Szerbia
Bevezetik a rövid tanulmányi programokat Szerbiában

Szerbiában bevezetik a rövid tanulmányi programokat, amelyek időtartama három és 18 hónap között lesz majd.

A Felsőoktatási Nemzeti Tanács március végén hozta meg a rövid tanulmányi programok megszervezéséről, lebonyolításáról és a tanúsítvány kiadásáról szóló szabályzatot, amely csak most, a hivatalos közlönyben való megjelenését követően lépett hatályba.

„A törvény előirányzott olyan rövid tanulmányi programokat, amelyek a felsőoktatást és a munkaerőpiacot kötnék össze. Ezeket nem kötelező akkreditálni, hanem bevezetik a szabályzatban foglalt irányelveket. Mindenki, aki elvégezte négyéves középiskolai tanulmányait, s szeretne valamely területre szakosodni, beiratkozhat rövid tanulmányi programra” – mondta a Novostinak Bojan Tubić felsőoktatásért felelős miniszterhelyettes.

Ezeket a tanulmányi programokat azok is beírhatják, akik főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkeznek, de szeretnék magukat továbbképezni saját szakterületükön vagy egy másik területen.

A minisztérium feltételezései szerint a legnagyobb érdeklődés az IT-szektor iránt lesz.

A rövid tanulmányi programokat 300-600 órás intenzív oktatás keretében szervezik meg, s háromtól 18 hónapig tarthatnak, a végzősök pedig tanúsítványt kapnak.

A Felsőoktatási Nemzeti Tanácsnál azt mondják, a rövid programok bevezetésének célja, hogy lehetővé tegye konkrét munkák esetében a szakemberek hasznosítható és hatékony oktatását és képzését, mégpedig rövid idő alatt, amely kompetencia és összetettség szintjén a felsőoktatásnak felel meg, a munkaadók szükségleteit szem előtt tartva, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia érvekkel próbálja elmagyarázni az Interpol tagjainak, miért nem kell, hogy Koszovó a szervezet tagjává váljon, jelentette ki ma Nebojša Stefanović belügyminiszter, s aláhúzta, meg kell állítani és akadályozni e rendőri szervezet politizálódását. A Pink TV-nek adott interjúban hangsúlyozta, Szerbia mindenkivel...
2019. AUGUSZTUS 23.
[ 12:15 ]
A többi országhoz képest Szerbiából sokkal kevesebb orvos távozik, még néhány európai uniós országhoz viszonyítva is, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb elnök az Amerika Hangjának. „Az egészségügyi nővérek távoznak tőlünk”, így válaszolt arra a megjegyzésre, hogy az emberek, az egészségügyi nővérek, orvosok,...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:29 ]
Az egészségügyi nővérek és ápolók bére 15 százalékkal emelkedhet, írja a Novosti. Ez a kórházakban és klinikai központokban dolgozók nővérek esetében átlagosan 6.200 dináros emelést jelentene, a havi bérük pedig elérné a 47.500 dinárt, a holtmunka és a juttatások nélkül. Zlatibor Lončar egészségügyi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:02 ]
Beolvasás folyamatban