Szerbia
Elfogadták a "Tijana-törvényt": Életfogytiglan a legsúlyosabb bűncselekményekért

A szerb parlamenti képviselők megszavazták a büntető törvénykönyv módosait, amelyekkel megszüntették a 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetést és bevezették az életfogytiglanit a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Életfogytiglani börtönre számíthatnak a minősített gyilkosságot és nemi erőszakot elkövetők, illetve azok, akik erőszakos közösülést követnek el kiskorúval, terhes nővel vagy magatehetetlen személlyel. Ezt javasolta a Tijana Jurić Alapítvány is, amelynek a kezdeményezését mintegy 160 ezer polgár támogatta.

Életfogytiglani büntetés szabható ki más bűncselekmények esetében is, a jelenleg érvényes 30-40 év börtönbüntetés helyett. Ilyen bűncselekménynek számít a legfelsőbb állami szervek valamelyik tagjának a meggyilkolása, Szerbia biztonságának és Alkotmánynak a súlyos megsértése, bűncselekmény elkövetése érdekében történő szövetkezés, népirtás, háborús bűnök elkövetése a civil lakosság ellen és a terrorizmus.

Az életfogytiglani börtönre ítélt személyt 27 év letöltött börtön után engedhetik feltételesen szabadlábra.

Viszont a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezésével összhangban a bíróság nem engedheti szabadlábra azokat az elítélteket, akik gyermeket, terhes nőt vagy magatehetetlen személyt gyilkoltak meg.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a visszaeső bűnözők.

Szigorúbbak lesznek a büntetések zaklatás és kínzás, a családon belüli erőszak, az adócsalás, az állatkínzás, a hivatalos személy munkavégzésének meggátolása, a hivatalos személyre történő támadás ügyében, illetve ha valaki erőszakosan viselkedik egy sportmérkőzéseken. Új büntetést is bevezetnek azokkal szemben, akik ügyvédre támadnak, ezt a Szerbiai Ügyvédi Kamara javasolta.

A jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül ellentétben áll a nemzetközi jogszabályokkal, amelyeket Szerbia aláírt. Kérdéses az is, hogy a hatalmi többség mit ért az Alkotmány megsértése alatt.

A parlamenti szavazáson jelen volt a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, Igor Jurić is. Jurić a kezdeményezést meggyilkolt kiskorú lányának, Tijanának emlékére indította.

A szavazáson nem vett részt az ellenzék egy része, amely bojkottálja a parlament munkáját. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. MÁJUS 21. [ 20:46 ]

Úgy tűnik, egy nemes kezdeményezés farvizén egy rakás, a politikai ellenfelek megzabolázásra alkalmas rendelkezés is született.


Az egészségügyi nővérek és ápolók bére 15 százalékkal emelkedhet, írja a Novosti. Ez a kórházakban és klinikai központokban dolgozók nővérek esetében átlagosan 6.200 dináros emelést jelentene, a havi bérük pedig elérné a 47.500 dinárt, a holtmunka és a juttatások nélkül. Zlatibor Lončar egészségügyi...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 12:02 ]
A szociális-gazdasági tanács tovább folytatja a tárgyalásokat a minimálbér összegéről, amely jelenleg 27 ezer dinár körül mozog Szerbiában, mintegy 350 ezer foglalkoztatottnak ennyi a jövedelme. A szerb kormány, a szakszervezetek és a munkaadók is egyetértenek abban, hogy a költségvetés lehetővé teszi a minimálbér...
2019. AUGUSZTUS 22.
[ 11:01 ]
Miután New Yorkban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Alеksandar Vučić szerb elnök kijelentette: közölte Pompeóval, hogy Szerbia készen áll a nyitott politikai párbeszédre a koszovói albánokkal, amint megszüntetik a Pristina által kivetett pótvámokat. Vučić szerint a hivatalos Belgrád erre minden...
2019. AUGUSZTUS 21.
[ 8:53 ]
Beolvasás folyamatban