Szerbia
Bevezetik a rövid tanulmányi programokat Szerbiában

Szerbiában bevezetik a rövid tanulmányi programokat, amelyek időtartama három és 18 hónap között lesz majd.

A Felsőoktatási Nemzeti Tanács március végén hozta meg a rövid tanulmányi programok megszervezéséről, lebonyolításáról és a tanúsítvány kiadásáról szóló szabályzatot, amely csak most, a hivatalos közlönyben való megjelenését követően lépett hatályba.

„A törvény előirányzott olyan rövid tanulmányi programokat, amelyek a felsőoktatást és a munkaerőpiacot kötnék össze. Ezeket nem kötelező akkreditálni, hanem bevezetik a szabályzatban foglalt irányelveket. Mindenki, aki elvégezte négyéves középiskolai tanulmányait, s szeretne valamely területre szakosodni, beiratkozhat rövid tanulmányi programra” – mondta a Novostinak Bojan Tubić felsőoktatásért felelős miniszterhelyettes.

Ezeket a tanulmányi programokat azok is beírhatják, akik főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek, de szeretnék magukat továbbképezni saját szakterületükön vagy egy másik területen.

A minisztérium feltételezései szerint a legnagyobb érdeklődés az IT-szektor iránt lesz.

A rövid tanulmányi programokat 300-600 órás intenzív oktatás keretében szervezik meg, s háromtól 18 hónapig tarthatnak, a végzősök pedig tanúsítványt kapnak.

A Felsőoktatási Nemzeti Tanácsnál azt mondják, a rövid programok bevezetésének célja, hogy lehetővé tegye konkrét munkák esetében a szakemberek hasznosítható és hatékony oktatását és képzését, mégpedig rövid idő alatt, amely kompetencia és összetettség szintjén a felsőoktatásnak felel meg, a munkaadók szükségleteit szem előtt tartva, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A méhek legeltetése még nem fejeződött be, de az elsődleges becslések szerint az átlagosnál 65-70 százalékkal kevesebb akácméz lesz az idén Szerbiában. A méhészek becslése szerint az idei évben átlagon aluli lesz az akácméztermés, így kétségtelen, hogy sokkal kevesebb akácméz lesz majd a piacon. Ennek okai az...
2019. MÁJUS 23.
[ 11:23 ]
A szerb külügyminiszter a Tanjugnak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy erős robbanás hallatszott. Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel tárgyalt az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A két ország diplomáciai kapcsolatainak felújításáról beszéltek, valamint Szomália Koszovó...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:48 ]
Ana Brnabić kormányfő azt üzente, hogy folytatódik a szürkegazdaság elleni küzdelem és a kormány ebben az ügyben nem ismer kompromisszumot. Úgy fogalmazott: ez az egyedüli módja annak, hogy korrekt gazdálkodási feltételeket biztosítsunk, és hogy a törvénnyel összhangban minden érintett fizesse az adót és a...
2019. MÁJUS 23.
[ 6:20 ]
Beolvasás folyamatban