloncolásáról, s a szerb rendőrségnek jóvá kellene hagynia a deportációt, ami a hivatalos határátkelőhelyen valósulna meg. Ebben az esetben nem állna fenn az erőszak veszélye, s az sem, hogy Szerbia nem tudja, hány ember járkál ki-be az országba, ami jelenleg a helyzet, mondta.

Elmondása szerint Szerbia szállást és élelmiszert biztosít a migránsok számára, de többségük nem indítja meg a menedékkérelmi eljárást, ezért láthatatlanok maradnak. Hozzátette, az általa vezetett központ adatai szerint az országban jelenleg mintegy 5000 menekült van, közülük mintegy 3000-en a befogadóközpontokban. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. MÁJUS 14. [ 7:07 ]

Szerbia 2015 óta fordítva ül a lovon. akkor indult el a népvándorló áradat. Még a VMSZ is támogatta a magyar határhoz szállítását a népvándorlóknak, aki pedig rosszat mondott, azt megfenyítették. Lásd Kanizsa polgármestere stb. Akkor mondottam vala és most is mondom, az egyedüli megoldás "LEZÁRNI" a határokat és okmányok nélkül senkit sem szabad beengedni. Az Unióból kitoloncoltakat pedig "NEM SZABAD" befogadni és magyar lakta területekre telepíteni. A VMSZ elnöke is fordítva ül a lovon.


olvasó
2019. MÁJUS 13. [ 17:13 ]

Szerbia még mindig fordítva ül a lovon, különben arra törekednének, hogy akkor regisztrálják a migránsokat, amikor belépnek az országba, most viszont abban bíznak, hogy gyorsan átpasszolhatók valamelyik szomszédos országba.


Egyesülnek a demokraták - illusztráció
2019. MÁJUS 20.
[ 10:25 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök gratulált a Szerb Lista győzelméhez, s megköszönte minden koszovói polgárnak, akik szavazatukkal ezt lehetővé tették, jelenti a Tanjug. Vučićot telefonon hívta fel Goran Rakić, Kosovska Mitrovica északi részének polgármesterjelöltje, s a szerb elnök így mondott köszönetet a polgároknak,...
2019. MÁJUS 20.
[ 7:51 ]
A Szerb Lista jelöltje győzött mind a négy szerb többségű észak-koszovói községben a rendkívüli polgármesteri választáson – közölte a politikai szervezet. Észak-Mitrovicában Goran Rakić, Leposavićban Zoran Todić, Zubin Potokban Srđan Vulović és Zvečanban Vučina Janković nyert. Jelöltet állított a Koszovói...
2019. MÁJUS 19.
[ 22:22 ]
Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter szerint, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a régióval kapcsolatos európai uniós álláspontokra, teljesen elfogadható lenne, ha a jövő hónapban Szerbia újabb két tárgyalási fejezetet nyitna meg. „Az elmúlt hat hónapban a jogállamiság terén végrehajtott reformok...
2019. MÁJUS 19.
[ 14:37 ]
Beolvasás folyamatban