Szerbia
Vučić: 2020 tavaszán lesznek parlamenti, tartományi és helyhatósági választások

Szerbiában a parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokat jövő év márciusában vagy áprilisában tartják meg, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, aki kiemelte, hogy nem előrehozott, hanem rendes választásokról van szó.

Vučić a Prva televíziónak azt nyilatkozta, hogy Koszovóval kapcsolatban akkor ír ki népszavazást, ha tud majd valamilyen megoldást felkínálni, javasolni a népnek, de egyelőre semmilyen tanáccsal nem tud szolgálni.

„Én a határvonal meghúzása mellett vagyok és ezt nem szégyellem, de a szerbek ellenzik ezt, és én megértettem a nép üzenetét. Mi nem állunk készen arra, hogy meghalljuk a Koszovóval kapcsolatos igazságot, akkor sem, ha azt rajtunk kívül mindenki más tudja. Az emberek nem akarják elfogadni, mert ez bántja az érzelmeiket”, jelentette ki a szerb elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa soron következő ülésén a koszovói helyzetről is szó lesz, miután a ROSU behatolt a szerbek lakta községekbe. Vučić elmondta, hogy a BT ülése mindig fontos a „státuszbeli kérdések miatt”, de értékelése szerint a július elejére tervezett párizsi csúcstalálkozó, amelyet Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár hívott össze „sokkal fontosabb”, noha az sem biztos, hogy egyáltalán megtartják a találkozót.

Hozzátette, hogy Pozsonyban a tervek szerint jelen lesz Hashim Thaci koszovói elnök, de nem fognak kétoldalú tárgyalást folytatni.

„Úgy megyek oda, hogy nem érzek semmilyen felelősséget vagy bűnrészességet a Koszovóban történő események miatt”, mondta Vučić. (Beta, Prva TV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mekkora lesz a novemberi béremelés - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 8:37 ]
A büszkeség hetének lezárásaként Nem mondok le róla szlogennel tartották meg vasárnap délután a büszkeségnapi (Pride) felvonulást Belgrádban. A felvonulást ellenzők egy csoportja megpróbálta elállni a felvonulók útját, s összetűzésbe keveredtek a csendőrséggel. Több személyt előállítottak. A jó hangulatú...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 19:18 ]
A szerbek óriási segítséget nyújtottak a szövetséges pilótáknak a Halyard-hadműveletben a második világháborúban, Szerbia pedig hatalmas árat fizetett a fasizmus elleni küzdelemért, ezért soha nem fogjuk elfogadni a múlt a megváltoztatását, amely a szerb népet kiáltaná ki agresszorrá, jelentette ki Aleksandar...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 12:30 ]
Ferenc pápa azt szeretné, ha Szerbia mielőbb csatlakozna az Európai Unióhoz, mert az egyesült Európa projektje csak akkor fejeződhet be, ha a nyugat-balkáni országok is integrálódnak, mondta el a Novostinak egy magas rangú vatikáni tisztségviselő. Emlékeztetett arra is, hogy a Vatikán eddig is befolyással bírt a brüsszeli...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban