Szerbia
Elfogadták a "Tijana-törvényt": Életfogytiglan a legsúlyosabb bűncselekményekért

A szerb parlamenti képviselők megszavazták a büntető törvénykönyv módosait, amelyekkel megszüntették a 30-tól 40 évig terjedő börtönbüntetést és bevezették az életfogytiglanit a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Életfogytiglani börtönre számíthatnak a minősített gyilkosságot és nemi erőszakot elkövetők, illetve azok, akik erőszakos közösülést követnek el kiskorúval, terhes nővel vagy magatehetetlen személlyel. Ezt javasolta a Tijana Jurić Alapítvány is, amelynek a kezdeményezését mintegy 160 ezer polgár támogatta.

Életfogytiglani büntetés szabható ki más bűncselekmények esetében is, a jelenleg érvényes 30-40 év börtönbüntetés helyett. Ilyen bűncselekménynek számít a legfelsőbb állami szervek valamelyik tagjának a meggyilkolása, Szerbia biztonságának és Alkotmánynak a súlyos megsértése, bűncselekmény elkövetése érdekében történő szövetkezés, népirtás, háborús bűnök elkövetése a civil lakosság ellen és a terrorizmus.

Az életfogytiglani börtönre ítélt személyt 27 év letöltött börtön után engedhetik feltételesen szabadlábra.

Viszont a Tijana Jurić Alapítvány kezdeményezésével összhangban a bíróság nem engedheti szabadlábra azokat az elítélteket, akik gyermeket, terhes nőt vagy magatehetetlen személyt gyilkoltak meg.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a visszaeső bűnözők.

Szigorúbbak lesznek a büntetések zaklatás és kínzás, a családon belüli erőszak, az adócsalás, az állatkínzás, a hivatalos személy munkavégzésének meggátolása, a hivatalos személyre történő támadás ügyében, illetve ha valaki erőszakosan viselkedik egy sportmérkőzéseken. Új büntetést is bevezetnek azokkal szemben, akik ügyvédre támadnak, ezt a Szerbiai Ügyvédi Kamara javasolta.

A jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül ellentétben áll a nemzetközi jogszabályokkal, amelyeket Szerbia aláírt. Kérdéses az is, hogy a hatalmi többség mit ért az Alkotmány megsértése alatt.

A parlamenti szavazáson jelen volt a Tijana Jurić Alapítvány alapítója, Igor Jurić is. Jurić a kezdeményezést meggyilkolt kiskorú lányának, Tijanának emlékére indította.

A szavazáson nem vett részt az ellenzék egy része, amely bojkottálja a parlament munkáját. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2019. MÁJUS 21. [ 20:46 ]

Úgy tűnik, egy nemes kezdeményezés farvizén egy rakás, a politikai ellenfelek megzabolázásra alkalmas rendelkezés is született.


Koszovó északi részének négy településén az üzletekben már napok óta nincs tej és tejtermékek, de a lisztkészlet is fogyóban van, nyilatkozta Radoš Petrović, az észak-koszovói vállalkozók egyesületének elnöke, aki úgy értékelte, hogy feszültség tapasztalható a polgárok körében, és sok vállalkozó kényszerül...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:19 ]
Szerbiában az áprilisi nettó átlagbér 54.645 dinár volt, a bruttó (az adóval és a járulékokkal együtt) pedig 75.441 dinár, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A tavalyi időarányoshoz viszonyítva a nettó átlagbér névlegesen 9,9 százalékkal, reálisan pedig 7,1 százalékkal magasabb, míg a bruttó átlagbér...
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:01 ]
Az idegenforgalmi felügyelőség ellenőrizni fogja a napra kiadó lakásokat, mivel július elsejétől fizettetik meg az átalányadót az ilyen fajta szolgáltatást nyújtók esetében. A rövidtávú ingatlanbérlés legtöbb négyzetméter a nagyvárosokban és az idegenforgalmi központokban van, az ágyak jelentős többségét pedig...
2019. JÚNIUS 25.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban