Szerbia
Vučić: 2020 tavaszán lesznek parlamenti, tartományi és helyhatósági választások

Szerbiában a parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokat jövő év márciusában vagy áprilisában tartják meg, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, aki kiemelte, hogy nem előrehozott, hanem rendes választásokról van szó.

Vučić a Prva televíziónak azt nyilatkozta, hogy Koszovóval kapcsolatban akkor ír ki népszavazást, ha tud majd valamilyen megoldást felkínálni, javasolni a népnek, de egyelőre semmilyen tanáccsal nem tud szolgálni.

„Én a határvonal meghúzása mellett vagyok és ezt nem szégyellem, de a szerbek ellenzik ezt, és én megértettem a nép üzenetét. Mi nem állunk készen arra, hogy meghalljuk a Koszovóval kapcsolatos igazságot, akkor sem, ha azt rajtunk kívül mindenki más tudja. Az emberek nem akarják elfogadni, mert ez bántja az érzelmeiket”, jelentette ki a szerb elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa soron következő ülésén a koszovói helyzetről is szó lesz, miután a ROSU behatolt a szerbek lakta községekbe. Vučić elmondta, hogy a BT ülése mindig fontos a „státuszbeli kérdések miatt”, de értékelése szerint a július elejére tervezett párizsi csúcstalálkozó, amelyet Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár hívott össze „sokkal fontosabb”, noha az sem biztos, hogy egyáltalán megtartják a találkozót.

Hozzátette, hogy Pozsonyban a tervek szerint jelen lesz Hashim Thaci koszovói elnök, de nem fognak kétoldalú tárgyalást folytatni.

„Úgy megyek oda, hogy nem érzek semmilyen felelősséget vagy bűnrészességet a Koszovóban történő események miatt”, mondta Vučić. (Beta, Prva TV)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horvátország a volt Jugoszlávia vagyonának öröklési eljárásában 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, írja mai számában a zágrábi Večernji list. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) szétesésének pillanatában külföldi devizaszámláin összesen 645,55 millió amerikai dollár volt, írja a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 14:16 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő az UNESCO közgyűlésének 40. ülésszakán, Párizsban ma elmondta: továbbra is nyomást gyakorolnak Szerbiára, hogy a szerb örökséget Koszovóban átengedjék valaki másnak, és ezért elengedhetetlen a szerb örökség védelme. Vučić elmondta: nagyon fontos az, hogy mit fogad el az UNESCO, mert a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 12:18 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök a mai találkozón, amelyen jelen volt még Hashim Thaci koszovói elnök, szerette volna megmutatni, hogy az Európai Unió elkötelezett a koszovói probléma megoldása iránt, a szerb elnök pedig ismételten közölte Szerbia álláspontját, vagyis hogy a...
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:26 ]
Beolvasás folyamatban