Szerbia
Elfogadták a "Tijana-törvényt": Életfogytiglan a legsúlyosabb bűncselekményekért

A szerb parlamenti képviselők megszavazták a büntető törvénykönyv módosait, amelyekkel megszüntették a 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetést és bevezették az életfogytiglanit a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Életfogytiglani börtönre számíthatnak a minősített gyilkosságot és nemi erőszakot elkövetők, illetve azok, akik erőszakos közösülést követnek el kiskorúval, terhes nővel vagy magatehetetlen személlyel. Ezt javasolta a Tijana Jurić Alapítvány is, amelynek a kezdeményezését mintegy 160 ezer polgár támogatta.

Életfogytiglani büntetés szabható ki más bűncselekmények esetében is, a jelenleg érvényes 30-40 év börtönbüntetés helyett. Ilyen bűncselekménynek számít a legfelsőbb állami szervek valamelyik tagjának a meggyilkolása, Szerbia biztonságának és Alkotmánynak a súlyos megsértése, bűncselekmény elkövetése érdekében történő szövetkezés, népirtás, háborús bűnök elkövetése a civil lakosság ellen és a terrorizmus.

Az életfogytiglani börtönre ítélt személyt 27 év letöltött börtön után engedhetik feltételesen szabadlábra.

Viszont a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezésével összhangban a bíróság nem engedheti szabadlábra azokat az elítélteket, akik gyermeket, terhes nőt vagy magatehetetlen személyt gyilkoltak meg.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a visszaeső bűnözők.

Szigorúbbak lesznek a büntetések zaklatás és kínzás, a családon belüli erőszak, az adócsalás, az állatkínzás, a hivatalos személy munkavégzésének meggátolása, a hivatalos személyre történő támadás ügyében, illetve ha valaki erőszakosan viselkedik egy sportmérkőzéseken. Új büntetést is bevezetnek azokkal szemben, akik ügyvédre támadnak, ezt a Szerbiai Ügyvédi Kamara javasolta.

A jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül ellentétben áll a nemzetközi jogszabályokkal, amelyeket Szerbia aláírt. Kérdéses az is, hogy a hatalmi többség mit ért az Alkotmány megsértése alatt.

A parlamenti szavazáson jelen volt a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, Igor Jurić is. Jurić a kezdeményezést meggyilkolt kiskorú lányának, Tijanának emlékére indította.

A szavazáson nem vett részt az ellenzék egy része, amely bojkottálja a parlament munkáját. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. MÁJUS 21. [ 20:46 ]

Úgy tűnik, egy nemes kezdeményezés farvizén egy rakás, a politikai ellenfelek megzabolázásra alkalmas rendelkezés is született.


Tragédia Belgrádban - illusztráció
2019. JÚNIUS 17.
[ 14:34 ]
Az elmúlt napok kánikulájának úgy tűnik, vége. Figyelmeztetést adott ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ), miszerint az este és éjszaka folyamán helyenként záporok, heves villámlással és kiadós csapadékkal kísért zivatarok érkeznek, előbb Vajdaság északi részére, majd kiterjednek az ország többi...
2019. JÚNIUS 16.
[ 18:11 ]
Jelentős mértékben emelkedik szeptembertől a minimálbér, az év végétől pedig emelkednek a közszférában a bérek, de a nyugdíjak is, jelentette be Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, hozzátéve, az év első öt hónapjában ismét többlet mutatkozott az államkasszában és emlékeztetett arra is, hogy Szerbiába tavaly 3,5...
2019. JÚNIUS 16.
[ 17:23 ]
Családon belüli erőszak során 2018-ban 33 nőt öltek meg, közülük kilenc idősebb asszony volt, hangzott el ma Mitrovicán az idő személyekkel szembeni erőszak elleni küzdelem világnapja kapcsán. Suzana Paunović, az emberi és kisebbségi jogi iroda igazgatója kijelentette, a kormány elkötelezett ezen a téren, s hozzátette,...
2019. JÚNIUS 15.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban