Szerbia
Elfogadták a "Tijana-törvényt": Életfogytiglan a legsúlyosabb bűncselekményekért

A szerb parlamenti képviselők megszavazták a büntető törvénykönyv módosait, amelyekkel megszüntették a 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetést és bevezették az életfogytiglanit a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Életfogytiglani börtönre számíthatnak a minősített gyilkosságot és nemi erőszakot elkövetők, illetve azok, akik erőszakos közösülést követnek el kiskorúval, terhes nővel vagy magatehetetlen személlyel. Ezt javasolta a Tijana Jurić Alapítvány is, amelynek a kezdeményezését mintegy 160 ezer polgár támogatta.

Életfogytiglani büntetés szabható ki más bűncselekmények esetében is, a jelenleg érvényes 30-40 év börtönbüntetés helyett. Ilyen bűncselekménynek számít a legfelsőbb állami szervek valamelyik tagjának a meggyilkolása, Szerbia biztonságának és Alkotmánynak a súlyos megsértése, bűncselekmény elkövetése érdekében történő szövetkezés, népirtás, háborús bűnök elkövetése a civil lakosság ellen és a terrorizmus.

Az életfogytiglani börtönre ítélt személyt 27 év letöltött börtön után engedhetik feltételesen szabadlábra.

Viszont a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezésével összhangban a bíróság nem engedheti szabadlábra azokat az elítélteket, akik gyermeket, terhes nőt vagy magatehetetlen személyt gyilkoltak meg.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a visszaeső bűnözők.

Szigorúbbak lesznek a büntetések zaklatás és kínzás, a családon belüli erőszak, az adócsalás, az állatkínzás, a hivatalos személy munkavégzésének meggátolása, a hivatalos személyre történő támadás ügyében, illetve ha valaki erőszakosan viselkedik egy sportmérkőzéseken. Új büntetést is bevezetnek azokkal szemben, akik ügyvédre támadnak, ezt a Szerbiai Ügyvédi Kamara javasolta.

A jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül ellentétben áll a nemzetközi jogszabályokkal, amelyeket Szerbia aláírt. Kérdéses az is, hogy a hatalmi többség mit ért az Alkotmány megsértése alatt.

A parlamenti szavazáson jelen volt a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, Igor Jurić is. Jurić a kezdeményezést meggyilkolt kiskorú lányának, Tijanának emlékére indította.

A szavazáson nem vett részt az ellenzék egy része, amely bojkottálja a parlament munkáját. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. MÁJUS 21. [ 20:46 ]

Úgy tűnik, egy nemes kezdeményezés farvizén egy rakás, a politikai ellenfelek megzabolázásra alkalmas rendelkezés is született.


Zoran Đorđević munkaügyi miniszter a rendkívüli felügyelőségi ellenőrzések fokozásáról tárgyalt Stevan Đurovićtyal, a munkaügyi felügyelőség igazgatójával, és közölte, hogy ő személyesen is részt vesz majd ezekben az ellenőrzésekben a „feketemunka” legjobb és leghatékonyabb felszámolása érdekében. A...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 11:27 ]
Bulgária aláírta az 1,1 milliárd euró értékű szerződést a szaúd-arábiai Arkad Engineering vállalat által vezetett konzorciummal a Török Áramlat bulgáriai szakaszának kiépítéséről. A szerződés egy 474 kilométer hosszú gázvezeték kiépítéséről szól Bulgária déli, törökországi határától egészen a...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 10:45 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő ma Berlinben kijelentette, hogy Koszovó kérdése volt az egyetlen, amelyben Szerbia és Németország nem ért egyet, de fontos, hogy beszéljenek erről a témáról, mert a kérdés hosszútávú és fenntartható megoldása, valamint az albánok és a szerbek megbékélése nélkül nem vár újfajta jövő a...
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 17:26 ]
Beolvasás folyamatban