Szerbia
Vučić: 2020 tavaszán lesznek parlamenti, tartományi és helyhatósági választások

Szerbiában a parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokat jövő év márciusában vagy áprilisában tartják meg, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, aki kiemelte, hogy nem előrehozott, hanem rendes választásokról van szó.

Vučić a Prva televíziónak azt nyilatkozta, hogy Koszovóval kapcsolatban akkor ír ki népszavazást, ha tud majd valamilyen megoldást felkínálni, javasolni a népnek, de egyelőre semmilyen tanáccsal nem tud szolgálni.

„Én a határvonal meghúzása mellett vagyok és ezt nem szégyellem, de a szerbek ellenzik ezt, és én megértettem a nép üzenetét. Mi nem állunk készen arra, hogy meghalljuk a Koszovóval kapcsolatos igazságot, akkor sem, ha azt rajtunk kívül mindenki más tudja. Az emberek nem akarják elfogadni, mert ez bántja az érzelmeiket”, jelentette ki a szerb elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa soron következő ülésén a koszovói helyzetről is szó lesz, miután a ROSU behatolt a szerbek lakta községekbe. Vučić elmondta, hogy a BT ülése mindig fontos a „státuszbeli kérdések miatt”, de értékelése szerint a július elejére tervezett párizsi csúcstalálkozó, amelyet Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár hívott össze „sokkal fontosabb”, noha az sem biztos, hogy egyáltalán megtartják a találkozót.

Hozzátette, hogy Pozsonyban a tervek szerint jelen lesz Hashim Thaci koszovói elnök, de nem fognak kétoldalú tárgyalást folytatni.

„Úgy megyek oda, hogy nem érzek semmilyen felelősséget vagy bűnrészességet a Koszovóban történő események miatt”, mondta Vučić. (Beta, Prva TV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić: Nem perlem be Vesna Pešićet - illusztráció
2020. JANUÁR 20.
[ 21:07 ]
Az elmúlt három évben a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség felmérései azt mutatják, hogy csökken a szerbiai polgárok körében az európai uniós csatlakozás támogatottsága, írja a Blic, megjegyezve, hogy a Brexit, Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, hogy nem támogatja a bővítést és Koszovó megingatták az...
2020. JANUÁR 20.
[ 10:40 ]
Az elhunyt nyugdíjasok hozzátartozóit megillető temetési költségtérítést is ettől az évtől kezdődően ugyanúgy évente kétszer hangolják össze, mint a nyugdíjakat – vagyis ez is az úgynevezett svájci modell alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a 2020 elején megállapított 41.650 dináros összeg a nyugdíjak...
2020. JANUÁR 18.
[ 18:44 ]
Az igazságügyi minisztérium, az IT-vel és e-közigazgatással foglalkozó irodával együtt, létrehozta azt a rendszert, amelyen keresztül a polgárok, a jogi személyek, de a külföldi természetes személyek is befizethetik elektronikus úton szabálysértési bírságaikat. A fizetést bankkártyával lehet intézni az igazságügyi...
2020. JANUÁR 17.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban