Szerbia
Vučić Thacinak Pozsonyban: Töröljék el a vámokat, s folytathatjuk a párbeszédet

Töröljék el a vámokat, s készek vagyunk azonnal folytatni a tárgyalásokat, közölte Aleksandar Vučić szerb elnök Hashim Thaci koszovói elnökhöz fordulva Pozsonyban, a GLOBSEC konferencia keretében tartott panelbeszélgetésen.

Hangsúlyozta, a különvámok miatt az ország pénzt veszít, mégpedig a szerb polgárok pénzét, s megjegyezte, az intézkedés a CEFTA-megállapodással is ellentétes.

Feltételekkel nincs párbeszéd

Thaci kijelentette, nem lehet párbeszéd, ha feltételhez kötik a folyamatot, ahogy ezt jelenleg Szerbia teszi. Leszögezte, Koszovó az UNESCO- és Interpol-tagságát blokkoló Szerbia „agresszív” viselkedésére reagál intézkedéseivel. Hozzátette, reméli, a párizsi csúcstalálkozón megállapodásra jutnak, s pozitív irányt vesznek a dolgok. Hiszi, hogy az év folyamán megtalálhatják a megoldást, aminek véglegesnek kellene lennie.

Thaci arról is beszélt, hogy a 2013-ban megkötött brüsszeli megállapodás rendkívüli hatással volt Szerbia és Koszovó viszonyára, hiszen többek között megtarthatták az első választásokat, amelyeken a szerb közösség is részt vett, s értékeli Vučić elnök szerepét, aki meglátogatta a szerbeket, s bátorította őket, hogy vegyenek részt a választásokon.

Hozzátette, „Koszovónak alkalmaznia kell a szerb községek közösségéről szóló megállapodást a koszovói alkotmánnyal és törvényekkel összhangban, de a Szerb Lista, sajnos, nem engedte meg, hogy a koszovói politikusok részt vegyenek a szerb községek közössége alapszabályának kidolgozási folyamatában”.

Szerbia mindent teljesített

Vučić hangsúlyozta, Szerbia minden kötelezettségének eleget tett, míg Pristina az egyetlen feladatát – a szerb községek közösségének megalakítását – sem teljesítette.

Thaci megjegyezte, Szerbia az energetikáról és az integrált határirányításról szóló megállapodást nem alkalmazta, s megakadályozta a mitrovicai híd megnyitását, Pristina viszont csak részben felelős azért, hogy nem alakult meg a szerb községek közössége. Vučić erre azt mondta, a brüsszeli megállapodásban egy szó sem esik a mitrovicai hídról, míg egy mondatban leírják, hogy fokozni fogják az energetikáról és a határokról szóló megállapodás tárgyalásait.

„Remélem, hogy a mai vita is segíteni fog, hogy fenntartsuk a békét, s hogy a jövőben többet dolgozzunk problémáink megoldásán” – húzta alá Vučić.

Aleksandar Vučić szerb, Hashim Thaci koszovói és Milo Đukanović montenegrói elnök a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek szentelt panelbeszélgetésen vettek részt Pozsonyban. (FoNet)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Horvátország a volt Jugoszlávia vagyonának öröklési eljárásában 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, írja mai számában a zágrábi Večernji list. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) szétesésének pillanatában külföldi devizaszámláin összesen 645,55 millió amerikai dollár volt, írja a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 14:16 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő az UNESCO közgyűlésének 40. ülésszakán, Párizsban ma elmondta: továbbra is nyomást gyakorolnak Szerbiára, hogy a szerb örökséget Koszovóban átengedjék valaki másnak, és ezért elengedhetetlen a szerb örökség védelme. Vučić elmondta: nagyon fontos az, hogy mit fogad el az UNESCO, mert a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 12:18 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök a mai találkozón, amelyen jelen volt még Hashim Thaci koszovói elnök, szerette volna megmutatni, hogy az Európai Unió elkötelezett a koszovói probléma megoldása iránt, a szerb elnök pedig ismételten közölte Szerbia álláspontját, vagyis hogy a...
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:26 ]
Beolvasás folyamatban