Szerbia
Vučić: 2020 tavaszán lesznek parlamenti, tartományi és helyhatósági választások

Szerbiában a parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokat jövő év márciusában vagy áprilisában tartják meg, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, aki kiemelte, hogy nem előrehozott, hanem rendes választásokról van szó.

Vučić a Prva televíziónak azt nyilatkozta, hogy Koszovóval kapcsolatban akkor ír ki népszavazást, ha tud majd valamilyen megoldást felkínálni, javasolni a népnek, de egyelőre semmilyen tanáccsal nem tud szolgálni.

„Én a határvonal meghúzása mellett vagyok és ezt nem szégyellem, de a szerbek ellenzik ezt, és én megértettem a nép üzenetét. Mi nem állunk készen arra, hogy meghalljuk a Koszovóval kapcsolatos igazságot, akkor sem, ha azt rajtunk kívül mindenki más tudja. Az emberek nem akarják elfogadni, mert ez bántja az érzelmeiket”, jelentette ki a szerb elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa soron következő ülésén a koszovói helyzetről is szó lesz, miután a ROSU behatolt a szerbek lakta községekbe. Vučić elmondta, hogy a BT ülése mindig fontos a „státuszbeli kérdések miatt”, de értékelése szerint a július elejére tervezett párizsi csúcstalálkozó, amelyet Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár hívott össze „sokkal fontosabb”, noha az sem biztos, hogy egyáltalán megtartják a találkozót.

Hozzátette, hogy Pozsonyban a tervek szerint jelen lesz Hashim Thaci koszovói elnök, de nem fognak kétoldalú tárgyalást folytatni.

„Úgy megyek oda, hogy nem érzek semmilyen felelősséget vagy bűnrészességet a Koszovóban történő események miatt”, mondta Vučić. (Beta, Prva TV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A június 27-ére, csütörtökre tervezett kormányközi konferencián Brüsszelben Szerbia megnyitja a 9. EU-csatlakozási fejezetet, valamint aláírja a szerződést a 2018-ra vonatkozó előcsatlakozási támogatási eszközökről (IPA), amelyek összege 179,1 millió euró, tudta meg Brüsszelben a Tanjug. Szerbia küldöttsége...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:21 ]
Koszovó északi részének négy településén az üzletekben már napok óta nincs tej és tejtermékek, de a lisztkészlet is fogyóban van, nyilatkozta Radoš Petrović, az észak-koszovói vállalkozók egyesületének elnöke, aki úgy értékelte, hogy feszültség tapasztalható a polgárok körében, és sok vállalkozó kényszerül...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:19 ]
Szerbiában az áprilisi nettó átlagbér 54.645 dinár volt, a bruttó (az adóval és a járulékokkal együtt) pedig 75.441 dinár, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A tavalyi időarányoshoz viszonyítva a nettó átlagbér névlegesen 9,9 százalékkal, reálisan pedig 7,1 százalékkal magasabb, míg a bruttó átlagbér...
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:01 ]
Beolvasás folyamatban