Szerbia
Vučić Thacinak Pozsonyban: Töröljék el a vámokat, s folytathatjuk a párbeszédet

Töröljék el a vámokat, s készek vagyunk azonnal folytatni a tárgyalásokat, közölte Aleksandar Vučić szerb elnök Hashim Thaci koszovói elnökhöz fordulva Pozsonyban, a GLOBSEC konferencia keretében tartott panelbeszélgetésen.

Hangsúlyozta, a különvámok miatt az ország pénzt veszít, mégpedig a szerb polgárok pénzét, s megjegyezte, az intézkedés a CEFTA-megállapodással is ellentétes.

Feltételekkel nincs párbeszéd

Thaci kijelentette, nem lehet párbeszéd, ha feltételhez kötik a folyamatot, ahogy ezt jelenleg Szerbia teszi. Leszögezte, Koszovó az UNESCO- és Interpol-tagságát blokkoló Szerbia „agresszív” viselkedésére reagál intézkedéseivel. Hozzátette, reméli, a párizsi csúcstalálkozón megállapodásra jutnak, s pozitív irányt vesznek a dolgok. Hiszi, hogy az év folyamán megtalálhatják a megoldást, aminek véglegesnek kellene lennie.

Thaci arról is beszélt, hogy a 2013-ban megkötött brüsszeli megállapodás rendkívüli hatással volt Szerbia és Koszovó viszonyára, hiszen többek között megtarthatták az első választásokat, amelyeken a szerb közösség is részt vett, s értékeli Vučić elnök szerepét, aki meglátogatta a szerbeket, s bátorította őket, hogy vegyenek részt a választásokon.

Hozzátette, „Koszovónak alkalmaznia kell a szerb községek közösségéről szóló megállapodást a koszovói alkotmánnyal és törvényekkel összhangban, de a Szerb Lista, sajnos, nem engedte meg, hogy a koszovói politikusok részt vegyenek a szerb községek közössége alapszabályának kidolgozási folyamatában”.

Szerbia mindent teljesített

Vučić hangsúlyozta, Szerbia minden kötelezettségének eleget tett, míg Pristina az egyetlen feladatát – a szerb községek közösségének megalakítását – sem teljesítette.

Thaci megjegyezte, Szerbia az energetikáról és az integrált határirányításról szóló megállapodást nem alkalmazta, s megakadályozta a mitrovicai híd megnyitását, Pristina viszont csak részben felelős azért, hogy nem alakult meg a szerb községek közössége. Vučić erre azt mondta, a brüsszeli megállapodásban egy szó sem esik a mitrovicai hídról, míg egy mondatban leírják, hogy fokozni fogják az energetikáról és a határokról szóló megállapodás tárgyalásait.

„Remélem, hogy a mai vita is segíteni fog, hogy fenntartsuk a békét, s hogy a jövőben többet dolgozzunk problémáink megoldásán” – húzta alá Vučić.

Aleksandar Vučić szerb, Hashim Thaci koszovói és Milo Đukanović montenegrói elnök a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek szentelt panelbeszélgetésen vettek részt Pozsonyban. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A június 27-ére, csütörtökre tervezett kormányközi konferencián Brüsszelben Szerbia megnyitja a 9. EU-csatlakozási fejezetet, valamint aláírja a szerződést a 2018-ra vonatkozó előcsatlakozási támogatási eszközökről (IPA), amelyek összege 179,1 millió euró, tudta meg Brüsszelben a Tanjug. Szerbia küldöttsége...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:21 ]
Koszovó északi részének négy településén az üzletekben már napok óta nincs tej és tejtermékek, de a lisztkészlet is fogyóban van, nyilatkozta Radoš Petrović, az észak-koszovói vállalkozók egyesületének elnöke, aki úgy értékelte, hogy feszültség tapasztalható a polgárok körében, és sok vállalkozó kényszerül...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:19 ]
Szerbiában az áprilisi nettó átlagbér 54.645 dinár volt, a bruttó (az adóval és a járulékokkal együtt) pedig 75.441 dinár, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A tavalyi időarányoshoz viszonyítva a nettó átlagbér névlegesen 9,9 százalékkal, reálisan pedig 7,1 százalékkal magasabb, míg a bruttó átlagbér...
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:01 ]
Beolvasás folyamatban